Saturday 22 March 2014

MH370 ... THE TELEGRAPH DEDAHKAN KEPADA DUNIA KOMUNIKASI 54 MINIT TERAKHIR DENGAN MENARA KAWALAN SEBELUM HILANG.
KUALA LUMPUR: Komunikasi pada 54 minit terakhir antara pesawat MH370 yang hilang pada awal pagi 8 Mac dengan menara kawalan didedahkan The Telegraph.

Laporan itu juga mendedahkan transkrip komunikasi juruterbang bersama dan menara kawalan, dan lain-lain pengawal trafik udara , bermula dari masa Boeing 777-200ER itu berlepas dari landasan hingga ke kedudukannya di ketinggian yang mencecah puluhan ribu kaki di atas Laut China Selatan.

Transkrip bermula pada 00.25 dengan arahan am daripada menara kawalan kepada juruterbang pesawat Boeing 777-200ER milik Malaysia Airlines (MAS). Perbualan terperinci bermula pada 00.36.

Ia termasuk pertukaran dari satu lokasi di mana penyiasat percaya pesawat itu telah disabotaj, dan juga perkataan terakhir pembantu juruterbang, Fariq Abdul Hamid , 27: "All right, good night. "

Penganalisis berkata urutan mesej yang muncul sebagai "perfectly routine". Walau bagaimanapun, mereka berkata terdapat dua ciri yang menonjol sebagai berpotensi ganjil.

Yang pertama adalah mesej dari kokpit pada 01:07. yang memberitahu menara kawalan, pesawat itu terbang pada 35,000 kaki. Ini mengulangi mesej yang disampaikan enam minit lebih awal.

Tetapi, ia berlaku pada 1:07, ketika ACARS, peranti isyarat pesawat, menghantar mesej terakhir sebelum ia dipadamkan dalam masa 30 minit kemudian, seperti disengajakan. Satu transponder berasingan telah dipadamkan pada 01:21, namun penyiasat percaya ACARS telah ditutup sebelum 01:19 iaitu ketika komunikasi dari Fariq.

Ciri lain yang pelik, yang boleh dijadikan sebab pesawat itu disyaki mengalami kemalangan adalah bila hilangnya komunkasi dan seterusnya penyerahan pengawal trafik udara di Kuala Lumpur kepada petugas di Bandaraya Ho Chi Minh.

"Jika saya mahu merampas pesawat tersebut, ia akan menjadi point di mana saya akan melakukannya," kata Stephen Buzdygan, bekas juruterbang British Airways yang memandu 777s.

"Mungkin ada sedikit ruang kosong di antara pengawal trafik udara ... Ia adalah satu-satunya masa semasa penerbangan mereka akan mungkin tidak telah dapat dilihat dari bawah," katanya.

Maklumat yang didedah The Telegraph itu menambah spekulasi mengenai nasib MH370, sama ada ia adalah mangsa kemalangan tiba-tiba atau dirampas. Transkrip ini juga menunjukkan bahawa jika juruterbang yang terlibat, mereka sangat berhati-hati untuk menyembunyikan niat sebenar mereka.

Menurut transkrip kokpit, dari saat tanda masuk di 12.36 apabila pesawat itu masih di atas darat, Fariq, melakukan rutinnya memberitahu lokasi, kenaikan dan ketinggian.

Walaupun dia telah mengambil pendekatan yang sedikit kasual dan pada masa-masa berlepas dari kata-kata rasminya, tidak apa-apa tanda bahawa kapal terbang akan hilang.

Sesetengah pakar berkata mereka tidak melihat apa-apa yang boleh membuatkan mereka merasa ada perbuatan jahat mungkin telah berlaku.

The Telegraph mendakwa mereka telah berulang kali meminta pihak MAS, Pihak Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (DCA) dan pejabat Perdana Menteri untuk mengesahkan rekod komunikasi ini namun hanya pejabat Perdana Menteri memberi jawapan bahawa data itu tidak akan didedahkan.

Pesawat MH370 berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) awal pagi 8 Mac dalam penerbangannya ke Beijing.

Namun pesawat itu dilaporkan hilang dari radar awal pagi 8 Mac dan masih hilang hingga ke hari ini.

16 comments:

 1. Syabas kerajaan BN atas kejayaan ini.

  Brother Anwar Bin Ibrahim pasti libanglibu, kalau MH370 dijumpai awal maka kerajaan BN pasti dipuja puji kerana kes ini diakui pakar antarabangsa sebagai unprecedented.

  ReplyDelete
 2. Ini sumer poyo... haktuihhhhh

  ReplyDelete
 3. Kalau macam tu kenapa tak dedahkan. Dedahkan la. Kenapa nak sekat2 pulak.

  ReplyDelete
 4. Kenapa tak nak dedah rekod telekomunikasi tu? Bagi la kat pakar buat kajian

  ReplyDelete
 5. Naluri aku Kata, mungkin tak akan jumpa langsung

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama2lah kita dari pkr berdoa... demi political moleage kita.

   Delete
  2. Kalu tak jumpa untung la bn

   Delete
 6. nampak nya, rakyat mesia perlu media luar utk mengemaskini berita mh370. nak hrp tv3 suku atau utusex tak yah la. utusex dan tv3 suku lebih berminat dgn cite lucah dubur seifool lucah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul..betul..betul...memang cam tu malesya . Khi khiii

   Delete
 7. fakta tepat MH370 hilang adalah betul, info lain dpd tu spekulasi shj.. tunggu n lihat?

  ReplyDelete
 8. Susah. 0.0000000001 %

  ReplyDelete
 9. Apa kata bomoh?
  Sangkut kat alam ghaib lagi ke?

  ReplyDelete
 10. khi khi khiiii.........., lemah. Lembik .lamban cam siput . Malon LOW IQ

  ReplyDelete
 11. PM NAJIB PENAKUT, NK JAWAB SOALAN WARTAWAN!!!
  PM NAJIB PENAKUT, NK JAWAB SOALAN WARTAWAN!!!
  PM NAJIB PENAKUT, NK JAWAB SOALAN WARTAWAN!!!
  PM NAJIB PENAKUT, NK JAWAB SOALAN WARTAWAN!!!
  PM NAJIB PENAKUT, NK JAWAB SOALAN WARTAWAN!!!
  PM NAJIB PENAKUT, NK JAWAB SOALAN WARTAWAN!!!
  PM NAJIB PENAKUT, NK JAWAB SOALAN WARTAWAN!!!
  PM NAJIB PENAKUT, NK JAWAB SOALAN WARTAWAN!!!
  PM NAJIB PENAKUT, NK JAWAB SOALAN WARTAWAN!!!

  ReplyDelete
 12. Ini sumer salah anwar....

  ReplyDelete
 13. Bila lama menanti berita mh370, teringat cerita Cast-Away Tom Hanks yang terhempas di lautan dan hidup di pulau selama 4 tahun.

  ReplyDelete

INILAH IDENTITI PEMANDU LORI REMPUH ORANG RAMAI DI BANDAR NICE FRANCE MENGAKIBATKAN 84 MAUT, 53 CEDERA PARAH DAN 202 CEDERA.

Pemandu lori yang merempuh orang ramai di bandar Nice, Perancis semalam disahkan warga negara Tunisia yang bernama Mohamed Lahouaiej-Bo...