Wednesday, 30 July 2014

ZAID IBRAHIM BERKATA UMAT ISLAM MUNDUR SEBAB HARAMKAN LELAKI DAN PEREMPUAN BERSALAMAN ... BETUL KE???

Heboh kini satu tweet dari akaun kepunyaan Zaid Ibrahim berbunyi .. Bersalam lelaki perempuan haram. Patut lah umat Islam mundur .

Betul ke apa yang dinyatakan ini? .. Adakah ini akaun twitter sebenar Zaid Ibrahim? Jika benar maka penjelasan terperinci harus diberikan mengapa boleh beliau berkata sedemikian .. Jika bukan maka perlu beliau buat laporan polis kerana ada pihak lain berniat jahat mau menjatuhkan nama baiknya dengan serangan fitnah jahat ini kerana tweet ini sudah pun mulai tersebar dialam maya.


Menyentuh wanita bukan mahram; bersalam, tepuk bahu, jentik telinga, apatah lagi memegang, memeluk dan sebagainya, ia merupakan perbuatan yang haram. Tidak kira kita bersalam dengan pemimpin atau orang bawahan, rakyat bersalam dengan pemimpin, pemimpin bersalam dengan rakyat.


Perkara ini perlu difahami, ia datang dari syariat. Ia adalah perkara agama. Ia bukan perkara di mana jika masuk parti A boleh salam, masuk parti B tidak boleh salam. Ia bukan sekejap boleh dan sekejap tidak boleh. Ini adalah perkara agama dan ia mesti dipraktikkan pada setiap masa dan keadaan.


Ini bukan jumud dan ini bukan ekstrim, tetapi ini adalah prinsip Islam.

Pertama, kerana dalilnya jelas.


Dalam hadis Aisyah RA, diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari dan Muslim,

قَالَتْ عَائِشَةُ فَمَنْ أَقَرَّ بِهَذَا مِنَ الْمُؤْمِنَاتِ فَقَدْ أَقَرَّ بِالْمِحْنَةِ وَكَانَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- إِذَا أَقْرَرْنَ بِذَلِكَ مِنْ قَوْلِهِنَّ قَالَ لَهُنَّ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- « انْطَلِقْنَ فَقَدْ بَايَعْتُكُنَّ ». وَلاَ وَاللَّهِ مَا مَسَّتْ يَدُ رَسُولِ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- يَدَ امْرَأَةٍ قَطُّ. غَيْرَ أَنَّهُ يُبَايِعُهُنَّ بِالْكَلاَمِ – قَالَتْ عَائِشَةُ – وَاللَّهِ مَا أَخَذَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- عَلَى النِّسَاءِ قَطُّ إِلاَّ بِمَا أَمَرَهُ اللَّهُ تَعَالَى وَمَا مَسَّتْ كَفُّ رَسُولِ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- كَفَّ امْرَأَةٍ قَطُّ وَكَانَ يَقُولُ لَهُنَّ إِذَا أَخَذَ عَلَيْهِنَّ « قَدْ بَايَعْتُكُنَّ ». كَلاَمًا.
“Aisyah berkata, “Siapa saja wanita mukminah yang mengikrarkan hal ini, maka ia telah diuji.” Rasulullah SAW sendiri berkata ketika para wanita mukminah mengikrarkan yang demikian, “Kalian boleh pergi kerana aku sudah membai’at kalian”. Namun demi Allah, beliau sama sekali tidak pernah menyentuh tangan seorang wanita pun. Beliau hanya membaiat para wanita dengan ucapan beliau. ‘Aisyah berkata, “Rasulullah SAW tidaklah pernah menyentuh wanita sama sekali sebagaimana yang Allah perintahkan. Tangan beliau tidaklah pernah menyentuh tangan mereka.  Ketika baiat, beliau hanya membaiat dengan berkata, “Aku telah membaiat kalian dengan perkataan.”
Bahkan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Malik bin Anas RA dengan sanad yang sahih, sabda Nabi SAW,
إِنِّي لاَ أُصَافِحُ النِّسَاءَ، إِنَّمَا قَوْلِي لـِمِائَةِ امْرَأَةٍ كَقَوْلِي لِامْرَأَةٍ وَاحِدَةٍ
“Sesungguhnya aku tidak sama sekali berjabat tangan dengan kaum wanita. Hanyalah ucapanku kepada seratus wanita seperti ucapanku kepada seorang wanita.” (riwayat Mali, An-Nasa-i dalam ‘Isyratun Nisa` dari As-Sunan Al-Kubra, At-Tirmidzi, dll. Lihat Ash-Shahihah no. 529)
Begitu juga kata Nabi SAW,
لأَنْ يُطْعَنَ فِي رَأْسِ رَجُلٍ بِمِخْيَطٍ مِنْ حَدِيدٍ خَيْرٌ لَهُ مِنْ أَنْ يَمَسَّ امْرَأَةً لا تَحِلُّ لَهُ
“Ditusuknya kepala seseorang dengan pasak dari besi, sungguh lebih baik baginya daripada menyentuh wanita yang bukan mahramnya.” (riwayat Thabrani dalam Mu’jam Al Kabir 20: 211. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadis ini shahih)
Pada hari ini ramai di kalangan umat Islam mengambil mudah hal ini. Itu tiga hadis yang saya bawakan dan banyak lagi hadis-hadis yang lain dan saya tidak bermaksud untuk menceritakan kesemuanya.

