KEBENARAN ITU PAHIT, KEADILAN ITU PERIT, PERJUANGAN ITU SAKIT, RAKYAT BENCI KEZALIMAN, PENIPUAN DAN FITNAH. PEMIMPIN YANG BONGKAK, SOMBONG DAN ANGKUH AKAN DITOLAK.

Pengikutku yg cool..muah33x

Monday, 23 March 2015

LEE KUAN YEW MENINGGAL DUNIA JAM 3.18 PAGI TADI.


Lee Kuan Yew, perdana menteri pertama Singapura yang meninggal dunia hari ini, merupakan seorang berwawasan besar yang meninggalkan legasi Singapura moden dan makmur.

Lee meninggal dunia pada pukul 3.18 pagi ini di Hospital Besar Singapura selepas dimasukkan ke wad pada 5 Februari kerana radang paru-paru teruk. Beliau berusia 91 tahun.

Mendiang dianggap sebagai seorang daripada pemimpin terkemuka dan paling berpengaruh bukan hanya di Asia tetapi juga di peringkat global.

Sebagai perdana menteri pertama Singapura, Lee disifatkan sebagai pemimpin yang mengamalkan stail kepimpinan autoritarian, dikurniakan dengan bakat dan idea hebat, nilai-nilai dan kepimpinan yang berjaya merubah pulau kecil di hujung selatan Malaysia ini menjadi seperti yang dilihat hari ini - sebuah bandar raya bertaraf dunia dan paling selesa untuk didiami.

Selepas memastikan pemisahan negara ini daripada jiran paling dekat Malaysia dalam tahun 1965, beliau menggunakan keazaman, semangat politik dan tadbir urus baik untuk membentuk negara bandar ini menjadi sebuah pusat kewangan dan ekonomi global yang cemerlang


BIOGRAFI LEE KUAN YEW

Lee adalah Perdana Menteri Singapura dari tahun 1959 hingga 1990, menjadikannya
Perdana Menteri yang paling lama berkhidmat dalam sejarah dunia.

Ketika memegang jawatan tersebut , beliau berjaya menaikkan taraf Singapura sebagai sebuah negara yang paling pesat membangun di rantau Asia Tenggara.

Lee dilahirkan pada 16 September 1923 di Singapura.

Beliau melanjutkan pelajaran dalam jurusan perundangan di Kolej Fitzwilliam, Cambridge selepas Perang Dunia ke-2.

Pada 1950, beliau pulang ke Singapura dan mula aktif dalam bidang politik.

Lee mengasaskan People’s Action Party atau PAP dan memegang jawatan sebagai Setiausaha Agung sejak 1954.

Setelah meletak jawatan sebagai Perdana Menteri, beliau kekal sebagai pemimpin PAP sehingga 1992. Seterusnya sebagai Mentor Menteri Singapura sehingga 2011.

Lee berkahwin dengan Kwa Geok Choo pada tahun 1950 dan mempunyai 3 orang anak;  Lee Hsien Loong, Lee Wei Ling dan Lee Hsien Yang.

Anak sulungnya, Lee Hsien Loong adalah Perdana Menteri Singapura sejak dari 2004.

LEE KUAN YEW SINGAPURA

Pada 16 September 1963, Singapura menyertai pembentukan Malaysia.

Bagaimanapun perbalahan kaum tercetus di antara masyarakat Melayu dan Cina melihat Singapura keluar dari Malaysia.

Lee Kuan Yew selaku Perdana Menteri menandatangani perjanjian itu  dan Singapura diisytiharkan sebagai sebuah Negara merdeka pada 9 Ogos 1965.

Sekaligus memaksa beliau mengambil beberapa langkah untuk membangunkan Singapura sebagai sebuah negara maju.

Lee menerajui program transfomasi ekonomi dengan menjadikan Singapura sebagai pengeksport barang dagangan, menggalakkan pelaburan asing dan memperbaiki taraf hidup golongan pekerja.

Menjelang 1980an, Singapura menduduki tangga kedua di belakang Jepun dalam senarai negara yang mempunyai pendapatan per kapita tertinggi di Asia Timur.

Sekaligus diiktiraf sebagai pusat ekonomi  bagi seluruh rantau Asia Tenggara.

20 comments:

  1. Biarlah satu-dua yang berbeza pandangan, berbeza pendekatan dan terkadang berbeza agenda ini merayakan “kemenangan” pramatang mereka, umumnya yang “silent majority” insyallah senang dan setia dengan apa yang telah dibina sekian lama, dan akan terus istiqamah mempertahankan kepimpinan ulamak, dan perjuangan PAS yang asal dan sejati.

