Monday 24 December 2012

UMMI HAFILDA TIDAK AKAN JEMPUT ABANG KANDUNGNYA SENDIRI, AZMIN ALI KEMAJLIS PERNIKAHAN/PERKAHWINAN BELIAU DENGAN WARGA PAKISTAN!!!!!... SIAPA NAK WALIKAN PERNIKAHAN BELIAU NANTI?????


Anak dara sunti, suci lagi murni, Ummi Hafilda 45 tahun, secara sombong dan angkuh telah memberitahu dunia yang beliau tidak mahu menjadi munafik dan hipokrit kononnya, dengan tidak mempelawa abang kandungnya sendiri, Timbalan Presiden PKR, YB Azmin Ali ke majlis pernikahan/perkahwinannya dengan warga Pakistan, berumur 33 tahun,  pakar terapi kecantikan nanti...Tarikh dan lokasi masih menjadi rahsia katanya.

Keenggannya menjemput bukan kerana ketaksuban melampau politik melampau tetapi tidak yakin YB Azmin Ali akan hadir.

Laaaaa.....tanggung jawab kamu ialah menjemput...mana kamu tahu dia tidak akan hadir?....Sekarang siapa yang menunjukkan sikap benci dendam kesumat yang melampau.. SIAPA?????

Yang menjadi persoalannya nanti ialah siapa nak walikan pernikahan Ummi Hafilda sebab Ayahnya sudah meningal dunia?

Apakah kerana perbezaan politik dan kebencian yang melampau sanggup membuang pertalian saudara?..

Dulu bukan main dia dok canang satu dunia kononnya YB Azmin Ali derhaka kepada ibunya...Sekarang siapa yang derhaka kepada abang kandung sendiri?

Wali adalah orang yang memiliki kuasa penuh untuk menjalankan sesuatu akad nikah atau mengahwinkan seseorang perempuan. Wali juga berhak untuk melangsungkan sendiri sesuatu akad nikah itu ataupun mewakilkannya kepada juru nikah. Wali nikah terbahagi kepada 2 jenis iaitu,

1) Wali Nasab,
2) Wali Hakim.


Penjelasan Wali Nasab

Wali nasab adalah wali yang ada ikatan dan hubungan kekeluargaan dengan pengantin perempuan yang bakal dikahwinkan, mereka itu adalah seperti,

1) Bapa pengantin perempuan (Wali Akrab)
2) Datuk sebelah bapa
3) Saudara lelaki seibu sebapa
4) Saudara lelaki sebapa
5) Anak lelaki kepada saudara lelaki seibu sebapa
6) Anak lelaki kepada saudara lelaki sebapa
7) Bapa saudara dari pihak bapa seibu sebapa
8) Bapa saudara dari pihak bapa sebapa
9) Anak lelaki kepada bapa saudara dari pihak bapa seibu sebapa
10) Anak lelaki kepada bapa saudara dari pihak bapa sebapa
11) Bapa saudara kepada bapa yang seibu sebapa
12) Bapa saudara kepada bapa sebapa


Penjelasan Wali Hakim

Wali hakim adalah wali yang dilantik dan diberi tauliah oleh ketua atau kuasa pemeritah Islam kepada seseorang untuk mengakad nikahkan perempuan yang hendak berkahwin melalui cara berwalikan hakim. Bagi wilayah atau negeri yang pemimpin negaranya bukan beragama Islam ataupun negara yang didiami itu bukanlah sebuah negara Islam, wali hakim bolehlah dilantik oleh masyarakat Islam setempat dengan memilih mereka yang lebih alim serta mahir dalam selok belok agama.


BILA WALI HAKIM DIGUNAKAN DALAM PERNIKAHAN?
Wali hakim dalam pernikahan seorang perempuan boleh digunakan dalam keadaan-keadaan seperti berikut:-

i) Pengantin perempuan tidak mempunyai wali nasab
ii) Pengantin perempuan mempunyai ramai wali nasab tetapi wali nasab yang hampir berada di tempat yang jaraknya dua ((2) marhalah atau lebih dari pengantin perempuan. Dalam keadaan ini hak menjadi wali tidak berpindah kepada wali yang lebih jauh tetapi hendaklah dikahwinkan menggunakan wali hakim.
iii) Wali enggan menikahkan pengantin perempuan dengan lelaki yang sekufu (setaraf) dengan perempuan tersebut.

