KEBENARAN ITU PAHIT, KEADILAN ITU PERIT, PERJUANGAN ITU SAKIT, RAKYAT BENCI KEZALIMAN, PENIPUAN DAN FITNAH. PEMIMPIN YANG BONGKAK, SOMBONG DAN ANGKUH AKAN DITOLAK.

Pengikutku yg cool..muah33x

Friday, 1 May 2015

INILAH KENYATAAN KETUA PENGARAH KASTAM YANG BUAT RAKYAT BERANG TERMASUK PEMUDA UMNO PUN KUTUK


Ketua Penerangan Pemuda UMNO, Jamawi Jaafar mengutuk Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM) kerana membuat pusingan-u berhubung harga kad isian semula telefon prabayar.

Beliau berkata, apa yang telah dilakukan oleh Ketua Pengarah Kastam Datuk Seri Khazali Ahmad itu amat memalukan.

Dia berkata, adalah lebih baik jika Khazali diam dan tidak membuat apa-apa kenyataan yang boleh mendatangkan malu.

“KP Kastam… Semalam cakap lain, Hari ini cakap lain.. Lepas ni jangan lagi cakap apa apa… Berhenti terus… Bikin Malu…” tulisnya di Facebook.

Dalam kenyataan media pada Rabu, Khazali berkata pengumuman bahawa harga kad isian semula tidak dikenakan GST yang diumumkan pada Rabu, telah ditangguhkan.

Sehubungan itu, harga kad isian semula prabayar sama seperti harga jualan selepas 1 April.

Ini bermakna, kad isian semula berharga RM10 djual pada harga RM10.60 termasuk enam peratus Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Khazali menyatakan arahan penangguhan itu selepas mengambil kira pengumuman Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) bahawa kajian mengenai layanan cukai GST ke atas perkhidmatan kad prabayar masih dijalankan oleh syarikat komunikasi.

33 comments:

  1. Pengarah kastam patut letak jawatan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Butuh kau anon 07.32

      Delete
    2. Surat bahagiah bawah itu aku tak percaya ia macam menipu je cop dan sain pun tak ada, surah bahagiah atas aku lebih percaya. Jawapan mudah zaman sekarang orang sangup menipu ia . Mudah je kena tunggu kastam buat sidang akbar dulu baru orang percaya

      Delete
    3. Hahaha.......bodoh ekonomi inilah jadinya, walaupun betul tindakkan kastam itu tetap dihalang kerana pihak tertentu nak untung lebih dan tidak mahu tolak balik sst yg dikenakan sebelum ini. Skrg tambah lg cukai gst, dgn ini cukai prabayar 16% kita bayar lebih mrk untung buta. Inilah negara rasuah sebab tulah byk pelabur gegasi tidak mahu msk malaysia dan ada pun hanyalah kerana diberi jaminan dan kemudahan malah tanah dijual pada mrk barulah ada peniaga china msk.
      Melayu pada masa depan hidup miskin merempat bukan sebab cina tetapi china dan pengkianatnya??? Sdrlah fikirkan.

      Delete
    4. 12:41 Cuba tanya anwar itu cukai sst dulu pun pelabur mana masuk selangor disebab kebodohan anwar itu ia tahu melancong sana sini, air tak ada di selangor ia. Selangor lebih berminat bina rumah mewah dari bina kilang ia , elaun dah bagi 15juta pada anwar hasilnya rakyat selangor hanya dapat melihat hasil rumah mewah di bina untuk warga asing itu . Cuba tengok melaka itu baru2 ini kilang jepun berminat bina di melaka ia.

      Mana kita nak lihat kilang menhasilkan perkerjaan rakyat tempatan enginree puluh enginree dan perkerja kilang tempatan.
      Atau pun kila lihat bina rumah mewah juruding seorang 1 ,enginree seorang 1 akitak , selebih nya Ribuan perkerja bangla tukang simen 4 tahun untuk siapkan rumah mewah itu.
      Fikirkan ia kawan
      Sila tanya pada anwar dan dinasti lim itu kedua2 mengamalkan ideologi nepostim utara

      Delete
    5. saya ibu irma seorang TKI DI SINGAPURA
      pengen pulang ke indo tapi gak ada ongkos
      sempat saya putus asah apalagi dengan keadaan susah
      gaji suami itupun buat makan sedangkan hutang banyak
      kebetulan suami saya buka-bukan internet mendapatkan
      nomor MBAH SERO katanya bisa bantu orang melunasi hutang
      melalui jalan TOGEL dengan keadaan susah terpaksa saya
      hubungi dan minta angka bocoran SINGAPURA
      angka yang di berikan 4D yaitu 9347 TGL 23-03-2015
      ternyata betul-betul tembus 100% alhamdulillah dapat 177.juta
      bagi saudarah-saudara di indo mau di luar negri
      apabila punya masalah hutang sudah lama belum lunas
      jangan putus asah beliau bisa membantu meringankan masalah
      ini nomor hp -> (-082-321-062-999-) MBAH SERO
      demikian kisah nyata dari saya tampah rekayasa
      atau silahkan buktikan sendiri..