    ReplyDelete
  2. Hahaha....'singapork sebuah bandaraya bertaraf dunia yg paling selesa untuk didiami'...ada sesiapa nk apply jd rakyat singapork sila bg nama dan ambik borang kt omakkau...

    ReplyDelete
  3. LKS nak ber"UG" pula dgn mana2 parti tolak hudud 
    Jaga2 semua terutama UMNO dan PKR. Mamat ni yang dah totally tolak hudud 100% dan mengajak mana2 parti atau ahli parlimen yang menolak hudud membentuk UG baru dan melantik PM baru jika cukup majoriti. Ikut kira parti bukan Islam di Sabah Sarawak memang dah hampir 100% tolak hudud.

    PAS insyaAllah akan teguh dengan pendirian hudud. Tapi PKR yang masih berdolak-dalih dan UMNO yang masih tak memberi sebarang kenyataan rasmi tentang hudud kena buat keputusan cepat..you nak join LKS ke????


    AS PAKATAN FUMBLES OVER HUDUD, KIT SIANG MOOTS NEW ‘SAVE MALAYSIA’ UNITY-GOVERNMENT
    (Malay Mail Online) – Faced with an imminent break up of Pakatan Rakyat (PR) over the hudud controversy, Lim Kit Siang suggested tonight the formation of a new government by a “Save Malaysia” coalition to comprise lawmakers from both sides of the political divide.

    Stressing that the suggestion was his personal view, the veteran DAP politician noted that both PR and Barisan Nasional (BN) appear to be torn in their support for hudud, the Islamic penal code that PAS intends to implement in Kelantan.

    In PR, he said PAS and its president Datuk Seri Abdul Hadi Awang have openly disregarded their party’s cooperation with DAP and PKR by refusing to abandon its hudud ambition.

    BN appears no different, Lim observed, citing contradicting remarks from Umno politicians over their support for the Islamic law, and the clear show of opposition from the ruling party’s partners in the pact such as MCA, Gerakan and other east Malaysian parties.

    “Suddenly, Malaysian politics on both sides of the political divide seems to be in no man’s land,” the DAP adviser said in his speech from tonight’s dinner in Bukit Bintang.

    “But in such a new political scenario where (Umno president and prime minister Datuk Seri) Najib (Razak) announces Umno’s support for the PAS’s hudud enactment, maybe the time has come for a new ‘Save Malaysia’ coalition comprising MPs from both sides of the political divide,” he said.

    The new coalition, Lim explained, would go on to form a new federal government with a new prime minister that could come from either side of the divide.

    He added that the pact’s objectives would be specifically to defend the Federal Constitution and uphold the rule of law.

    Lim also continued to berate Hadi for pressing ahead with PAS’s hudud bill in Parliament, saying again that the Islamist party leader had acted in clear violation of PR’s agreement when the pact was formed in 2008.

    He noted that in PR’s joint statement on September 28, 2011, the pact’s leaders had agreed to disagree on the subject of PAS’s hudud agenda, and that any policy regarding the controversial criminal justice system would first have to be discussed before it is implemented.

    “The PR Leadership Joint Statement… did not empower Hadi to unilaterally violate the PR Common Policy Framework,” he maintained.

    PAS-ruled Kelantan passed key amendments to its Shariah Criminal Code II 1993 on Thursday in a move to enable the eventual implementation of hudud in the Malay-majority east coast state.

    All 12 Umno state lawmakers voted for the amendments but the ruling party’s national leadership has yet to declare if the same support would be given to PAS’s hudud ambition at the federal level.

    Next week, all BN component parties including Umno are expected to issue a joint statement to declare its position on the controversial issue.

    The statement is expected to precede PAS’s attempt to table a private members’ Bill in the ongoing Parliament session that will enable Kelantan to carry out punishments under hudud. Among others, the Islamic criminal justice system prescribes amputation as punishment for crimes like stealing.

    ReplyDelete
  4. Omak kau tak pergi ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time Tun nanti, kalau ada masa elok pergi. Dah dekat sangat tu.

      Delete
    2. Saki baki yang seangkatan dengan LKY diseberang tambak bila pulak nak menyusul!! Hidup sampai nyanyuk pun buat ape!!

      Delete
  5. Mana geng lilin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lilin dah padam.....
      geng lilin teraba2 dalam gelap....
      tak tau mana arah mau pigi daaa....

      Delete
    2. Lilin kena buat stok bila time Tun tiba.

