Friday 28 March 2014

PASANGAN SUAMI ISTERI YANG DI BICARAKAN DI MAHKAMAH SWEDEN ATAS KESALAHAN MENDERA ANAK-ANAK MEREKA DI DAPATI BERSALAH DAN DI JATUHKAN HUKUMAN PENJARA 1 TAHUN DAN 2 BULAN DAN 10 BULAN SETIAP SEORANG.




Pasangan Malaysia yang didakwa kerana mencederakan anak-anak mereka di Sweden dijatuhkan hukuman bersalah oleh Mahkamah Daerah Solna kerana pencabulan serius terhadap integriti anak-anak mereka.

Ibu kepada kanak-kanak, Shalwati Norshal dijatuhkan hukuman penjara setahun dan dua bulan kerana pencabulan serius terhadap anak perempuan dan dua anak lelakinya, lapor The Star hari ini.


Azizul Raheem Awalluddin yang bekerja di Sweden sebagai pengarah Tourism Malaysia dijatuhkan hukuman penjara 10 bulan.


Pada 1979, Sweden menjadi negara pertama di dunia yang mengharamkan hukuman korporal.

Laporan awal mengatakan pasangan tersebut menghukum anak mereka yang berusia 12 tahun kerana tidak menunaikan solat.

Mengikut penahanan pasangan itu, empat adik-beradik tersebut pada mulanya diletakkan di bawah penjagaan keluarga bukan Muslim, mencetuskan kemarahan rakyat Malaysia, selepas anak-anak berkata mereka tidak gembira dan rindukan ibu-bapa mereka.


Laman Facebook yang bernama "Bring Shal and Family Home", melobi pembebasan pasangan tersebut mendapat lebih kurang 20,000 'like'.


Pihak berkuasa Sweden kemudiannya membenarkan anak-anak pulang ke Malaysia.

45 comments:

  1. Aku.dgr dr gb sek anok dio ler bbp hari. Lalu..... pasangan ini sgt taat pd agama...dia org buat bgtu krna nak hlng anak die org dr mmbli dn mmakan mknan yg x halal. Tp negara kuffar apa kn daya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila kita tinggal ditempat orang, respeklah dia orang punya laws dan culture. Apa perasaan orang Malaysia jika Mat Saleh bawa adat dia orang bila dia orang datang Malaysia. Boleh ker Belanda boleh terima, jika ada orang Belanda kena tangkap hisap ganja di Dataran Merdeka.
      Bila duduk di negeri cuba orang bergaul dengan mereka supaya faham dengan adat mereka. Jangan rasa bawa perangai ketuanan Melayu...berpuak2 dan menyombong.....yang paling bangang selalu merasakan cara hidup Melayu yang terhebat didunia dan seluruh orang kena ikut cara orang Melayu.
      Makanan yang tidak halal...apa specifikasi tidak halal. Ini semua salah faham orang Malaysia yang didokong oleh Mazhab Jakim, makanan halal mesti dimasak oleh orang Melayu sahaja. Cuba baca sirah Nabi, berapa kali sahabat menjamah makanan orang bukan Islam.
      Kalau beli fish burger and fish n chip, tidak ada masalah. Sebab banyak Negara Barat, standard hygiene sangat tinggi. Dapur untuk mengoreng ikan dan daging tidak bercampur. Jadi tiada masalah untuk membeli fish burger dan fish burger and fish n chip.
      Aku pernah pergi ke Norway dan Sweden. Yang terbaik adalah Norway, sebuah masjid dibina oleh Raja Norway, Raja Norway pernah bersama2 orang Islam berarak maulid. Apa lagi orang Islam MAU

      Delete
    2. Haluuuuuuu. .......

      Btul tu beb....yg pling giler di natherland pnuh dgn ganja di tpi jln..dijual cam rokok...yg pling letih ialah austria pnuh dgn trowong jln...negra swedish mmg cantik tpi klau brkesempatn trus pergi ke florence italy..pnuh dgn bunga...indhnyer ciptaan Tuhan...crilh komuniti islam yg brlambak di sna utk memudhkn mndptkn barangan halal...bkn susahpun utk prolehi brangan trsebut hatta nasi sekalipun....

      Khak tuih

      Delete
    3. Saudara 2211..... Tinggal di manapun kita, yg penting ialah mengikut undang2 yg ditentukan Allah. Jika anak tak solat, sebagai ibu bapa mereka wajib mendidik, menasihat waima menghukum. Perlukah kita mengikut undang2 kafir lantas meninggalkan undang2 Allah yang wajib?? Mampukah kita menjawab bila ditanya tanggungjawab kita sebagai ibu bapa di akhirat nanti? Yg mana lebih ptg, udg2 Allah atau udg2 kafir?

