Thursday 27 October 2011

TUN M PETUALANG BANGSA MELAYU YANG SEBENARNYA!!!'Dr M punca Kabinet campur tangan dalam laporan audit'
Kelewatan pembentangan Laporan Ketua Audit Negara adalah kerana kelemahan institusi yang disebabkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad semasa beliau menjadi  perdana menteri, kata pakar perlembagaan negara Profesor Abdul Aziz Bari.

NONEPakar undang-undang UIA itu berkata Mahathir telah meminda perlembagaan persekutuan pada tahun 1993 dengan melucutkan raja-raja daripada kekebalan mereka dan menyediakan peruntukan bagi kerajaan untuk "memberi arahan" kepada Yang di-Pertuan Agong.

Ini dilakukan dengan cara memasukkan Artikel 40 (1A) dalam perlembagaan yang menyatakan bahawa Seri Paduka perlu bertindak mengikut nasihat jemaah menteri.

"Pada dasarnya ini merupakan legasi yang ditinggalkan oleh pentadbiran Mahathir, yang mahu monarki disenyapkan," katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Menurut beliau, pada masa yang sama, negara mempunyai seorang eksekutif yang tidak  memperdulikan kuasa badan yang lain dan monarki yang tidak pasti peranannya.

NONEKenyataan Abdul Aziz itu dibuat bagi mengulas kelewatan pembentangan Laporan Ketua Audit Negara yang tertangguh dua minggu. Laporan itu biasanya dibentangkan pada hari yang sama dengan pembentangan Bajet oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. Bajet 2012 dibentangkan di Dewan Rakyat pada 7 Oktober lalu.

Kelewatan itu dikatakan kerana jemaah menteri mahu meneliti laporan berkenaan sebelum ia  dikemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong kerana kebimbangan bahawa laporan audit tersebut akan mencuri tumpuan berbanding Bajet 2012.

NONEMenurut Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang, mengemukakan laporan kepada jemaah kabinet sebelum diperkenan oleh Seri Paduka adalah amalan yang diguna-pakai sejak 1982, iaitu sejurus selepas Mahathir menjadi Perdana Menteri.

Kata beliau, ia bertujuan untuk membolehkan kabinet membiasakan diri dengan isu-isu yang dibangkitkan dalam laporan itu dan menjelaskannya di Dewan Rakyat.

PANDANGAN OMAK:-

OMAK MINTA SELEPAS INI SENATOR EZAM MAT NOOR BUAT LAPORAN POLIS.. IBRAHIM ALI KENA GANTUNG JAWATAN PENAUNG PERKASA YANG DIPEGANG OLEH TUN M KINI SEHINGGA SIASATAN SELESAI SERTA PERLUNYA PERKASA MEMBUAT SIASATAN DALAMAN DENGAN PANTAS TANPA GANGGUAN...PASTIKAN TUN M TIDAK DIBENAR MEMIJAK KAKINYA DIPEJABAT PERKASA...SATU SURAT TUNJUK SEBAB MESTI DIBERIKAN KAPADA TUN M UNTUK MENDAPATKAN RESPON DALAM TEMPOH 7 HARI...NAJIB RAZAK PULA PERLU MEMPERTAHANKAN TINDAKAN IBRAHIM ALI MENGANTUNG JAWATAN PENAUNG PERKASA TUN M SEBAGAI SATU PROSEDUR BIASA MANA-MANA ORGANISASI...RAKYAT BENCI UMNO... UMNO IS DEAD.. PR GANTI BN.

1 comment:

  1. PAS is better than BN. Better than PKR. BN is dead, PKR is dead, DAP arising from the grave. Hidup PAS! We vote for Hadi Awang!

    ReplyDelete

INILAH IDENTITI PEMANDU LORI REMPUH ORANG RAMAI DI BANDAR NICE FRANCE MENGAKIBATKAN 84 MAUT, 53 CEDERA PARAH DAN 202 CEDERA.

Pemandu lori yang merempuh orang ramai di bandar Nice, Perancis semalam disahkan warga negara Tunisia yang bernama Mohamed Lahouaiej-Bo...