Friday 28 February 2014

SENARAI 143 SYARIKAT MLM DAN PELABURAN HARAM YANG BAKAL DISERBU OLEH BANK NEGARA MALAYSIA.

143 Senarai Syarikat MLM Dan Pelaburan Tak Sah Dan Bakal Diserbu BNM

Share on :
Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengeluarkan senarai terkini syarikat dan laman sesawang yang telah dikenal pasti tidak diberikan kebenaran atau kelulusan di bawah undang-undang dan peraturan berkaitan yang ditadbir oleh BNM.

Apa yang mengejutkan, banyak syarikat yang tidak mendapat kelulusan melibatkan jenis perniagaan Multi Level Marketing (MLM). Antara nama besar dan sedang meningkat naik yang tersenarai ialah Boss Venture daripada syarikat Cash Deal SDN BHD. Namun, apa yang pelik ialah syarikat ini mendakwa perniagaan mereka selamat dan telah tersenarai dengan BNM seperti dibawah.


Sebanyak 143 Syarikat telah tersenarai seperti jadual yang Tengoktvonline sediakan dibawah.

Sudah tentu senarai ini akan memberikan kejutan kepada ramai pelabur yang telah mengikuti perniagaan yang ditawarkan. Diharap pendedahan ini dapat mengelakkan anda menjadi mangsa seterusnya dengan menjadi DOWNLINE kepada UPLINE syarikat-syarikat dibawah.


INFORMASI: Pelabur boleh mendapatkan pengesahan mengenai status pelesenan institusi kewangan yang terbabit dalam aktiviti pengambilan deposit yang dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia atau individu dan syarikat yang terbabit dalam aktiviti pelaburan yang dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti masing-masing di laman web www.bnm.gov.my dan www.sc.com.my.

Jabatan Pengaduan/ Suruhanjaya Sekuriti
Tel: 03-6204 8999 / 03-6204 8777
Faks: 03-6204 8991
E-mel: aduan@seccom.com.my

Bank Negara Malaysia
Tel: 03-2691 0824 / 2692 6482 / 2698 2810 / 2694 2143
Faks: 03-2698 7467
E-mel: bnmtelelink@bnm.gov.my

30 comments:

 1. Ye Lin-Sheng Bongkarkan 7 Sifat Cina Malaysia Yang Wajar Melayu Berhati-hati
  BACA APA PENULIS KATA BERKENAAN CINA MALAYSIA:
  Pandangan ini adalah dari Ye Lin-Sheng yang berasal dari china tetapi seorang ahli perniagaan di Malaysia, Hong Kong dan Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat.

  Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu. Tetapi orang Cina di Malaysialah yang paling tidak bersyukur, kejam, serta mengkhianati perjanjian ataupun dipanggil perlembagaan. Dalam buku Ye Lin-Sheng The Chinese Dilemma (East West Publishing, Australia, 2003), Ye Lin-Sheng menulis:

  1. Pengiktirafan orang cina:

  "Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang-orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat.

  Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

  2. Keangkuhan orang cina:

  "Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini. Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini.

  Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka. Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

  baca selanjutnya di

  http://pecahpalakmikir.blogspot.com/2013/10/ye-lin-sheng-bongkarkan-7-sifat-cina.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. kerja adu domba macam yang hang buat ni ialah kerja babi amangook 1malaysia. macam hang jugak....

   Kalau ikut teori babi amngook yang hang kutip tu maknanya kat kajang nanti kita tak bole nak undi BN.... tak gitu wahai babi umngoook?


   Delete
  2. Kalau ye pun xyah la nk babi sana babi sini...ckp elok2 pun boleh, kcuali la klau da jd makanan idup...asal ckp je msti ada babi...

   Delete
  3. Mca dan gerakan bukan cina la dol...tu ko tak tau ..nih dulu british import dari mongolia nih......hakk tuihhhh

   Delete
  4. ini lah demokrasi. dalam demokrasi ada hak kebebasan bersuara termasuk mencarut.

   Delete
  5. Fuckatan dap babi

   Delete
  6. apa yg kau merepek labu..maksud aku si labu2 yg komen dibwh atau di atas ni...

