KEBENARAN ITU PAHIT!! KEADILAN ITU PERIT!! PERJUANGAN ITU SAKIT!! RAKYAT BENCI UMNO!! UMNO IS DEAD!!

Pengikutku yg cool..muah33x

Monday, 4 March 2013

PENCEROBOHAN BERDARAH LAHAD DATU...APA PERANAN TUDM KITA????? MENGAPA PERLU GUNA AIR ASIA ANGKUT ANGGOTA ATM KITA????


Omakkau cukup peliklah.. Mana perginya semua pesawat kepunyaan Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM). Masa inilah ianya amat diperlukan sekali.

Mengapa perlu harus angkut anggota ATM ke Sabah dalam misi pertahankan pencerobohan Lahad Datu oleh tentera Sultan Sulu menggunakan pesawat awam Air Asia?

Apakah kesemua pesawat TUDM sekadar untuk buat Air Show setiap kali Hari Kemerdekaan saja ke?

51 comments:

  1. pesawat Air Asia tempat duduk dia lagi selesa..tambahan pula perjalanan nak ke Sabah,jauh. kalau naik pesawat ATM tempat duduk kat dalam tu mesti x selesa kan pesawat perang.

    kalau emengensi sangat2 mungkin diorang sesuai la diorang naik pesawat ATM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kapal terbang.TUDM.tu kan engine nya tu mana ada lgi? kan dh jual!

      Delete
    2. Naik Air Asia salah, Naik MAS salah, Pi dah, berak pun tandas awam pun kena bayar tau, tak de beza berak kat rumah atau Tandas awam

      Delete
  2. Entahlah malu aku rasa masa Menyambut Kemerdekaan berdesup2 kapal perang airforce terbang kat atas kepala diDataran Merdeka tapi bila berlaku serang hendap macamni tkde diguna lak.....kan bagus lagi cepat sampai dan tentera Sulu pasti gerun nak ceroboh lagi....kelakarlah negaraku....gi perang macam makan angin lak

    ReplyDelete
  3. Spare part mahal maa...duit tak dak maa..AOG maa

    ReplyDelete
  4. Sebenarnya TUDM kita dah pokai wikkileak punye sumber menyebut TUDM Malaysia tidak mempunyai pesawat pengangkut tentera kapasiti tinggi yang Ade cuma beberapa pesawat pengangkut ringan Caribou untuk misi kecemasan Sahaja pesawat tempur Sukhoi Dan pengebom Tornado pun dah terlalu uzur.Sumber Luar melaporkan tentera Udara Bangladesh lebih canggih daripada kita.Tetapi discipline, Dan semangat juang tentera kita adalah yang terbaik Di dunia terbukti melalui misi pengaman PBB diserata dunia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Info tak terkini, TUDM dah beli 4 pesawat pengangkut tercanggih didunia dari AIRBUS A400M, google le sikit, kat tempat keje hang tak de PC ke, beli le smartphone dengan Data sekali

      Delete
    2. Info wikileak tu tak boleh pakai. Pesawat pengangkut Caribou TUDM dah lama dipencenkan. Sukhoi adalah pesawat baru macam mana boleh "terlalu uzur". TUDM tak ada pesawat Tornado. TUDM guna C-130 angkut peralatan (kereta perisai, senjata, peluru dll), anggota di angkut dgn Airasia, boleh bawa lebih ramai dan cepat dlm satu perjalanan. Di peringkat antarabangsa TUDM ialah RMAF. Tapi Royal Moroccan Air Force juga RMAF, mungkin ada kekeliruan di sini.

      Delete
  5. tanggungjawab la tu...1 malaysia...bagus bagus....ana setuju...itu tandanya sayangkan negara...guna sepenuhnya aset yang ada...betul la tu

    ReplyDelete
  6. jet tak de enjin, mcm mana nk terbang, kapal selam asyik rosak je tak blh selam, jd naik air asia la murah.

