Tuesday 26 June 2012

MAKLUMAT SULIT BOCOR .... DOKUMEN SKANDAL SCORPENE TERDEDAH DIINTERNET!!!!

Muat turun dokumen skandal kapal selam Scorpene


DOKUMEN berkenaan skandal Kapal Selam Scorpene telah mula dimuatnaik ke internet sejak semalam. Namun dokumen tersebut berbahasa Perancis, silalah download.

Difahamkan dokumen tersebut dihantar oleh individu yang tidak dikenali kepada Asia Sentinel yang berpengkalan di Hong Kong. Ia merupakan laporan hasil daripada serbuan dan penyiasatan yang dilakukan oleh pihak berkuasa Perancis berhubung skandal tersebut Pada 7 April, 2010.


Maklumat lanjut berkenaan dokumen tersebut boleh rujuk di sini [Asia Sentinel] - 70 DOKUMEN
http://www.scribd.com/collections/3678742/The-French-Malaysian-Submarine-Scandal-the-Documents
Mendalam dan Dirty: Skandal Submarine Malaysia
Ditulis oleh John Berthelsen
Isnin, 25 JUNE 2012

Scorpene menyelam: Tidak cukup dalam
Dokumen pendakwaan yang bocor menunjukkan corak salah laku rasmi dalam kedua-dua negara


Satu kempen dua dekad oleh Perancis-syarikat milik negeri pertahanan gergasi DCN dan anak-anak syarikatnya untuk menjual kapal selam kepada kementerian pertahanan Malaysia telah menyebabkan dalam memperkusut lama daripada ugut, rasuah, menjajakan pengaruh, penyalahgunaan aset korporat dan penyembunyian, antara lain tuduhan , menurut dokumen yang disediakan untuk Sentinel Asia.

Sebahagian dari kekejaman nampaknya telah berlaku dengan pengetahuan pegawai tinggi kerajaan Perancis termasuk kemudian asing Menteri Alain Juppรฉ dan dengan persetujuan bekas Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad, menurut dokumen itu, yang terdiri daripada 133 fail yang berasingan dan beratus-ratus muka surat. Mereka telah dibentangkan kepada Majistret Pendakwa Perancis di Mahkamah de Grand instance de Paris pada bulan Mei dan Jun 2011. Peguam Perancis telah mula menyediakan sepina untuk ahli politik terkemuka Malaysia termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Menteri Pertahanan semasa, Ahmad Zahid Hamidi dan beberapa tokoh-tokoh.

Dokumen-dokumen yang telah dihantar tanpa nama untuk Asia Sentinel melalui laluan yg memutar yang membawa mereka ke Brussels, Belgium, Lagos, Nigeria; Brazzaville, Congo; Libreville, Gabon, kemudian Leipzig, Jerman dan akhirnya ke Hong Kong. Dokumen-dokumen, ditulis dalam bahasa Perancis, boleh didapati dalam koleksi dalam akaun Scribd Asia Sentinel.

LINK di sini untuk melihat dokumen. http://www.scribd.com/collections/3678742/The-French-Malaysian-Submarine-Scandal-the-Documents

Dokumen-dokumen yang telah disusun akibat satu serbuan pada April 7, 2010, apabila sejumlah penyiasat dari itu unit jenayah anti-terancang dan kewangan Direktorat di Perancis Polis Kehakiman swooped turun pejabat DCN, di 19 rue du Kolonel Pierre AVIA di Paris Arondissement 15, dan empat lokasi lain, menuntut supaya pegawai terkejut memberikan mereka akses kepada peti besi, fail dan komputer. Mereka mengumpul beribu-ribu dokumen yang membentuk sebahagian besar gambar-gambar yang dihantar ke Sentinel Asia.

