Monday 27 February 2012

NEGARA YANG TERKAYA DIDUNIA... SINGAPURA DAN BRUNEI TERMASUK DALAM SENARAI.....MALAYSIA????... ELEK!!!!

negara terkaya di dunia Negara Terkaya Di Dunia. Negara Jiran Malaysia  Brunei, Singapura Tersenarai!!Apabila disebut negara terkaya di dunia pasti ada yang terbayang negara-negara popular seperti Amerika, Britain, Jerman dan lain-lain lagi selain dari negara-negara Timur Tengah. Tetapi ada juga kalangan negara yang kurang diberikan perhatian oleh “dunia” tetapi masih mampu berada dalam kalangan negara-negara terkaya di dunia : 

Senarai Negara Terkaya Di Dunia

 1. #Qatar - KDNK per kapita lebih AS$88,000 (RM265,065)
 2. #Luxembourg - KDNK per kapita lebih AS$81,000 (RM243,980)
 3. #Singapore - KDNK per kapita hampir AS$56,700 (RM243,980)
 4. #Norway - KDNK per kapita AS$52,000 (RM156,629)
 5. #Brunei - KDNK per kapita sekitar RM48,000
 6. #United Arab Emirates
 7. #United States
 8. #Hong Kong
 9. #Switzerland
 10. #Netherlands
 11. #Australia
 12. #Austria
 13. #Ireland
 14. #Canada
 15. #Kuwait

Faktor Kedudukan Sesebuah Negara Terkaya Di Dunia : 

 • Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) per kapita yang diselaraskan dengan kuasa beli
 • Kuasa beli yang disesuaikan dengan KDNK telah digunakan oleh pakar ekonomi ketika membuat perbandingan, yang mana mengambil kira faktor perbezaan kos sara hidup dan kadar inflasi
Kedua-dua negara-negara jiran kita Malaysia turut sama tersenarai iaitu, Brunei dan Singapura :
 • Singapura tiada balak, tiada hasil minyak, pun masih mampu tersenarai dikalangan di negara terkaya di duni. Mereka lebih  bersandarkan status Singapura itu sendiri sebagai hab teknologi, pembuatan dan kewangan.
 • Brunei ada minyak seperti Malaysia, tetapi terus mengukuh kedudukan sebagai antara negara terkaya di dunia.
 • Brunei dan Singapura tidak memerlukan istilah projek super mega tertinggi, terpanjang, tetapi masih mampu tersenarai 15 negara terkaya di dunia
 • Dua negara – satu pernah sama-sama membentuk Malaysia, dan satu lagi hampir-hampir mahu membentuk Malaysia, sudah tersenarai dalam kalangan negara terkaya di dunia.
negara terkaya Negara Terkaya Di Dunia. Negara Jiran Malaysia  Brunei, Singapura Tersenarai!!Tetapi apa yang membezakan negara ini dengan negara-negara yang lain. Adalah pengurusan. Bagaimana pemimpin negara tersebut menguruskan kekayaan negara mereka dan dipulangkan semula kepada rakyat untuk sama-sama “merasainya” tanpa merompak untuk kepentingan sendiri.
Harapan kami pula, jikalau tidak tersenarai dalam kalangan negara terkaya di dunia sekalipun tidak mengapa tetapi cukuplah kami mahu melihat :

4 comments:

 1. tiada bernombor lah nie..bilang NKRA macam mana ??

  ReplyDelete
  Replies
  1. NKRA Najib Kerja Rosmah Arah (NKRA)

   Delete
 2. Apa kata tunjukkan kepada Rakyat bagaimana kiraannya.. apakah Ratio kiraannya? Rakyat nak tahu sangat.. adakah keluasan perkapita? ataupun parti politik perkapita?

  Mari kita kongsi bersama rakyat info2 tersebut, amat berguna...

  ooooOmak kau !

  ReplyDelete
 3. i dont know why you collect dosa so cheap by printing such rubbish

  ReplyDelete

INILAH IDENTITI PEMANDU LORI REMPUH ORANG RAMAI DI BANDAR NICE FRANCE MENGAKIBATKAN 84 MAUT, 53 CEDERA PARAH DAN 202 CEDERA.

Pemandu lori yang merempuh orang ramai di bandar Nice, Perancis semalam disahkan warga negara Tunisia yang bernama Mohamed Lahouaiej-Bo...