Kedua, perempuan itu aurat.


Di dalam hadis Nabi SAW memerintahkan kita menundukkan mata dan pandangan. Kalau mata pun dilarang melihat, apatah lagi memegang. Dalam hadis yang masyhur, Jarir bin ‘Abdillah mengatakan,

سَأَلْتُ رَسُولَ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- عَنْ نَظَرِ الْفُجَاءَةِ فَأَمَرَنِى أَنْ أَصْرِفَ بَصَرِى
“Aku bertanya kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam tentang pandangan yang cuma selintas (tidak sengaja). Maka Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam memerintahkan kepadaku agar aku segera memalingkan pandanganku.” (riwayat Muslim no. 2159)
Itu adalah asal hukumnya, jika melihat pun dilarang oleh Nabi, apatah lagi memegang.

Ketiga, tutup pintu dan jalan yang boleh membawa kepada kerosakan.


Ada di kalangan kita yang memberi alasan, aku bersalam dengan orang yang sudah tua, aku tidak ada apa-apa perasaan terhadapnya. Itu perasaan kita. Bagaimana dengan perasaan pihak yang satu lagi. Kita tidak boleh menganggap orang lain perasaannya sama dengan perasaan kita.


Pernah dengar atau tidak kes rogol nenek yang berusia lebih 70 tahun? Berlaku atau tidak? Perkara ini berlaku. Jadi Islam menyuruh umatnya menutup jalan-jalan dan ruang-ruang yang boleh membawa kepada kerosakan, dengan itu tidak boleh bersalaman antara lelaki dan perempuan bukan mahram, tidak kira sepupu, atau tinggal bersama sejak kecil seperti adik beradik, adik ipar atau sebagainya. Hukum tidak ditetapkan seperti itu.


Malah sepupu dan adik ipar sebenarnya lebih bahaya. Kata Nabi SAW,

الْحَمْوُ الْمَوْتُ
 “Al-Hamwu adalah maut.” (riwayat al-Bukhari)
Al-Hafizh Ibnu Hajar al-Asqalani rhm dalam Fathul Bari menukilkan ucapan al-Imam an-Nawawi rhm berkata bahawa ahli bahasa sepakat bahwa al-hamwu adalah kerabat-kerabat suami, seperti ayah, pakcik, saudara lelaki, ipar, sepupu dan semisalnya.

Sebab apa demikian adalah apabila berlaku sesuatu isu contohnya adik ipar berkenan dengan abang ipar, bukan sahaja dari sudut hukum ianya jadi haram, bahkan dari sudut hubungan kekeluargaan akan rosak. Apa kata adik kepada abangnya jika hal sedemikian terjadi? Ia akan jadi isu besar dan memecah belahkan hubungan kekeluargaan.