    ReplyDelete
  7. Ya yang ni lagi bagus air asia peneraju tambang murah yang termurah dimalaysia. Kerajaan menyediakan pakej yg terbaik dan selesa utk askar melancong sambil bertugas wahhhh hahahaha

    ReplyDelete
  8. Luculah rasanya aku nak gelak jenis yg mcamana lagilah. Yg jadi mangsanya askar2 kita. Mana duit pembayar cukai yg digunakan oleh kerajaan utk membeli peralatan tentera. Sultan sulu klau nampak ni mesti gelak sampai menitis air mata ni. Mcm filem HOT SHOT lah pulak.

    ReplyDelete
  9. Bersangka baik.. mungkin penerbangan ehsan oleh Air Asia.. part of CSR / patriotik kot..

    ReplyDelete
  10. yang penting dorang sampai sana...jgn dok kata jer...baik kita doakan mereka selamat kat sana..

    ReplyDelete
  11. nnti tony fernandes bole claim lebih...lagipun enjin kapalterbang tudm dah kena jual mana bole terbang

    ReplyDelete
  12. ini blog manyak busuk punya blog
    http://waklongman.blogspot.com/2013/03/jawapan-kepada-pakatan-rakyat-mengapa.html

    ReplyDelete
  13. Pesawat charlie lebih sesuai digunakan utk mengangkut keperluan logistik. Airasia atau pesawat komersil lain lebih sesuai utk mengangkut tentera atas sebab keselesaan. Charlie mana boleh sumbat kerusi banyak2 nak bagi askar duduk. kalau ada pun kerusi jenis netting je. Lebih baik guna pesawat komersil untuk membawa askar utk lebih keselesaan. Charlie pula guna la utk keperluan lain. Aku pun tak suka kerajaan sekarang tapi nak kondem tu agak2 la dan pikir2 la dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerajaan umum berbillion abis utk tentera...xkan still nk guna pihak ketiga utk transport...pikir sendiri laa...duit2 tu duit pmbayar cukai...jd rakyat ada hak utk pertikai kn...tmbahan lak melibatkn kselamatan rakyat dn jugak pihak yg bertugas dsana...so xtimbul pasal sesuai atau tak...mana pergi peruntukan berbillion kepada tentera? tu sbb 4 bekas jeneral masuk PR....

      Delete
    2. kau tu bodoh, duit cukai tu buat bayar tambang untuk naik airasia la bodoh. lagi selesa untuk tentera. kau penah ke tak naik kapal terbang tudm ramai2? mesti kau yg akan muntah dulu.

      Delete
    3. ni nak p perang la bangang, nak selesa pebenda lak.duit abis juta2 xkan xde kapal terbang leh angkut tentera,kalau malaysia kena sera aper cer?berapa biji k/terbang airasia nak guna.

      Delete
    4. woi PENCURI....ko tu yg bodoh...duit cukai wat bayar tambang?....bangang ape ko ni...ni bkn isu selesa atau tak...andai MALAYSIA kne serang ngan puak militan lain lagi berapa byk lak kerajaan kne kuar blanje ONE OFF pd pihak ketiga...kang aku ckp bodo marah...dasar LEMBU UMNO...xde otak...

      Delete
    5. Betul betul betul. Di cakap bangang dia marah pulak! Tak kan lah setakat hampir 2 jam perjalanan dlm kapalterbang tu boleh dikatakan memenatkan. Kan semua tentera kita terlatih dan tahan lasak. Cuma alasan je tu utk gunakan Air Asia. Ya betul tak hairan kenapa 4 orang top Gun bekas General tentera tu masuk PR. Buka mereka tak patriotik, kerana mereka dah muak dan mual dgn karenah di dlm pentadbiran kerajaan di tambah pulak dgn kekacauan ahli politik pihak pemerintah dlm agensi ketenteraan utk agenda politik mereka.