      Delete
  6. 2015 tahun yg baik untuk malaysia...insyallah...lee kwan yu bapa ultra rasis kiasu....diiringi bapa pembohong mesia anwar ibrahim dan bapa pemecah belah umat islam nikky ajis sudah ditendang kedalan dan goll.....tahun yang baik untuk semua....syukur alhamdulillah

    ReplyDelete
  7. Tulah johor kena kt singapore..

    ReplyDelete
  8. Ni lah bapa nepotisma lee kuan yew bapa pada dap ini dia bawa anak masuk ke ideologi nepostima pining utara itu masuk dap itu,di singapore semua keluarga lee pegang jawatan penting termasuk menantu perempuan lee itu , rakyat malaysia tak perlukan bapa nepostima itu di hormati

    ReplyDelete
  9. m'sia perlu hormati LKYew..sbb xde bezanya pemerinthan kuku besi demokrasi LKyew dgn m'sia ni....nepotism ka...hawa nafsuism ka...sama jer...xcaya tnye madey atau ank didik dia skang....mendarah duit rakyat...cekup smula kepala2 menteri smpai jadi lembu cucuk idung...tangkap org ikut suka...lebih kurang ajar...cipta jenayah..pstu pekena org...sama la tu..sbb tu LKYew tersangkut seminggu pakai life support...tau knape...bnyak tengok tayangan nk kmane akhirat nnti....neraka gerenti dh...n confirm tingkat bawah yg keberape jer...

    ReplyDelete
  10. lky rot n burn in hell.

    ReplyDelete
    Replies
    1. most probably side by side with tun and you can see them very closely.

      Delete
  11. Dunia sedih kerana kematian satu-satunya pemimpin asia yang boleh membunuh umno dinegaranya!! Masa dulu Tunku bukan main kempen lagi semasa penubuhan malaisia. Singapura jadi New York Malaisia dan Kuala Lumpur jadi jadi Washington. Sekarang apa jadi??? Singapura mengalahkan New York dan Kuala Lumpur hanya layak setaraf Bronx Zoo!!

    ReplyDelete
  12. Anom 15:05 apa kau merapu ni air naik kepala ke.... yg kau buat fitnah ni masuk syurga ke.. kau ada bukti ke walau pun betul mereka buat tapi kalau takde bukti kau tetap menfitnah.. sia² amalan kau selama ni.. dapat dkt org yg kau fitnah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau budak hingus. Aku lahir sebelum merdeka. Sambut merdeka ikut bapa aku pergi lake garden kerana ada macam-macam pesta. Kampung aku di Segambut. (Kau datang dari pulau karimun ke?) . Masa penubuhan malaysia aku sekolah menengah and I went to English school not like you moron!!. Aku ingat lagi apa yang selalu disebut oleh Tunku. Kalau jahil sejarah jangan campur hal orang lama. Aku tak sebut pun pasal surga neraka. Kalau sekolah setakat SPM atau ada degree tak laku jangan nak masuk campur!! Hello Dingleberry, did you experienced bomb drills during confrontation? Our school had a few bomb drills during confrontation period. When the school siren went out, students were assembled outside school buildings so that if the ABRI - AU planes bomb our school we would not be trapped in the rubble!! Thank you.

      Delete
  13. Selepas Malaysia tertubuh maka terdapat sebuah parti berbilang kaum Singapura mempunyai cawangan di Malaya. Begitu juga terdpat satu parti perkauman Melayu mempunyai cawangan di Singapura. Bila Singapura dikeluarkan dari Malaysia. Maka cawangan-cawangan parti Singapura di Malaya kenalah ubah nama dan perlembagaan mengikut undang-undang Malaya. Begitu jugalah parti perkauman Melayu di Singapura kenalah ikut undang-undang negara baru itu. Itu cerita dulu. Budak-budak yang tak tahu jangan masuk campur terutama yang tak tahu sejarah. HARI INI, YA HARI INI apa cerita. Parti perkauman Melayu itu mati berkubur tanpa nisan. Parti berbilang kaum dari Singapura itu subur segar bugar, dapat tawan satu negeri pulak tu!! Cuba cerita siapa yang bangang dan siapa yang cerdik. Ini juga satu bukti bahawa orang dan kumpulan manusia yang hidup suka memfitnah, suka menipu, suka rasuah dan suka putar belit tidak disukai oleh Allah swt. Kalau Othman Wok baca ni mesti orang tua tu senyum kambing. Yang tak kenal siapa Othman Wok pergi main jauh-jauh!!

    ReplyDelete