Sebab itu Islam mengambil langkah berhati-hati dengan mengingatkan bahaya ipar sebagai maut, kerana mata dan perasaan manusia sangat bahaya. Kalau selalu melihat dan memandang, yang tidak elok akan kelihatan cantik, dan sebagainya.


Itu perkara dan hujah asas yang dibawa oleh Asy-Syaikh Muhammad Amin Al-Syanqithi. Adapun perkara keempat beliau turut menyebutkan dalam perbincangan yang panjang, iaitu hadis-hadis Ummu Sulaim dan juga hadis Ummu Haram di mana hadis tersebut diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari di dalam 13 tempat di dalam kitab Sahihnya secara ringkas.


Hadis tersebut berkaitan Nabi SAW masuk ke dalam rumah Ummu Haram dan duduk dan tertidur di ribaannya sambil dia mencari kutu di kepala Nabi SAW. Ini antara hadis yang para ulama bahaskan dengan panjang.


Antara yang mengulasnya adalah Imam An-Nawawi, Ibn Hajar Al-Asqalani, mereka meletakkan pelbagai pendekatan dan mereka mengkritik pendekatan orang yang mengatakan ini khusus untuk Nabi SAW kerana mereka mengatakan Ummu Haram bukan mahram Nabi SAW.


Sedangkan Imam An-Nawawi, Ibnu Abdil Barr, Ibn Hajar Al-Asqalani, dan juga ilmuwan Islam yang datang sesudahnya bersependapat bahawasanya Ummu Haram ada hubungan kekeluargaan dengan Nabi SAW iaitu hubungan susuan. Telah menjadi kebiasaan masyarakat Arab pada ketika itu mempunyai ibu susuan.


Buktinya adalah para sahabat Nabi dan yang datang setelahnya tidak pernah mempersoalkan atau bertanya tentang perbuatan Nabi SAW. Tidak ada seorang pun sahabat Nabi yang bertanya mengapa Nabi masuk ke rumah wanita yang bukan mahram. Dan tidak ada seorang pun dari kalangan sahabat dan ulama-ulama salaf setelah itu yang mengatakan perbuatan itu khusus untuk Nabi SAW.


Orang munafiq pada zaman Nabi SAW sentiasa mencari ruang untuk menjatuhkan Nabi SAW. Lihat apa yang mereka buat kepada Aisyah ketika Aisyah di dalam perjalanan bersama dengan seorang sahabat Nabi SAW, padahal mereka bukan berjalan sekali. Pun orang munafiq menuduhnya sebagai penzina.


Apatah lagi kalau Nabi SAW masuk ke rumah wanita yang bukan mahram. Ini peluang terbesar golongan munafiq untuk menuduh Nabi. Tetapi mereka tidak menggunakannya, bererti mereka telah mengetahui bahawa Nabi SAW ada hubungan susuan dengannya.


Jadi hadis itu tidak boleh digunapakai untuk mengharuskan lelaki dan wanita bukan mahram memandang atau menyentuh antara satu sama lain. Ini sama sekali tidak betul dan tidak benar kepada sesiapa pun.


Kenapa orang mendiamkan isu ini? Kerana ada pemimpin parti masing-masing yang melakukannya, maka tidak ada siapa yang berani bersuara tentangnya. Ini adalah hukum Islam dan kita bercakap di atas Islam bukan kerana kepentingan parti masing-masing. Ia adalah perbuatan yang haram dan sesiapa yang melakukannya harus memikirkannya kembali.


Elakkan dari bersalaman antara lelaki dan perempuan tidak kira siapa yang menghulurkan tangan terlebih dahulu. Dan tidak salah jika kita menolak dengan beradab dan bersopan. Kalian adalah generasi wasathiyah sekiranya kalian dapat mengelakkan perkara-perkara seperti itu. Pilihlah jalan yang paling selamat. copy& paste


35 comments:

  1. semazahab dengan kassim ahmad dan mahathir rupanya natang ni...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Pelik. Mcm mana spesis ni blh muncul semula.ingatkan dh pupus...