Bersama-sama, mereka yang hadir dakwaan memberatkan pegawai Malaysia yang Matlamat adalah untuk mengemudi bayaran € 114,960,000 (AS $ 114,300,000 pada kadar pertukaran semasa) melalui sebuah syarikat swasta yang bernama Perimekar Sdn Bhd dimiliki sepenuhnya oleh Abdul Razak Baginda. Razak Baginda ketika itu ketua tangki Malaysia berfikir dipanggil Penyelidikan Strategik Malaysia, yang berkaitan dengan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO), parti politik terbesar di negara ini.

Pembayaran itu ternyata telah melanggar Konvensyen OECD Rasuah, yang mengesahkan Perancis pada 30 Jun, 2000. Pada 29 september, 2000, mengikut D00015 dokumen, DCNI, anak syarikat DCN, telah mengambil tindakan pembetulan "selepas Perancis menyertai konvensyen rasuah. Kontrak menyimpulkan selepas tarikh tersebut adalah untuk akan disalurkan kepada Eurolux dan Gifen, syarikat-syarikat yang dipegang oleh Jean-Marie Boivin, kewangan ketua bekas DCN itu, dan beribu pejabat di Luxembourg dan Malta masing-masing Boivin yang sedang disiasat kerana telah dimainkan 1 peranan pusat dalam yang tindakan "pembetulan, "dengan apa yang telah digambarkan sebagai" komisen aneh "perjalanan melalui berkubang syarikat-syarikat yang ditubuhkan di kawasan perlindungan cukai di seluruh dunia. Antara dokumen-dokumen yang menunjukkan Boivin dibayar untuk menghantar Razak Baginda pada bertamasya ke Macau dengan teman wanita itu, Altantuya Shaariibuu, seorang warganegara Mongolia yang kemudiannya dibunuh oleh dua pengawal peribadi Najib.

"Satu perjanjian yang berasingan menetapkan pampasan lain yang terdiri daripada amaun tetap bebas daripada harga sebenar kontrak utama," satu dokumen membaca merujuk kepada pembayaran kepada Perimekar. "Ini telah dibuat selaras dengan peraturan dalaman [DCN] dan [subsidiarinya] Thales dan OECD. Mendapat manfaat daripada dana ini tidak sukar untuk membayangkan: puak dan hubungan keluarga Encik Razak Baginda. Di samping itu, dana ini akan mencari jalan mereka kepada parti politik yang dominan. "Adalah parti dominan politik Malaysia dan UMNO.

Pertahanan Spree Malaysia

Kisah pada dasarnya bermula apabila Datuk Seri Najib Tun Razak telah dilantik sebagai Menteri Pertahanan dalam kabinet Mahathir pada tahun 1991 dan memulakan tokokan besar-besaran tentera di negara ini, mengatur pembelian kereta kebal, jet Sukhoi, bot peronda pantai dan kapal selam. Yang memulakan persaingan sengit antara Perancis, Jerman, pengilang Sweden, Russia dan Belanda, yang seterusnya pergi mencari kroni-kroni yang paling berkesan kepimpinan Malaysia untuk membantu mereka. Menjelang tahun 1995, menurut dokumen DC00078, Thales anak syarikat DCN, telah kehilangan keluar dengan pengeluar Jerman Kockums AB, yang telah diwakili oleh Amin Shah, digelar "Onassis Malaysia" kerana perniagaan dan beliau kepentingan perkapalan, yang adalah hampir untuk kemudian-kewangan menteri Daim Zainuddin dan disyaki sebagai seorang lelaki depan bagi kepentingan Daim.

Pihak berkuasa Perancis seolah-olah untuk melawan dengan membayar "yuran perundingan" menurut dokumen tulisan tangan yang dipanggil "Perjanjian Perundingan" yang ditandatangani di Kuala Lumpur pada Okt 1, 1996 antara DCN wakil Emmanel Aris Antarabangsa dan Angkatan Tentera Malaysia utama bernama Abdul Rahim Saad. tujuan adalah "untuk memulakan kembali DCNI dalam senarai pendek tender selepas ia telah ditolak oleh Kerajaan Malaysia" pada Dec 14, 1995, menurut dokumen Perancis.