      Delete
    4. 2211....percayalah bahawa tempat terakhir raja Norway itu adalah di neraka jahanam untuk selama2nya jika Allah tidak membuka hatinya kpd Islam

      Delete
    5. Anon 2211..

      Tinggal di tempat orang mmg kena respect rules and laws.

      Dan kita ni tinggal atas bumi siapa? Kena respect rules and laws Allah juge yer.

      Gi belajar dulu fardhu ain.

      Delete
    6. Syurga milek Allah, bukan milek Melayu. Cara Islam Melayu menyebabkan orang Kafir benci Islam. Orang Melayu mendidik anak dengan menghukum...
      Berbanding dengan orang Arab dan India, Melayu dan Jawa berduyun masuk Islam. Terbalik dengan cara Islam, China dan India berates tahun duduk dengan Melayu. Usahkan suka Islam, malah memusuhi Islam...Kalau setakat tahu hukum haid dan nifas, jangan nak citer dengan agama aku.
      Kepada bapa dia aku pesan, kalau mandi, sabun jatuh, jangan pungut....Hahahhahhahahah

      Delete
    7. Jit_Tontoyo..sekarang tak macam dulu lagi..Foreigner tak boleh masuk cafรฉ ganja kecuali ada orang local yang invite.
      Kalau nak rasa suasa Amsterdam atau Rotterdam, pergi Nimbin dan Baron Bay Australia...bulan April depan ada mardi grass. Yang paling best Tiken Jah Folly and the Wailer buat show Blues Festival Baron Bay bulan 4 ni

      Delete
  2. Anak2 mendoakan ibu bapa masuk syurga. Anak ni pula berjaya memasukkan ibu bapa masuk neraka (penjara). huh... bertuah punya anak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedara 2000...janganlah berburuk sangka. Semua yang berlaku ada hikmah di sebaliknya.

      Delete
  3. Anak2 lahir dari Parti Liwat Ramai2...

    Hidup Nuar Berahi... Hidup Peliwat Jati..

    Peliwat mesti Meliwat...

    Anwar Petualng Asli... Tahniah Cai Cai PKR...

    Marah2 lah Cai Seronok aku bila Cai2 Nie Marah..

    Kahh Kahh Kahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa kau melalut ni cai 2045...kalau mak kau tau cam ni perangai kau...dia sumpah kau jadi batu...bodoh punya manusia...kecik2 xnak mampos dah besar xde pekdah langsung....

      Delete
    2. 2045....ko ni Islam ke kapir?

      Delete
    3. Umno ni pd zahir melayu, tp perangai kapir laknat.. umno mentaliti kapir.. 2O45 enuf said

      Delete
    4. Anonymous28 March 2014 21:01
      Anonymous28 March 2014 22:08
      Anonymous28 March 2014 22:36

      Wakakah wakahkahakah... Cai Penyokong Peliwat dah mula Nak Meliwat..

      Baguih Cai Liwat lagi Liwat lagi..

      Pecah rekod 4CM tuuuh.. yeah.. aaah aaah Daah Laama rekod tu tak der orang pecah..

      Delete
  4. sabarlah wahai saudaraku .....ini cuma penjara dunia di negara kuffar ...akan ada ganjaran menanti anda berdua di akhirat kelak

    ReplyDelete
  5. Haluuuuuuu. .......

    InsyaAllah ...pastinyer ada gnjaran utk saudara...beginilah phitnyer utk mndidik anak dri rebung utk mnjadi hamba yg soleh...jgn lu pduli dgn tenuk 2045...itulah lumrah hdupnyer..x trasa manisnye iman krana anutan dn partinya xdk mesra agama....

    Khak tuih

    ReplyDelete
  6. sayangilah ibu bapa anda. jgn lah kita mencontohi wakil rakyat kita, azmin yg sanggup menderhaka kpd ibu dan keluarga semata2 ingin menagih kasih sayang daripada seorg yg baru dijatuhi hukuman penjara krn meliwat



    keza

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2148....Mcm mna la anak pempuan ko klu besar besok. Mintak2 jangan sampai anak pempuan ko orang lain liwat pulak yek... Doa2 le

      Delete
    2. Sedara 21:48, sedara tak takut ke kalau adik, kakak @ anak sedara nanti diliwat kerana balasan jahatnya mulut sedara?

      Delete
    3. Anonymous28 March 2014 22:13
      Anonymous28 March 2014 22:18

      Liwat itu Bestttt... Kemut Keliling.. Eek Eleh.. Macam Tak Biasa... Eeh Eeh Malu-malu pulak Cai nie nak mengaku Peliwat, Sokong Peliwat...

