Thursday, 30 October 2014

SIRI SELANJUTNYA, KISAH ISTERI ISA SAMAD MASUK CAMPUR PENGURUSAN FELDA.




Gergasi perladangan negara, Felda akan berhenti daripada melabur dalam sektor hospitaliti selepas menerima kritikan ekoran pembelian kompleks apartmen bernilai £98 juta (RM497 juta) di London.

Syarikat perladangan kelapa sawit itu kini hanya akan memberikan fokus kepada hotel milik mereka yang stabil dengan dua daripadanya terletak di dalam negara.

Buat masa ini, Felda tidak merancang untuk membeli mana-mana hotel. Konglomerat itu hanya akan fokus kepada hotel sedia ada beroperasi.

Felda kini memiliki tiga hotel - Hotel Seri Costa di Melaka dengan nilai belian berjumlah RM24 juta, Hotel Grand Borneo di Sabah bernilai RM86 juta, dan Apartment Service Plaza di Bayswater, London yang bernilai RM500 juta. Kesemuanya dibeli sejak dua lalu... semuanya di waktu Isa Samad menjadi Pengerusi bukan eksekutif Felda.

 Pembelian di London amat mengejutkan pemain industri dengan harga terlalu tinggi dibuat oleh Felda Investment Corp (FIC) UK Properties. Lokasi berkenaan adalah popular di kalangan rakyat Malaysia yang menetap di London.

Pengkritik berkata, Felda seharusnya melabur dalam bidang yang berkaitan kepakaran mereka iaitu pertanian berbanding hartanah mahupun pelancongan.

Jadi jelas ada kesangsian wujud penyelewengan dan salah guna kuasa pihak terbabit dalam pembelian sektor hospitaliti yang secara kebetulannya semasa ini berlaku Isa Samad ada Pengerusinya dan Bibi Sharliza Khalid sudah pun menjadi isterinya.

Kala tindakan pembelian itu tepat dan bijak mengapa perlu diarahkan berhenti oleh pihak Jabatan Perdana Menteri??????

Tidak cukup dengan itu sudah mula kedengaran rungutan betapa anak syarikat Felda,  Felda Prodata yang diketuai oleh individu yang mempunyai talian persaudaraan dengan isteri Isa Samad melakukan kerja-kerja membahagi2kan kerja-kerja membekal dan kontrek kepada syarikat-syarikat kroni Bibi Sharliza Khalid ... dari sekecil-kecil kotrak sampailah sebesar-besarnya ... habis disapu keliling sampai sedikit pun tidak tinggal sisa .. dahsyat sungguh .. itulah yang pemberi maklumat memberi tahu.

Bunyi macam tidak percaya jer ... tetapi pemberi maklumat suruh pastikan dengan cuba merisik di Felda Prodata bagi pengesahan dan bakal dilakukan.

Tidak berhenti dengan itu dikhabarkan Felda kini berdepan dengan tindakan saman RM14 juta gara-gara kontraktor ubah suai Menara Felda diberhentikan kotraknya dipercayai atas campur tangan Bibi Sharliza dengan menyerahkan kontrak ubah suai kepada syarikat pilihan hatinya. Kisah ini sudah menjadi rahsia umum dan perbualan kalangan kakitangan Felda.

Last but not least ialah nama 3 indvidu yang dikenali sebagai The Three Stooges of Bibi Sharliza iaitu Rais, Razlan dan David.

Siapakah mereka-mereka ini yang cukup berpengaruh dalam menentukan hala tuju keputusan penting terutamanya melibat pelaburan dan perniagaan Felda????  Pihak terlibat wajar memberikan pencerahan sebab kisah ini sudah ligat dijadikan baha perbualan dalam kelompok warga Felda.

Felda perlu dibersihkan dari pandangan negatif dan persepsi buruk rakyat akibat terlalu rancak campur tangan isteri Isa Samad dalam keputusan-keputusan penting Felda.

Tidak mau isteri lebih berkuasa dari suami .. malahan ada jua kedengaran gurau senda bahan jenaka betapa kini isteri Isa Samad jauh lebih berkuasa dan kaya dari beliau sekarang .. Sama ada ianya benar atau tidak, perlu tuan punya badan mengeluarkan kenyataan yang menyakinkan demi pencerahan dan kebenaran.


Tiada komen ertinya benar .. memberikan jawapan semborono beerti menghina kebijaksanaan rakyat berfikir dan menilai.

20 comments:

  1. Tahniah Omak Kau. Nak diharap gang Kajang Move nak bersuara........ sorry la

    Gang Kajang Move sekarang hari2 sebut jangan zalim sipolan sipolan. Habis rakyat Marhaen tak der hak.

    Bodoh Piang punya Gang Kajang Move-Ninja Turtle

    Baguslah kalau dikatakn AMK perlu pakai spender hitam kat luar spender kat dalam. Macam superman. Lainnya Superman spender warna merah.

    Nak harap Segam-Boot, kirim salam la. Anjing dikasihani, orang tidak dipeduli Ada Maha Puteri Segambut melawat anak yatim kat Pantai minggu ni. Bertuah la brader.

    Sepaptutnya Omak Kau yang jadi YB Parlimen Pantai dari kepala tungip touch d dog tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bodo pnye org umno! penyamun!

      Delete
    2. Anon 16:28

      Dia ni orang PKR. Tapi dia marah dekat Nepotism dlm parti. DIa marah kezaliman Nuar Braheeem keatas TSKI.