      Delete
  2. Salahkan jer la pegawai kerajaan yang menurut perintah tu!

    Senang lah kerja ko asyik meletakkan kesalahankat pegawai kerajaan!

    KP Kastam tu jugak pegawai Kementerian Kewangan.

    Cuba check sapa Timbalan Menteri Kewangan yang bijaksana lagi budiman yang jaga GST?

    Jangan lupa check jugak sapa Menteri Kewangan yang berdarah Bugis? Yang rela menentang badai tak kisah lah kapal rakyat nak karam ke hancur ke.

    Dasar Pemuda UMNO pengecut. Setakat pegawai gomen ko berani lah nak belasah.

    Kalau dengan RM, kecut perut. Dengan Menteri Kewangan Bugis lagi lah ko kecut sebab dia ada double RM (RM ratu Minang dengan RM$$$$$$)!

    Ko lah yang sepatutnya berhenti dan letak jawatan!

    Kalau tak, rakyat akan berhentikan ko PRU14 nanti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Butuh kau anon 7.45

      Delete
  3. Wahai 0.745, jangan salahkan Pengarah Kastam yang bertindak ikut arahan Menteri. Bidang kuasa cukai terletak dibawah Kementerian Kewangan. Minta lah Menteri Kewangan letak jawatan beb.

    ReplyDelete
  4. Macai cap dacing senget xnak komen lagi ke ?...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pukimak kau 8.30

      Delete
  5. Anon 7.50 am. Itulah yang saya, anon 7.45 am yang cuba sampaikan, secara sakastik, mungkin hingga jadi mengelirukan.

    Maksud saya, jangan menyalahkan KP Kastam, yang sebenarnya hanyalah seorang pegawai kanan Kementerian Kewangan, kerana beliau mengikut arahan Timbalan Menteri Kewangan (Ahmad Maslan) dan bossnya yang mengilhamkan GST (PM Najib - Menteri Kewangan).

    Ahmad Maslan mungkin selepas ini tak bercakap lagi pasal GST yang caca merba tu. Biarkan pegawai yang bercakap. Biar pegawai yang kena. Padan muka orang gomen!

    Tengoklah nanti. Lambat laun pegawai kerajaan akan dipalitkan pulak dengan skandal 1MDB.

    Mungkinkah BN akan lingkup PRU14 sebab pegawai yang terainaya yang akan bukak semua pekong tu?

    ReplyDelete
  6. Syarikat Telco mengaut keuntungan berbilion ringgit saban tahun, tapi 6 peratus GST ni pun tak sanggup nak "absorb" dan masih nak bebankan kepala rakyat. SErupa juga TNB yang untung berbillion tapi asyik memohon kenaikan tarif konon nya kerana kos operasi yang tinggi - semuanya BULLSHITTTT !!!

    ReplyDelete
  7. kau ni asik butuh orang je,pasal apa ,butuh mak kau tak ada ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak dia ada butuh berlumut sebatang je utk pakai sendiri tu dia asik sebut butuh orang je.

      Delete
  8. DOGSHITTTT
    HORSESHITTTT
    PIGSHITTTT
    CHICKENSHITTTT
    CATSHITTTT
    CAMELSHITTTT
    SHEEPSHITTTT
    BIRDSHITTTT
    LIONSHITTTT
    TIGERSHITTTT
    MANSHITTTT

    apakata
    TAIK LEMBU
    TAIK BABI
    TAIK KAMBING
    TAIK AYAM
    TAIK KUCING
    TAIK SINGA
    TAIK BURUNG
    TAIK RIMAU
    TAIK ORANG...

    pokoknya taik tetap taik jugak.....

    ReplyDelete
  9. SEPATUTNYE SEMUA PENGUAT KUASA KERAJAAN MALAYSIA SE PATUTNYE MENGAMBIL TUMPUAN KEPADA SIASATAN 1MDB.SEBABNYE JUMLAH NYE CUKUP BESAR YANG TELAH LENYAPDAN DISONGLAP.TAPI SEBALIK NYE 1 MDB SEOLAH TIDAK PERLU DI AMBIL SEBARANG TINDAKAN.TAPI RESTORANT ,KASTAM NAK BERIYA SANGAT SAMPAI NAK DAKWA DIMAKAMAH .1MDB SENYAP KOTE KECUT MACAM CENDAWAN CINA.ADA BAIK LETAK JAWATAN.KALU TAK PUN POTONG KOTE JADI AH KHUR.CUKUP MEMALUKAN NEGARA.GAMBLING TENAGA SEMIA UNTUK MENYELESAIKAN MASALAH 1MDB.SEMUA PENYAGAK BEBAS NAK TUTUP CERTA BUAT CERTA IS.KAMU RAKYAT NAK TAHU APA TINDAKAN TERUTAMANYE PADA NAJIB DAN ROSMAH BERKHIATAN DGN 1 MDB.ISU CHONG WEI SEMUA ORANG DAH TAHU ROSMAH BAGI DADAH PADA CHONG KNAPE TAK TANGKAP DAN SOAL SIASAT ROSMAH.DIPATUT DIHUKUM GANTU NG SAMPAI MATI KES DADAH.SEBAB CHONG WEI DAH BERSALAH.