      Hidup Peliwat... Bilalah Peliwat Agung Nuar Berahi nak masok Jel nieeh... Moga-moga kena liwat Kaw Kaw kat dalam penjara...

      Mak Lampir kata... Padan Muka Dia... heeh hee heeeh

      Delete
  7. Kalau kes Azizul Raheem Awalluddin dan Shalwati Norshal berlaku di mahkamah Malaysia, semua pendakwaan boleh dibuang dalam bakul sampah DBKL asalkan ada duit untuk hakim pergi melancung dan bersedia jadi barua UMNO Baru hina Anwar Ibrahim....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utk azizul & isteri..... Semua yg berlaku ada hikmahnya. Bersyukurlah kerana anda berdua terpilih utk menghadapi ujian-Nya

      Delete
  8. Umno cuba jadi hero dgn membawa balik anak derhaka pasangan ini. Tv3 suku mereka pula buat anak derhaka tersebut mcm film star ambil gambar sana sini jln p sekolah pun ambil gambar.

    Persoalannya di manakah lawyer2 melayu? Jadi guru kpli? Jija course law hanya diberi kepada orang pandai sudah semestinya ramai lawyer di Malaysia.

    Kerana kuota course law telah dicemari budak2 tak score spm pun boleh ambil. Akibatnya orang yang benar2 layak tiada tempat. Guru tak pandai lahirkan modal insan tak pandai.

    KEDEPAN (KEmbalikan DEgree berasaskan kePANdaian, SPM 5A < degree dan guru, 3A-4A diploma, 1A-2A sijil, 0A buruh, amah dan pekerja am) soal jawab di Fb page Nurkedepan Twitter #nurkedepan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah la dol. Jgn la nak melalut.

      Delete
    2. Biar la jenin 2234 sekor ni berangan.dulu cikgu dia yg x brapa cerdik ajar dia.2 sbb dia jadi mcm n. Dlm ni ckp pandai. Pi la bwk usul kt kementrian buat pembentangan sekali ye. Kalu x brani call je ckp urusan pentadbiran negara.kahh...kahh....mcm2

      Delete
  9. Macam mana melayu nak bersatu...umno asyik mendajai melayu pas dan keadilan je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dr merapu x tentu hala ada baiknya buat solat malam. Apa 2 solat malam...- SOLAT TAHAJJUD yg di tuntut utk kita mengerjakannya.
      Sekian

      Delete
  10. Pujian harus di berikan pd pasangan ini kerana mendidik berlandaskan hukum islam. Bukan mudah kita sebagai manusia biasa menghadapi dugaan sebesar ini. Allah menguji hambanya berdasarkan kemampuan seseorang. Iman yg tinggi lg hebat dugaan yg datang. Setiap yg hidup pasti akan diuji dgn berbagai dugaan dan cabaran. Beruntunglah tiap2 orang islam yg mendapat ujian dr Allah SWT. Hati pasti akan menyerah pada kebesaran dan keagungan Allah SWT yg maha pencipta yg maha hebat dan kepadanya kita kembali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takbirrr!!!

      Delete
    2. Hanya Allah sbn shj maha mengetahui segalanya. Ramai org Malaysia terutamanya Melayu, menghalalkan cara atas nama agama. Padahal agama X menyuruh sedemikian. Islam telah mengajar bagaimana caranya mendidik anak. Janganlah pulak kita bersetuju dgn pelbagai cara atas nama agama. Padahal agama tidak mengajar cara yg sedemikian.

      Sesungguhnya "celakalah golongan MUNAFIK" yang berpegang pada "niat menghalalkan cara". Mereka inilah golongan ISLAM MUNAFIK laknatullah.

      Delete
    3. Anon 0130...yang ni bab jahil agama. Mengaji x habis sbb jdi mcm 2. Sebaik2 ilmu berpandukan alquran dan sunnah. X kan tersesat sesaat pun.

      Delete
    4. Anonymous29 March 2014 01:30

      Anda memang KLASS, saya setuju..gitu

      Delete
  11. Tan Sri Khalid wajib pegang Timbalan Presiden PKR!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azlina Othman wajib pegang Ketua Wanita UMNO dan Ketua Puteri UMNO sekali gus. Kasi bungkus Shahrizat the Pengembala Lembu Betina...Go Go Girl..Girl Power

      Delete
  12. Apa ko melalut ni dol? Baru lepas telan pil kuda?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Errrmmph... Baru Lepas MELIWAT... Tak Cayya Nak Try boleh aje..