      Delete
    6. Btol bro..yg komen ni pon klu suruh g perang mmg tkencing tberak.. pandai bcakap je..maklumat plak tu ambik dri utube/internet je.. tp bcakap mcm pakar perang...dunia..dunia... lebih baik meniaga untaa..!

      Delete
  14. sebab Langkawi International Maritime and Aircraft LIMA 2013 smua kapalterbang TUDM jadik bahan pameran dan satu lagi .... enjinnya dah takde hahahaha

    ReplyDelete
  15. Woi blogger pundek omakkau!!!! At this trying time, benda remeh ni pun ko nak pertikaikan...lantak askar2 tu la dia nak pg naik Air Asia ke? MAS ke? Dia orang bukan nak pg melancong mcm kau ke, Rosmah ke..sekali aku panggil askar diraja sula bagi sula buntut kau baru tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan pertikai bahlol...bodo ke aper ko ni...dah tu ape fungsi TUDM bahlol...ko sedap2 mulut je ye sound....ko yg bahlol dperbodo kn media UMNGOK....

      Delete
    2. Mentaliti macai Umat Melayu No Otak ni sama gk la mcm mentri² mreka jga. Apa yg mntri kta mreka tk boleh kata tidak! Maka sebabtu lah duit lembu NFC yg patut ntk bela lembu tpi menteri mreka belikan kondo pun mereka setuju je! yes! yes! yes! je but NO for be end k!
      Klu cmtu nti smpi je sabah sediakan lah bas pelancong atau bas² xpres utk angkut tentera2 tu ke medan tempur!
      Kalu dh nama nk perang kena la bezakan antra tentera dgn org awam! masa Mlysia zaman miskin pun dulu belum pernah ATM meminjam k.trbg MSA atau MAS dlm setiap oprasinya! Dah tahap dharurat ke hingakan ATM khabisan k.terbang hinga gunakn air asia
      Aku x yakin klu pnerbangan tu free! Mesti.ada timbal balik atau u scrtch my back & i scrtch yr bck! Sebab tu lah kalau nk mngaku diri tu x mngamalkan kronisma bukan stakat menafikan utk dilihat bersih tpi memang perkra tu kena tunjukan yg tindak tanduknya dilihat tidak melakukan perkara tu!
      Tidakah dilihat oleh negara luar btapa lemaunya peralatan kerajaan kita dlm menjaga kemaslahatan negara? Pasti.negara mongolia pun akn.mentertawakan kita.
      Betapa gahnya ngra kita dgn LIMA tpi peralatan tntrta kita pun x berkradibel..hancus!

      Delete
  16. korang ni semua bodoh tak bertempat la.. kalau dasar kepala otak tepu bengap tak open minded camni la jadi dia.. pencacai pembangkang otak tepu.. marah betul aku dengan budak2 taleh pikir ni..

    pergi kaji selidik fakta sikit boleh tak.. pergi bukak website obefiend ni, bukak mata, bukak hati tu sikit.. konon islamic.. tak bermuhasabah langsung.. ptuih! camni ada hati nak pimpim negara.. baik aku undi calon bebas je..

    http://blogserius.blogspot.com/2013/03/serius-komik-kenapa-angkatan-tentera.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jilat telo Najib, hang dapat apa?
      Rosmah dapat juga Birkin & cincin.

      Delete
    2. haha bodo punya org...ko bg blog pro UMNO...mmg ar defend abis2...haha bg la link yg betul2 valid...yg tak pro mna2 pihak...haha ko tu cacai nanah UMNO...bodo yg dperbodokn UMNO...

      Delete
  17. Mana Hercules C130? kan ada 8biji. Mana Sukhoi & 8bijiHornet. Kete Kebal 48biji mana???
    Polis naik moto Modenas Keris nak lawan expert terrorist.
    Mahathir songlap USD44billion. Mana ada duit beli senjata.

