Monday 11 June 2012

KANTOI LUMAT LUNYAI BEB!!!!....ISU LAPOK KONONNYA DSAI PUNYAI AKAUN BERJUMLAH RM3 BILLION TIDAK BERASAS KATA BEKAS PENGARAH BPR ABDUL RAZAK IDRUS SEMASA MEMBERIKAN KETERANGAN SECARA BERSUMPAH, SAMAN MALU DSAI RM100JUTATERHADAP NEWS STRAITS TIMES PRESS ( M ) BHD. DIMAHKAMAH TINGGI

Bekas Pengarah SPRM nyatakan 'Tuduhan Anwar sorok RM3b tidak berasas'

'Tuduhan Anwar sorok RM3b tidak berasas'

1:38PM Nov 11 2009-LAPURAN MALAYSIAKINIBekas pengarah siasatan BPR, Abdul Razak Idrus memberitahu mahkamah tinggi hari ini bahawa siasatan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa menyorok RM3 bilion dalam akaun asing dan mempunyai kaitan dengan kepentingan Barat, didapati tidak berasas.

Abdul Razak, 60, yang kini telah bersara tetapi menjadi pengarah dalam beberapa syarikat, berkata BPR telah menyiasat perkara itu ekoran dakwaan yang dibuat dalam akuan bersumpah bekas penolong gabenor Bank Negara, Abdul Murad Khalid.

Katanya, sepasukan pengawai BPR telah ke Singapura dan United Kingdom untuk menyiasat dakwaan tersebut.

"Kami berjumpa dengan Murad dan beberapa saksi di Britain. Tetapi siasatan mendapat 'tiada kes' terhadap Anwar berhubung dakwaan dalam akuan bersumpah Murad," katanya.


Oleh itu, katanya, beliau membuat kesimpulan bahawa dakwaan dalam akuan bersumpah itu adalah tidak berasas dan mengarahkan supaya siasatan ditutup.

Murad menandatangani akuan bersumpah itu pada 20 Oktober 1999 - kira-kira sebulan selepas Anwar ditahan selepas dipecat sebagai timbalan perdana menteri pada awal bulan September tahun berkenaan.

Abdul Razak kemudiannya membuat akuan bersumpahnya mengenai perkara itu dan mengemukakannya kepada mahkamah.

Bekas pegawai kanan BPR itu memberi keterangan dalam kes saman fitnah RM100 juta yang difailkan oleh Anwar terhadap News Straits Times Press (M) Bhd dan bekas ketua pengarang kumpulannya, Datuk Abdullah Ahmad.Artikel yang didakwa berunsur fitnah itu, disiarkan pada 2 Mac 2002.


"Kami berjumpa dengan Murad dan beberapa saksi di Britain. Tetapi siasatan mendapat 'tiada kes' terhadap Anwar berhubung dakwaan dalam akuan bersumpah Murad,-Bekas pengarah siasatan BPR, Abdul Razak Idrus


LAPURAN BERITA DAKWAAN MAHYUDIN & PERKASA DIBAWAH:

Muhyiddin gesa Anwar jelas dakwaan berhubung pemilikan 20 akaun induk

June 09, 2012
MUAR, 9 Jun — Tan Sri Muhyiddin Yassin menggesa Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan segera dakwaan berhubung pemilikan 20 akaun induk membabitkan aset, saham dan wang bernilai RM3 bilion seperti terkandung dalam akuan berkanun bekas Penolong Gabenor Bank Negara Datuk Abdul Murad Khalid, 13 tahun lepas.

Timbalan Perdana Menteri berkata dakwaan berkenaan bukan perkara kecil dan dengan itu Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu perlu bertanggungjawab untuk menjelaskan perkara berkenaan kepada rakyat.

"Angka (RM3 bilion) yang disebut adalah besar. Jadi, ia merupakan tanggungjawab Ketua Pembangkang untuk memperjelaskannya. Apakah benar atau tidak. Rakyat hendak tahu...pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang membuat tuntutan supaya penjelasan dibuat pun mewakili kumpulan rakyat yang bukan sedikit.

"Kalau tidak betul, Anwar harus mengambil tindakan terhadap pihak yang membuat dakwaan termasuk bekas Penolong Gabenor Bank Negara," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran program Kasihi Pekebun peringkat negeri di Dataran Sarang Buaya, di sini, hari ini.

Muhyiddin  yang juga Menteri Pelajaran berkata kewibawaan dan integriti Anwar akan terjejas sekiranya Ketua Pembangkang berkenaan tidak menjelaskan dakwaan itu.

Selasa lepas, Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Datuk Ibrahim Ali dilaporkan media menimbulkan persoalan mengenai status siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap pendedahan Abdul Murad hampir 13 tahun lepas.

SUDAH KANTOI LUMAT LUNYAI BEB!!! TAHUN 2009 KISAH PENYIASATAN BPR YANG CUKUP RAPI DAPATI DSAI TIADA HARTA DAN WANG SEBANYAK ITU...KINI TIMBALAN PRESIDEN UMNO DAH BANKRAP IDEA DAN MUFLIS POLITIK CUBA KITAR SEMULA...DIA LUPA!!!.. KINI INFORMASI BOLEH DIPEROLEHI DIDEPAN JARI...

2 comments:

 1. Muhyidin yassin bukan ketandusan idea.
  dia cuma menyampaikan apa yang orang bawahan rasa tidak puas hati terhadap anwar

  kenapa dia sampaikan? kerana ada orang mengadu. dan sebagai pemimpin, dia perlu mengemukakan aduan yang diberikan kepada beliau.

  dari segi ayat yang saya baca di blog ini, bagi saya,nyata sekali bahawa Muhyidin yassin bukan orang yang sama seperti UMNO yang lain yang kuat mengeluarkan kata-kata kesat dan memperlekehkan pihak lawan

  ini kerana beliau sedar siapa beliau. =)
  muhyidin yassin tak macam orang UMNO lain. InsyaAllah..

  ReplyDelete
 2. kot yer pun nak sampaikan message dari orng bawah , takkan tak periksa dulu kot .... nama pemimpin, kalau setakat citer blogger dier jadi tukang sampai jer ... aper case .. ??

  ReplyDelete

INILAH IDENTITI PEMANDU LORI REMPUH ORANG RAMAI DI BANDAR NICE FRANCE MENGAKIBATKAN 84 MAUT, 53 CEDERA PARAH DAN 202 CEDERA.

Pemandu lori yang merempuh orang ramai di bandar Nice, Perancis semalam disahkan warga negara Tunisia yang bernama Mohamed Lahouaiej-Bo...