      Boy Ulu Yam
      Reformist Champion

      Delete
  2. Ibrahim ali 1000000000000000 x lagi baik dari Nurul Izzah

    ReplyDelete
  3. Zuraida cakap klip klap klip klap klip klap klip klap kat Putrajaya. Hangpa layan kat youtube ok:

    Ini dia punyaddress. Kasi layan okey

    http://www.youtube.com/watch?v=kCGCz9wj0u0

    Kah Kah Kah orang yang biul memang disokong oleh orang yang biul

    ReplyDelete
  4. Kah4...
    RAJA KATAK yg kau agong2 kan
    mmg biul

    ReplyDelete
  5. Tahniwh omak kau...bibi dah tukar jadi babi

    ReplyDelete
  6. Wehhhhh Selingan Sekejap (Session Kutuk Kajang Move)

    PUTRAJAYA: Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli memberitahu panel hakim kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa “api neraka” menunggu mereka jika “keputusan zalim” dibuat terhadap Ketua Pembangkang itu.

    Komen Aku

    Apa kau cakap Mat Piji betoi, aku sokong. Tapi at the same time kamu menfitnah dan menjatuhkan orang yakni TSKI.

    Jadi cakap kamu tu aku boleh accept dari orang baik2. Tapi kamu pun 2 x5.

    Sebagai Reformist sejati, kami akan protest memboikot kamu dan Mat Cherok Tok Kun sekeluarga. Kamu semua meminta keadilan tapi pada yang sama melaksanakan kezaliman.

    Rafizi !!!!!!!!!!!!!!!! Balik Pandan daaaaaaaaaa. TB Malaysiawaves, kau hantar mamat stratgic hayun ni jauh jauh. Dont forget Papa and Mama Nepotism and their daughter d touch dog (Hadir waktu program sentuh anjing)

    ReplyDelete
  7. tu la jd klau bini lebih dr laki...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bhai, ada lagi satu cerita !!!!!!!!!! Dulu ada sorang nak bini dia jadi mb sampai pecat rakan sendiri, maki rakan baik dan engkar akan titah.

      2 x5 jer tu. Padan AMK tak berusara. Cakap kalu macam ludah kat muka sendiri.

      Syabas Omak Kau kerani berani highligh issue. Ini isu penting sebab Peneroka akan jadi mangsa

      Delete
  8. Setinggi tinggi taniah buat peneroka Felda yg tak pernah jemu mengundi BN.

    ReplyDelete
  9. omaakau telah mmbuktikan..bercakap benar akhirnya menjadi kenyataan..untuk itu felda jangan diuruskan oleh individu yg akan merosakan harta dan hak warga felda ...rakyat memang marah..tapi apa tindakan kerajaan untuk memastikan orang orang yg terlibat isu felda ini diadili jika sah bersalah...Rakyat dah meluat dengan semuq ini..hukumlah orang yg melakukan pencarian keuntungan peribadi tetapi yg susah warga felda tahniah omaakau ...berani membongkar isu besarnya....

    ReplyDelete
  10. Selama ni macai macai menyalak seolah olah Datin Sri Rosmah Mansor adalah pembawa malapetaka keatas Malaysia tetapi lihat isu Isteri isa samad ini...aduuh cuba bezakan mana berlian mana kaca..Taniah omaakau..u done a excelent job . @adios smartha

    ReplyDelete
  11. KP felda patut dipecat segera. Separuh masanya dlm setahun dihabiskan ke luar negeri.

    ReplyDelete
  12. Tk rasa malu ke dia org ni, mentekedarah duit peneroka, betul2 peneroka umpama hamba abdi dn felda kepunyaan dia org....memang celaka betul dia org ni....

    ReplyDelete
  13. Omakkkk...I lebiu bebe

    ReplyDelete
  14. Anon 2350..aku dh cop dia dulu lg lh dr ko. Ko p cr org lain sdh.

    ReplyDelete
  15. Duit penoroka Felda bersih dan halal, Sebab di beli hotel yang tak halal jadi tanda tanya..Itu lah saya cakap dapat duit rasuah pelaburan pun haram, kalau tak kahwin dengan Bos Felda boleh labur itu macamkah?Serupa juga Rosmah kalau tak kahwin Najip boleh belanja bermillion million beli barang kemas.Ingat kunci kata dapat duit haram belanja pun haram kerana bermewah ada kawan setan. Dua ini bertaubat lah dan ajak suami, sholat lah tiap waktu.Yang dah bertudong alhamdulillah tapi yang satu lagi tak bertudong elok lah ubah kerana setiap helai rambut dosa di tanggung suami mu, dosa rambut pun tak tahan siksaan neraka.

    ReplyDelete
  16. ok laaaa tuuuu.....bile peneroka nak berjoli ke sabah,boleh tidur free kat hotel tu...tak kan asyiikkk petik sawittt jeee,sekali sekala boleh lah rehat kat kk,lepak hotel,spa,ada kolam renang pulak boleh berendam sejukkan hati dan fikkran.....sawit dah takde harge,getah pulak takde harge....beli hotel lagi banyak untung.....bijakkkknyeeee pengurus felda...tahniahhh...tahniahhh..tahniahhhh.....SELAMAT DATANG DI SYORGA DUNIA....

    ReplyDelete
  17. melayu juga yg melingkup melayu.....
    nak tutup kejahatan tu lalu menuduh bangsa lain yg menekan melayu....

    ReplyDelete

INILAH IDENTITI PEMANDU LORI REMPUH ORANG RAMAI DI BANDAR NICE FRANCE MENGAKIBATKAN 84 MAUT, 53 CEDERA PARAH DAN 202 CEDERA.

Pemandu lori yang merempuh orang ramai di bandar Nice, Perancis semalam disahkan warga negara Tunisia yang bernama Mohamed Lahouaiej-Bo...