   Delete
  7. Ceh, kawan2x sya ramai cina tak jga macm tu, RACIST btul! Ye Lin-Sheng jer tu yg bodoh, racist juga mcm kamu, bebal, bangap!

   Delete
  8. KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

   KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل


   KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل   KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

   KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل


   KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل


   Delete
 2. http://www.bnm.gov.my/documents/2014/190214_FCA_bm.pdf

  ReplyDelete
  Replies
  1. list 51 - 68 boleh semak di link tersebut...,

   Delete
 3. Minta tolong senaraikan bahagian yang terciciri iaitu: 51 - 67

  ReplyDelete
 4. assalam buat semua rakan2..
  dI sini sy nak jelaskan sikit bahawa bossventure tu adalah perniagaan yg berkonsepkan pasaraya secara on line, so kt sini dah nampak kenapa perlukan kebenaran bank negara untuk berniaga kecuali jika melakukan perniagaan yg berbentuk pelaburan, ramai yg salah faham kt sini, senarai tu hanyalah procedure biasa bnm terhadap bv apabila ada aduan dan sekarang terbukti perniagaan yg bv jalankan adalah bersih dan mematuhi syarat2 BNM.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mana buktinya???...haha

   Delete
  2. dari segi hukum mcmmana tuan?..mohon pencerahan..

   Delete
  3. This comment has been removed by the author.

   Delete
  4. dari segi hukum kpala hotak kau.. :P 凸(-_-)凸

   Delete
 5. Buktinya? bossventure masih berjalan walaupun blog ini dibuat pada 28 February 2014. BNM mesti sudah serbu seperti yang BLOG ini perjelaskan.
  jadi kenapa masih berjalan?

  ReplyDelete
 6. Betul tu!!!. Blog ni misleading. Nak bukti konon. cit po da

  ReplyDelete
 7. Biz Rm20segera mlm ke? Pleaz explain

  ReplyDelete
 8. Jum jana pendapatan dengan biz 1whp....cuma bermodalkan rm55...kepada siapa2 yang nak tahu tentang bisnes 1whp dengan lebih lanjut bleh add saya. insha Allah mampu jana pendpatan lumayan....rezeki Allah luas...kita yang perlu usaha mencari ;)

  Rugi lepaskan peluang ni, jaminan feedback pantas =)

  Wechat ID : cahayakesabaran

  ReplyDelete
 9. cer try ni bukan skim cepat kaya ada sijil AJL dan ada latihan kursus utk menjadi ejen bakal launcjh secara global pada awal bulan September 2014..http://www.spshops.com/instaFrex

  ReplyDelete
 10. Replies
  1. tak haram la malah diharuskan selagi pelaburan2 dlm sistem tu tak tercampur hal2 haram misalnya mempunyai dana campuran hasil dari membeli dan menjual arak dan sbgnya. So far, setahu aku, 1whp guna konsep saling bantu membantu, so pelaburan2 semua digunakan untuk membantu kita “menaik” dgn cara membantu orang lain dahulu.. dlm mse yg sama disediakan smart investment planning yg tidak mengecewakan pelabur2 tanpa rasa risau dlm soal hukumnya dek kerana penjelasan2 jelas yg menjaga sensitiviti umat Islam. Fahami kemana pergi dan datangnya pelaburan kita, maka tiada lagi masalah yg membelengu jiwa anda.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
 11. ELKEN THE BEST MLM NUMBER ONE IN MALAYSIA AND NUMBER 50 IN THE WORLD...

  ReplyDelete
 12. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 13. Bara' eyang ku toh musim dembangi
  Gaai pelekat kakal tengah bangi

  ReplyDelete
 14. mana pergi best mobile yg best sgt 2 skrg?tanya je..kikiki

  ReplyDelete

INILAH IDENTITI PEMANDU LORI REMPUH ORANG RAMAI DI BANDAR NICE FRANCE MENGAKIBATKAN 84 MAUT, 53 CEDERA PARAH DAN 202 CEDERA.

Pemandu lori yang merempuh orang ramai di bandar Nice, Perancis semalam disahkan warga negara Tunisia yang bernama Mohamed Lahouaiej-Bo...