    ReplyDelete
  18. think positive sudah la. biarlah naek air asia ke apa, yang penting pihak atm sampai ke lahad datu, sandakan and tawau dengan selamat. yang korang dok mengata dekat sini pon, bukannya sumbang apa apa. dok tambah dosa je. plus pasal tentera sulu serang lahad datu dan kawasan sewaktu dengannya, tak perlulah libatkan politik. lebih baek korang berdoa akan keselamatan rakyat dan juga hero hero kita yang sedang berjuang untuk menyelamatkan sabah dari pihak pengganas tu.

    ReplyDelete
  19. setuju dgn izwan MIM.lebih baik kiter berdoa,mudah2an hero kiter terselamat disana dan perkara ini dapat diselesaikan dgn segera.cukup2lah politik pasal lahad datu.mari kiter berdoa kawan2.

    ReplyDelete
  20. Myb ATM dh booking awal2 lg air asia,thru online,dpt harga murah..jimat kos..cam nmpk pelik je citer ni,???

    ReplyDelete
  21. baca kat sni la bodoh2 yang tak berpendidikan sekalian..
    http://blogserius.blogspot.com/2013/03/serius-komik-kenapa-angkatan-tentera.html

    ReplyDelete
  22. bodohla semua ni..pikir negative je..ko tau ke pasal semua pesawat pengangkut tudm?korg semua main bedal je ckp kn?bodoh la,lawak la,ko pegang weapon g lahad datu tgk,terkencing ke x?pesawat pengankut tudm ada bpe kalau tau?bpe jenis?dalam satu hari brape penerbangan pihak tudm buat?bape jenis misi?korg xtau kn?pas 2 ckp nk tergelak la tgk naik air asia....bodoh......disebabkn terlalu byk misi,nak bwk tentera kita lg,nak bwk alatan pemusnah lagi,barang alat ganti kapal,peluru dan bom2,ingat cukup ke dgn dua tia pesawat pengangkut?itu x lg dgn penerbangan ihksan yang nak bawak org sakit lg,ye cedera dari jauh2...sb 2 la air asia menawarkn khidmat bodoh.........lain kali jgn main bedal je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sangat2 setuju dengan anda, macai PR cuma tahu mencari peluang mencaci dan mencari kesalahan kerajaan.

      Delete
    2. Baru seratus duaratus orang masuk ladat datu.. kalu perang betol lawan askar negara lain masuk negara... nak guna pesawat komisal juga kaa.. ""Anonymous5 March 2013 18:16
      ko yg bodo babi umnongok.....apa guna beli kapal terbang berbilion2. zahid hamidi menteri perang taik babi ke? masih sengeh2 kesana kesini. bn memang tak boleh diharap. cukuplah dah sampai masa bn berundur dari politik tak guna sesen pun.""

      Delete
  23. ko yg bodo babi umnongok...apa guna beli kapal terbang berbilion2. zahid hamidi menteri perang taik babi ke? masih sengeh2 kesana kesini. bn memang tak boleh diharap. cukuplah dah sampai masa bn berundur dari politik tak guna sesen pun.

    ReplyDelete
  24. Tak guna Kapal perang sbb kapal perang penuh dengan peralatan dan kenderaan ATM yang akan mereka gunakan. lg 1 fikir la secara logik sikit. klw anda semua x percaya cuba tanya dengan pihak ATM. kalaw kapal perang dh penuh dengan kelengkapan perang salah 1 alternatif pengankutan yang munasabah menggunakan pesawat penumpang yang lebih selesa dan boleh membawa askar dengan lebih banyak dan cepat. berapa la sangat kapal perang 2 boleh muat?

    ReplyDelete
  25. PERANAN TUDM??? PADA PENDAPAT KAU APA PERANAN TUDM???