      Delete
  13. Jgn tuduh anak tu anak derhaka Mereka tlh memberi maklumat tanpa mereka sedar. Kalau mereka tahu tujuan siasatan atau kajiselidik tersbt utk mencari kesalahan ibu bapa mereka mereka pasti merahsiakan nya Bg anak anak tersbt mmg tepat tindakan ibu bapa mereka kerana merotan mereka tidak solat . Jd mrk ckap lah yg mrk kena rotan sbb tak solat .

    Yg sgt meragu kan ialah alat yg diguna kan utk merotan .

    ReplyDelete
  14. Btol anon 00:00. Didik cara islam. Kalu x solat x kan nak biar je kan. Islam x ajar mcm 2. Pukul pun bukan yg mencederakan sampai masuk wad. Elok je anak dia skolah kt malaysia. Dah undang2 sweeden bukan bertunjangkan islam. Nabi pun mengigatkan kita ajar ank2 seawal 7 tahun. Kalau degil pukul sekadar memberi peringatan. Bukan tahap mendera. Sebab solat la ubat mencegah dr segala kelalaian dunia. Biar di hukum mati sekalipun asalkan tanggungjawap kita sebagai ibu bapa dah kita tunaikan. Nnti di akhirat Allah x kan soal pendakwaraya terbabit. Kita dulu yg kena kalu anak x solat. Besar tu tanggungjawap bab solat ni sehinggakan x terdaya kudrat dgn hati pun wajib solat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. X po la pukui akhirat laie sakit kono pukui tp jgn mendera guno lah cara cara berhikmah anak anak akn ingat smp ke tua kalu mendera ...jd kategorikan lah pasangan nie mendera ka atau pukui ....alahai anak

      Delete
    2. Ha ha ha...ramainya pakar agama di Malaysia, patut la masjid di Malaysia penuh dengan orang Islam setiap kali masuk semayang. Ini semua cerita dongeng Malaysia yang tak masuk akal. Kalau nak tengok amalan penduduk satu2 tempat, tengok masjid..amarah tak? Kalau kipas dan tiang dari jemaah..jangan ceritalah...Satu dunia dah tahu Melayu suka bercakap lebih2 tapi habuk pun tarak
      Sealam aku duduk di Malaysia, aku dapati ramai orang Melayu singgah di restaurant Mamak melayan the tarik dari singgah di masjid untuk semayang magrib..

      Delete
    3. Anonymous29 March 2014 01:54

      Sebab solat la ubat mencegah dr segala kelalaian dunia. Biar di hukum mati sekalipun asalkan tanggungjawap kita sebagai ibu bapa dah kita tunaikan.

      Nie Kitab Mana pulak Cai Belajor nie... MasyaAllah.. Bertaubat Nak Bertaubat lah..

      Nanti Cai ada Anak yang Degil, Cai mesti pukul habis2san.. Kalau nak sabit hukuman mati.. cai mestilah jugak membunuh.. baru dapat hukuman mati..

      Cai nie Belajor kat Mana... nieeeh

      Mungkin Cai nie Akan Meliwat Anak Sendiri Kot .. Mak Bapak Macam Ketam.. Mana Tak syoook main belakang???

      Delete
  15. Bapak najib dlu hantar anak kat sekolah katolik.patut la anak jd peliwat,pembunuh dan perasuah.asas agama lngsung xde.agaknya bapak najib tu kena balum dlm kubur sampai kiamat la.

    kuikuikui

    ReplyDelete
  16. Hukuman penjara dunia tak sama dgn hukuman ALLAH kelak so terima seadanya Dan bermusabah dirilah biar bersalah di Mata manusia asalkan kamu telah menjalankan tanggungjawab Dan hukum Allah sebagai seorang Muslim Dan anak anak Kita akan belajar Dari apa yg telah belaku mungkin esok mereka mengagungkan tindakan kamu insyallah.

    ReplyDelete
  17. selain dr merotan kita boleh menghukum anak spt di kurung dlm bilik utk semalaman pintu tak berkunci tidak boleh menonton tv.

    masa kecil dulu arwah atuk asing kan org yg berbuka dng org tak berpuasa tp time makan kena juga tunggu time berbuka nak minum pun tak boleh ..

    ReplyDelete

INILAH IDENTITI PEMANDU LORI REMPUH ORANG RAMAI DI BANDAR NICE FRANCE MENGAKIBATKAN 84 MAUT, 53 CEDERA PARAH DAN 202 CEDERA.

Pemandu lori yang merempuh orang ramai di bandar Nice, Perancis semalam disahkan warga negara Tunisia yang bernama Mohamed Lahouaiej-Bo...