KATA DULANG PAKU SERPIH.. KATA KEPADA ORANG TETAPI SEBENARNYA DIRI SENDIRI YANG TERLAMPAU MELEBIH.

7 comments:

 1. Berat nanang lagu ni... G Nikoh golok je Umi... Menteri pun ada nikoh golok... Kih.kih.kih..

  ReplyDelete
 2. Umi oh Umi...
  Srikandi UMNO!
  Aku stju dia bernikah tapi
  Aku sokong ABU..
  Asalkan Bengong, Umi!
  Asalkan Bangang, Umno!
  kalau UMNO tentunya Umat Melayu Naif Otak nya koloni Be End.

  ReplyDelete
 3. Elok beno menyenaraikan wali-wali pengantin sebagai panduan umum.... Dalam kes cik adik kita ni mmg ramai yang boleh diminta menjadi wali maka tak payahlah kita menyibuk... hihi.

  ReplyDelete
 4. Mana de irg msia yg sudi nk kawin ngn pmpuan sundal lgi sial ni..hatta org umno sklipn x sudi...tu yg dis plih mamat pakistan jual karpet tu...sungguh jijik perangai betina babi ni..

  ReplyDelete
  Replies
  1. PAKI ni ambitious..
   jumpa Srikandi ni kan byk contact vvvip esp Tun M, amik lah peluang.
   pasni meletup la biz kosmetik dia di Msia dan 1Donya.

   Tell u, puak paki ni jati diri tinggi pasai tu sanggup merempat ke bumi asing. Depa x kisah gossip or sapa srikandi ni janji biz dia berjaya.. *dah terdesak, biz dia pun suam2 taik ayam*

   Delete
 5. Sumber sahih;
  Wedding Reception pada 18Januari 2013, 8:30pm di P.W.T.C

  Nikah:
  Kemungkinan besar pada 1 Januari 2013: Lokasi: Unknown
  - may be Johor Bahru

  ReplyDelete
 6. http://mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2009/10/18/mstar_hiburan/20091017160343&sec=mstar_hiburan
  Check it out !


  Ahad Oktober 18, 2009

  Ummi Hafilda nikah ahli perniagaan Iran?
  Ummi Hafilda dikhabarkan sudah berkahwin dengan ahli perniagaan dari Iran


  PERSONALITI yang pernah menjadi saksi utama dalam kes kontroversi Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1998, Ummi Hafilda Ali, khabarnya sudahpun bernikah dengan seorang lelaki separuh umur yang berketurunan Iran.

  Lelaki itu khabarnya adalah seorang ahli perniagaan berjaya, bertaraf ulama dan berasal dari Teheran.

  Menurut sumber yang menghubungi mStar Online, perkahwinan Ummi Hafilda Ali itu dilaporkan berlangsung sekitar bulan puasa tahun ini di sebuah majlis tertutup.

  Ummi merupakan adik bongsu kepada selebriti Azwan Ali dan ahli politik yang juga naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Azmin Ali.

  Namun menurut sumber itu lagi, perkahwinan itu telah dirahsiakan dari keluarga dan tidak mendapat restu dari ibu Ummi, iaitu Mak Tom.

  Difahamkan juga, Ummi, 42, anak bongsu dari enam orang adik beradik, adalah isteri kedua kepada lelaki yang berusia awal 60an itu.

  Usaha untuk menghubungi usahawan wanita itu bagi mendapatkan komennya tentang kesahihan berita ini, bagaimanapun tidak berjaya.

  ReplyDelete

INILAH IDENTITI PEMANDU LORI REMPUH ORANG RAMAI DI BANDAR NICE FRANCE MENGAKIBATKAN 84 MAUT, 53 CEDERA PARAH DAN 202 CEDERA.

Pemandu lori yang merempuh orang ramai di bandar Nice, Perancis semalam disahkan warga negara Tunisia yang bernama Mohamed Lahouaiej-Bo...