    ReplyDelete
  26. klu nak charlie nah lambat lah smpai gok..bedukang

    ReplyDelete
  27. Pakai AirAsia dah tentu ada orang masyuukkk. Tu gambar APC pakai treler biru ada permit A lagi dah tentu ada yang masyuukkkkk jugak . Ohh ya semua Charlie AOG. Spare part dari syarikat kroni tak sampai lagi!!!! ATM semua ok yang tak oknya menterinya yang bangang!!! ATM ok bukan sebab menteri tapi sebab ketua ketua mereka cukup terlatih dan dedikasi. Menteri kerjanya agih agih kontrak!!!

    ReplyDelete
  28. mari sini aku bg pencerahan sket..
    enjin hilang?= tu enjin fighter la...bkn transport
    naik air asia(or MAS)?=seating lg byk maaa...almost double seat c130.satu batalion dekat nak 500 anggota.kalo pakai c130 je,brp trip nk kene buat utk angkut 5 batalion?sendiri kira aaa(TIME IS CRITICAL)
    caribou??=dh lama dh kita tk pkai dah(nak bg komen pun,buat la kajian dulu beb)
    A400M tak pakai??= kita belom terima lg laa...(nk ckp kaji la dulu)
    Fighter??= Mmg ade pergi.tapi takkn nak buat charter angkut askar2 yg beribu2 tu kot??(pikir la logik).
    Sukhoi??= kalo suma pegi,sape nk cover semenanjung kalo tetiba ade 'air intrusion?'
    kereta kebal??=APC pegi dulu,kalo nk angkut kereta kebal pg dulu,sape nk operate?ikut turutan la...
    c130??=bkn sebesar globe master yg us ade tu(tgk pic atas sekali tu).c130 ade peranan nye yg tersendiri dlm ops ni...kalo nk beli globemaster tu mmg mahal.kalo beli gak,korang yg pro PKR gak yg bising(tah ape2 tah)
    So, kita gunakan segala aset yg ade sebaik mungkin.atur dan gerak sebaik mungkin.So,kepada owner blog ni, jgn sesuka hati nak pertikaikan peranan TUDM.ko tak paham sbb ko bkn tentera.tak penah sumpah setia kepada negara.aku pernah dan aku pegang hingga kini.Orang2 mcm kau nilah yang melemahkan mentaliti orang ramai.Kurang bijak tindakan kau ni(atau bahasa kasarnya bangang!!)
    Jangan nak sebok perlekehkan TUDM.kurang bijak tindakan kau ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ATM semua ok yang tak oknya menterinya yang bangang!!! ATM ok bukan sebab menteri tapi sebab ketua ketua mereka cukup terlatih dan dedikasi. Menteri kerjanya agih agih kontrak!!!

      Delete
  29. orng melayu mmg pandai komen...pastu inf sume bodoh2 belake...kutuk sane sini...xsedar kene kt dri sensri..bile malaysia berperang korang la no 1 yang lari...xpun jadi tali barut pengkhianat...sifat semula jadi melayu.TQ

    ReplyDelete
  30. aku pon sokong pembangkang jugak.tp baca la.pesawat hercules tu boleh bawak berapa org ja dalam satu2 masa..jngan la tnjuk kebodohan kita dekat org BN.tentera amerika nk p iraq.nek kapal terbang awam jgk.bkn sepuluh 20 org p lahad datu.tapi berapa batalion??bapa org..malu la aku..nk jadi pnyokong pembangkang pon..biar pengetahuan nak bangkang tu logik ckit..lemah minda betol

    ReplyDelete
  31. Tanya sama naib mana pergi enjin......

    ReplyDelete
  32. Hebat juga syarikat ni. Bawa pelancung boleh, bawak askar boleh dan bawak pengundi hantu pun boleh!!!. Malaysia...welcomes Africans!!!

    ReplyDelete
  33. korang yang mengutuk2 dlam blog ni hidup lgi ke? klau hdup lgi g taubat siap2 smntara umr msh ade. Istigfar abg2 smua. Kita same2 orng mlayu pun nk gduh, ptut la melayu skrang mundr.

    ReplyDelete