Saraan yang akan dibayar dalam dua lot, AS $ 20,000 sebelum 31, Jan 1996, dan AS $ 80,000 selepas penerimaan. Nampaknya ia berjaya. Rahim kini pengarah urusan sebuah syarikat bernama ARS Sehajatera Sdn Bhd, yang membekalkan peralatan logistik untuk Angkatan Tentera Malaysia.

Walau bagaimanapun, terdapat soalan sama ada Rahim yang pernah dibayar. Satu memo yang dijumpai dalam fail DCN berkata dia "meluahkan rasa tidak puas hati dan mengisytiharkan sokongan untuk Agosta [pengilang Sepanyol Scorpenes untuk DCN] kapal selam sejak 1996 tetapi dia tidak mempunyai apa-apa berita dari DCNI sehingga kini. 'Dia berkata, beliau menganjurkan aktiviti rendang untuk mempromosikan tawaran Perancis ... Beliau mengadu tidak telah dibayar bagi perkhidmatan. "

Akhirnya, menurut dokumen, Amin Shah mula kehilangan pengaruh dengan kerajaan selepas Daim Zainuddin meninggalkan kedudukan beliau sebagai Menteri Kewangan. DCN dan anak-anak syarikatnya mula yang pemutus wujud sumber-sumber lain pengaruh dalam kerajaan Malaysia.

Satu percubaan untuk menarik Tan Sri Razali Ismail, seorang diplomat Malaysia yang paling cemerlang, gagal. "Ia akhirnya gagal dan Encik Abdul Razak Baginda telah dipilih untuk menggantikannya," dokumen ambil perhatian. "Peranan kedua ialah untuk memudahkan prosedur penyerahan kepada kerajaan Malaysia dan menteri-menteri yang bertanggungjawab, khususnya Menteri Pertahanan, dengan siapa dia mendakwa mempunyai hubungan rapat."

Menurut D000112 Dokumen, "... Razak Baginda telah mengekalkan hubungan yang baik dengan Menteri Pertahanan dan Perdana Menteri. Lebih-lebih lagi, isterinya, Mazlinda Makhzan, adalah kawan rapat isteri Menteri Pertahanan. Oleh itu, Baginda telah menjadi pusat rangkaian. Kedua-dua syarikat adalah di pusat rangkaian ini: Terasasi, yang berkaitan dengan Baginda, dan Perimekar, yang pada mulanya dikuasai oleh Mohamad Ibrahim Mohamad Nor, yang juga rapat dengan Daim Zainuddin. Walau bagaimanapun, dengan Daim meletak jawatan sebagai Menteri Kewangan selepas meludah dengan Mahathir, Razak Baginda mengambil lebih pemilikan tunggal syarikat itu melalui isterinya.

"Kontrak pertahanan utama di Malaysia seperti di negara-negara lain memerlukan pemindahan wang yang besar kepada individu dan / atau [politik] organisasi," kata dokumen itu. "Di Malaysia, selain daripada individu, parti pemerintah [UMNO] adalah penerima terbesar [agak daripada Perimekar, syarikat yang suruhanjaya itu]. Perunding [ejen atau syarikat-syarikat] sering digunakan sebagai rangkaian politik untuk memudahkan pemindahan tersebut dan menerima komisen untuk pengetua mereka. "

Jantung Deal yang

Sejak beberapa tahun akan datang, dokumen-dokumen menunjukkan, yang kontrak itu datang dekat membuahkan hasil Razak Baginda dan Najib maneuvered di Perancis untuk mendapatkan tawaran yang terbaik untuk diri mereka dan UMNO, yang mewujudkan memperkusut syarikat melalui dana yang akhirnya akan lulus.