    ReplyDelete
  3. Biasa lah
    Ni kan org PKR dulu
    Najis Dah Baiah kan dia
    Dah pergi haji you!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib x tahu memerentah. Baru lepas polis dibunuh oleh lanun di Sabah. Skrg MH17 pula. Kerajaan BN asik cover story saja. Contohnya, along-along bermaharaja lela di Malaysia, siap pasang iklan di merata-rata tempat. Kalau di negara-negara lain. ada along-along boleh pasang iklan-iklan seperti di malaysia. Soalan nya kenapa Malaysia dibenarkan. JAWAPANNYA NEGARA MALAYSIA- PEMIMPIN Negara & ketua jabatan naik kerana penipu, bodek dll. Kenapa SPR & SPRM masih di jabatan Perdana Menteri & bukan dibawah parlimen/ diraja. JAWAPAN NYA PEMINPIN BN ADALAH PENIPU DAN PERLU DICOVER.

      WAHAI PEMIMPIN POLITIK TOLONG PASTIKAN form 14 di setiap pengundian diikuti & dilaksanakan (bukannya undian di di pusat pengumpulan- disini berlaku black out,penambahan undi dan lain2). Buatlah banyak salinan form 14 yang ditandatangi oleh setiap wakil spr & parti untuk mengelakan alasan HILANG FORM. Keputusan muktamad, setiap salinan diberi kepada wakil)
      SELAGI PEMIMPIN MALAYSIA adalah diperolehi dari PENIPUAN, SELAGI ITU MALAYSIA TIDAK AKAN MAJU.

      CUBA ANDA BERFIKIR SEKEJAP: apa AKAN jadi pada SINGAPURA & DATO SRI NAJIB, jika ianya diperentah oleh DATO SRI NAJIB dan sebalik jika PM singapura jadi PM malaysia ( singapura- x minyak,sawit,emas dan lain-lain)

      Apakah AKAN jadi pada THAILAND & DATO SRI NAJIB, jika ianya diperentah oleh DATO SRI NAJIB

      Apakah AKAN jadi pada INDONESIA & DATO SRI NAJIB, jika ianya diperentah oleh DATO SRI NAJIB ( di Indonesia, hakim mahkamah di penjara seumur hidup kerana memakan rasuah)

      Delete
  4. Omakkau!!!
    Selamat Hari Raya
    Omakkau cool lagi, Rakyat Dah bising ni, betul ker President kita nak jadi MB Selangor ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taklah. Itu cerita dongeng Tulang Besi mslaysiawaves.
      Ala TB yang pakai baju hijau cap change tu. Brader yang naik angin Kat tropicana 2013. Eleeeereh blog yg tak laku tu takkan tak kenal

      Delete
    2. Brader TB tak ubah2 perangai Dari mula aku Kenal dia zaman IU9 Kat seksyen18 ahah alam Sampai la ni. Gdung gdung tin kosong

      Delete
  5. masa dia tulis tu dia tengah mabuk daun ketum... kah kah kah

    ReplyDelete
  6. Haha...sorry...twtter sy kena hack. Typical answer..yeaayy..!! BR1M dpt lg thun dpn. Slmt hri raya semo

    ReplyDelete
  7. Aku orang sahara. Balik kampung naik unta

    ReplyDelete
  8. Omakkau kalau Melayu copek yo dio kutuk hino nisto
    Kalau puak babi buek video seks takpo plak? Bukak poso makan bak kut teh, takpo plak!
    Binatang tul! Asal Melayu ko hino la yo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Omakkau dah setubuh dgn puak2 nih, so perangai pun lebih kurang sama jer. Serupa jugka ngan puak2 PAS tuh jugak. Lebih rela jadi anjing ternakan DAP!

      Delete
    2. Yo man,

      Are you ok man. I'm a street rapper doing cool basking
      Yo man yo yo man

      Delete
    3. Deramang Malaysiawaves nak kutuk ok, nak maki hamun not ok. So respect la skit

      Delete
    4. Setakat pakai baju t/shirt hijau lengan putih disebut pengorbanan Oleh Tulang Besi malaysia waves. Sila baca petikan tiga suku Dari deramang
      Sia2 Berjuang Bila Presiden Sendiri Pertahan UMNO Dari Mati
      Tulang Besi rasa sia2 perjuangan Tulang Besi dalam PAS sejak umur 9 tahun apabila Presiden sendiri berjuang untuk kelangsungan nyawa UMNO.

