Tuesday 27 January 2015

RAJA DADAH HONG KONG TERMASUK WARGA MALAYSIA DI PAKSA BAKAR "ICE" ATAU METHAMPHETAMINE BERNILAI USD136 JUTA DEPAN MEDIA.
JAKARTA
: Digari dan dipakaikan topeng muka hitam, seorang lelaki Hong Kong yang dipercayai raja dadah bersama anggota kumpulannya dipaksa untuk membakar stok ‘ice’ atau dadah crystal methamphetamine bernilai AS$136 juta secara umum hari ini selepas ditangkap pihak berkuasa Indonesia.

Wong Chi-ping dan beberapa suspek lain didedahkan di hadapan media negara itu, sebelum membuang bungkusan dadah terlarang ke dalam api yang marak di relau insinerator di pinggir Jakarta.

"Dadah itu adalah sampah, sebab itu kami membakarnya,” kata ketua agensi dadah Anang Iskandar kepada wartawan. Sejumlah 862 kilogram dadah telah dibakar.

Lelaki yang ditahan itu didakwa sebagai ketua kumpulan yang dianggotai tiga lagi warga Hong Kong, seorang warga Malaysia dan empat warga Indonesia. Mereka telah ditangkap pada awal bulan ini selepas tiga tahun siasatan terhadap sindiket global tersebut.

Mereka semua berdepan hukuman mati jika didapati bersalah mengedar dadah. Di Indonesia, balasan bagi kesalahan tersebut adalah hukuman tembak.

Indonesia adalah antara negara yang menguatkuasakan undang-undang antidadah  paling tegas di dunia dan semakin menggiatkan kempen itu di bawah pentadbiran Presiden Joko Widodo.

Awal bulan ini, enam pesalah termasuk lima warga asing telahpun berdepan dengan skuad penembak negara tersebut.

"Indonesia telah mengumumkan perang ke atas dadah. Kami mahu menyelamatkan generasi akan datang, anak cucu kami,” ujar Menteri Keselamatan Indonesia, Tedjo Edhy Purdijatno.

Dadah-dadah tersebut yang dibungkus rapi dalam paket kopi ditemui dalam keadaan 97 peratus asli. Sindiket tersebut sememangnya dikehendaki di tujuah buah negara termasuk China, Filipina, Malaysia dan Singapura.

Pihak berkuasa Indonesia telah memantau pergerakan Wong sejak tahun 2012. Dia ditangkap selepas bot nelayan membawa masuk dadah  itu ke Jakarta untuk dijual.

6 comments:

 1. Raja dadah ngan umno same je dua2 perosak bangsa negare..dasar taik hanjing !

  ReplyDelete
 2. Raja dadah ngan raja jubor sama je dua2 perosak bangsa negare..dasar taik hanjing!

  ReplyDelete
 3. kalau undang2 malaysia senang ubah , aku nak anwar itu di jubor senapa m16 dengan harus di tembak dalam jubur nya supaya dia mati keadaan meliwat. ha.ha.ha.. Kalau siapa berzina di semasa kerajaan melaka sula bontotnya sampai mati anwar patut kena macam itu ha.ha.ha.

  ReplyDelete
 4. Mesia tak pernah pun dapat tangkap ketua sendiket dadah global walaupun selalu buat rampasan peliknya dadah dapat sendiket bebas, ada orang besar kot yang bela ketua sendiket?

  ReplyDelete
 5. Mesia tak pernah pun dapat tangkap ketua sendiket dadah global walaupun selalu buat rampasan peliknya dadah dapat sendiket bebas, ada orang besar kot yang bela ketua sendiket?

  ReplyDelete
 6. Bertuahlah kalau Malaysia buat gini. Yang adanye orang kurus dan biasa bila jadi menteri jadi gemuk laki bini kemudian tu jadi kaya luar biasa. Hancus 1 Malaisia!!

  ReplyDelete

INILAH IDENTITI PEMANDU LORI REMPUH ORANG RAMAI DI BANDAR NICE FRANCE MENGAKIBATKAN 84 MAUT, 53 CEDERA PARAH DAN 202 CEDERA.

Pemandu lori yang merempuh orang ramai di bandar Nice, Perancis semalam disahkan warga negara Tunisia yang bernama Mohamed Lahouaiej-Bo...