Aktiviti-aktiviti mereka termasuk penubuhan beberapa syarikat termasuk syarikat Perimekar pada tahun 2000 sebagai kenderaan corong pelakuan € 114,900,000 kepada Razak Baginda dan lain-lain, dengan isteri pemegang saham utama Razak Baginda. Pelan itu nampaknya mempunyai kelulusan Mahathir. Kabel diplomatik Menteri Luar Juppรฉ berkata, "syarikat yang dipilih oleh kerajaan untuk projek kapal selam adalah ... Perimekar. Pilihan ini adalah tertakluk pemberitahuan rasmi daripada Kementerian Kewangan Malaysia Kementerian Pertahanan ... Nota bahawa ini keputusan Kementerian Kewangan telah diambil manakala Perdana Menteri sendiri memegang jawatan Menteri Kewangan, selepas pemergian Tun Daim. "

Syarikat Perancis muncul mempunyai tidak ilusi fungsi Perimekar. Dokumen ambil perhatian bahawa "Perimekar adalah sebuah syarikat liabiliti terhad dengan modal MR5 juta (€ 1.4 juta) yang mana 1 juta disediakan. Ia dicipta pada bulan Ogos 1999 ... ia tidak mempunyai rekod jualan sepanjang tahun 2000. Pemilikan dalam proses penstrukturan semula. "

Sebagai Asia Sentinel telah dilaporkan sebelum ini, dokumen D00087 menunjukkan bahawa Najib menuntut AS $ 1 bilion "syarat" untuk syarikat Perimekar Sdn Bhd "tinggal di Perancis." Nota, bagaimanapun, tidak menjelaskan dengan tepat apa yang bermakna.

Maklumat itu terkandung dalam nota faks dari Francois Dupont, wakil Asia Thales International Asia, kepada ketuanya dan tetapi notasi dalam dokumen-dokumen yang dikemukakan kepada mahkamah tidak rumit. Dupont menunjukkan bahawa pertemuan dengan Najib pada 14 Julai 2001 akan mengambil tempat dengan "keadaan" yang disebutkan di atas tetapi ia tidak diketahui jika mesyuarat yang berlaku
.


Sepanjang jalan, Jasbir Singh Chahl, salah satu syarikat-syarikat bersekutu Razak Baginda pada Perimekar, memutuskan dia tidak dibayar cukup. Dalam memo beberapa DCN, Jasbir Chahl menuntut 1/4 penuh jumlah Perimekar € 114,960,000.
Walaupun permintaan beberapa, tidak ada sebarang petunjuk bahawa Chahl telah pernah dibayar. Beliau telah disapina sebagai saksi dalam kes itu, tetapi selepas 1 menunjukkan kepada peguam Perancis yang beliau akan bekerjasama, beliau telah berkata dia tahu tiada apa-apa jua urusan. Beliau dikatakan menjadi sangat sakit dan mengalami beberapa bentuk kanser.

Dokumen lain yang dibuat awam oleh Asia Sentinel awal menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya € 36,000,000 mengalir dari anak syarikat DCNS Terasasi Hong Kong Ltd, yang pegawai utama disenaraikan sebagai Razak Baginda dan bapanya. Najib adalah Menteri Pertahanan dari 1991 melalui masa apabila kapal selam telah dihantar pada tahun 2002. Terasasi hanya wujud sebagai nama di dinding sebuah firma perakaunan daerah Wanchai di Hong Kong.

1 comment:

  1. MOHAMADbiru, mana kao ?
    data yg ko sebok sgt nak, ade kt sini

    ReplyDelete

INILAH IDENTITI PEMANDU LORI REMPUH ORANG RAMAI DI BANDAR NICE FRANCE MENGAKIBATKAN 84 MAUT, 53 CEDERA PARAH DAN 202 CEDERA.

Pemandu lori yang merempuh orang ramai di bandar Nice, Perancis semalam disahkan warga negara Tunisia yang bernama Mohamed Lahouaiej-Bo...