      Delete
    5. Yg kafir tu tntunye xtau apa2 psl hukum hakam..doakn mereka blh msuk Islam je ramai2 moga dpt hidayah..mslhnye ni yg ngaku melayu ISLAM..tp hukun hakam xtau ntah kemana.

      Delete
  9. pagi pagi ni banyak pulak anjiing anjing umnu kat sini... syoh syoh .. najis najis.. kah kah kah

    ReplyDelete
  10. oops ada plak babi pkr kat sini ...najis tuuuuu

    ReplyDelete
  11. Anon 10:00
    Lgi baik omakkau jago melayu..buek apo lak nk nyibuk cayanunalif. Ekau pon salam tak kiro halal haram kot

    ReplyDelete
  12. Ulama tak kan berhenti menyusahkan umat. Jadi tak perlu heran.. Zaid betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ulama yg menyusahkan umat adalah spt ulamak yg membahlulkan umat dgn menyorokkan ilmunyer...cthnyer ulama yg menghukumkan kassim ahmad murtad hanya di terengganu jer.......ini yg dikatakan ulamak suuuukkkk

      Delete
  13. DR ZUHDI MARZUKI la plak skrg!!!

    ReplyDelete
  14. zaid dh tua belajar hukum Islam agar mati nanti dlm Islam klau x lu mati kafir

    ReplyDelete
  15. mengikut tafsir ibnu abbas ra, sentuh ertinya bersetubuh. dalil quran

    "She said, "How can I have a boy while no man has touched me and I have not been unchaste?" (Surah Maryam ayat 20).

    apapun mundurnya umat islam bukan kerana bersalaman. yg kelamkabut di mesir, iraq, syria & lain2 kerana lelaki & perempuan tak bersalam ka?

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. Apa poyo poyo... duit prepaid pun mintak mak bapak... kencing pun bercabang... cap jari pun tak kering lagi... budak sekarang.. nampak cerdik tapi banggang... kah kah kah

      Delete
    2. Umat Islam mundur kerana tidak comply dengan ajaran Islam tapi mereka comply dengan ajaran setan,ajaran yahudi,ajaran anti hadis,ajaran ulamak anjing yang menjual agama demi habuan dunia,ajaran nasionalisme,komunisme,liberalime,umpornoisme,sosialisme hehehe

      Delete
  17. Tunggu dia pakai Jubah lgi bnyk hadis dikluakan. Mcm2 bust in x kene buat n salah memang salah. Aku pun no masuk Tahfiz nk belajar balek hukum Allah

    ReplyDelete
  18. TUHAN YANG SURUH JANGAN BERSENTUHAN DENGAN BUKAN MUHRIM!!KO SIAPA BONGGOK?????SIAL PUNYA ORANG TUA!!!KO HINA HUKUM TUHAN!!!KO MEMANG DIBOLEHKAN DIHINA SEBAB KO BERANI HINA HUKUM TUHAN!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada tuhan larang lelaki perempuan bersalam .. Jgn nak membohong.

      Delete
  19. zaid anak gampang.. itu aje perkataan yang layak untuk dia.

    ReplyDelete
  20. aq setuja dgn zaid ni........mashitah ibrahim kata salam lelaki perempuan boleh tetapi jgn sampai menimbulkan berahi......memang patut la umat islam mundur......nak salam lelaki perempuan pun x leh

    ReplyDelete
  21. This Is What You Really Want !!
    Something That Beyond Your Imagination !! >>> CLICK HERE !!

    ReplyDelete
  22. Kalau banyak minum wiski otak boleh pening oo!!!

    ReplyDelete

INILAH IDENTITI PEMANDU LORI REMPUH ORANG RAMAI DI BANDAR NICE FRANCE MENGAKIBATKAN 84 MAUT, 53 CEDERA PARAH DAN 202 CEDERA.

Pemandu lori yang merempuh orang ramai di bandar Nice, Perancis semalam disahkan warga negara Tunisia yang bernama Mohamed Lahouaiej-Bo...