    ReplyDelete
  10. Pengarah Kastam baik jaga Kemas lagi bagus.....

    ReplyDelete
  11. Makin pening Najib... dh la kabinet dia menteri /timbalan menteri dia huru hara.. sama2 agensi kjaan pun huru hara.. igt kn Pak Lah je lembik, upenya Najib lg lembik... takda command & control.. semua brlumba2 nk bg kenyataan tanpa rujuk Najib

    ReplyDelete
  12. Jabatan KASTAM takde POWER dengan tokey tokey besar ni...tapi dengan RAKYAT tegas tak kena tempat...

    tambah pendapatan sampingan sambil layari Internet Copy paste LINK
    http://WeeklyFixPay.com/?share=1497

    ReplyDelete
  13. Maxis sape punye? fikir2 lh sendiri ....

    ReplyDelete
  14. Kenapa lah isu prepaid yang berharga cuma Rm10 begitu susah untuk diselesaikan.

    Kajian GST sudah dibuat 2 tahun yang lepas, oleh itu sepatutnya isu ini tidak timbul.

    Kalau macam tu tidak hairan lah mengapa hasil mahsul negara hilang entah ke mana..

    Sekian, terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jawapan mudah je isu top up ini tak ada apa pun cuma pkr megembarkan nya je, setiap.sesuatu baru pasti ada masalahnya dalam bidang belajar, jadi malaysia baru belajar pasal gst itu baru nak laksanakan kita nampak masalah yg berlaku ia perkara biasa. suruhanjaya komunikasi dan kastam sepatut berkerja sama mastikan topup tak naik, masing menegak benang basar. Itu silap nya. Dulu tak Ada gst masa perbualan 1saat 60sen ketika sst dulu bukan perbualan untuk bukan sama kalau syarikat sama 1minit 30sen. Berani syarikat komunikasi jika laksanakan gst bagi masa perbualan 1minit 10sen aku cakap itu kalau dia orang nak laksanakan gst juga letak syarat itu pasti dia orang diam punya dan akan ikut cakap kerajaan masalah berpunca dari suruhanjaya komunikasi tak muhu berkerja sama sebab di paksa oleh orang tertentu

      Delete
  15. Anon 1246 piraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah....kenapa nak kutuk PKR...bodoh piang PKR 2 ada kuasa ke di Putrajaya.............ini pasti macai sebelah keris telanjang kahkahkkah

    ReplyDelete
  16. Anon 1246 ini isu nasional isu rakyat terbanyak ko salah tuding la....simpan sikit knowledge tu untuk anak cucu....sama macam pemuda keris hentam KP kastam berdegar2 berani la..kawan tu cuma pegawai symp...nape tak hentam menteri kewangan, timb ment kewangan yang kata barang turun, menteri jaga skmm...mereka ni yang buat dasar lintah darat ni..

    ReplyDelete
  17. 2 tahun kajian gst sebelum laksana. Tetapi kenapa kucar kacir ?

    Jawapannya siapa yang buat kajian itu, pegawai ada degree ? Cuba check kesahihan degree tersebut, siapa yang keluarkan? Ipta atau KU... ingat KU hanya taraf poli cabok. Kemudian check result spm dan upsr nya kerana masuk ipt pun ada jalan belakang Melalui kuota atau melalui sekolah rendah graf.

    Jika degree berasaskan kepandaian 25 tahun lalu negara sudah maju. Bayangkan hanya skorer yang dibenarkan ambil kos engine, medic, law, science dan berkaitan pasti kita sudah merasa hasil kepandaian mereka sekarang. Tetapi mengapa semua itu tidak berlaku? Kerana sistem pendidikan Malaysia dicipta berdasarkan kepandaian guru gurunya akibat guru sekadar SPM 3A maka PPSMI tidak dapat dilaksanakan. Kedua kerana kuota kaum tidak masuk akal Melayu & bumiputera sabah Sarawak sahaja pandai kaum lain tidak. Bumiputera dapat 3A masuk IPT, kaum lain 10A baru layak. Ke3 dasar kerajaan zalim BN yang tidak mahu mengikut konsep adil- meletakkan sesuatu pada tempatnya.

    KEDEPAN (KEmbalikan DEgree berasaskan kePANdaian, SPM 5A < degree dan guru, 3A-4A diploma, 1A-2A sijil, 0A buruh, amah dan pekerja am) adil ialah meletakkan sesuatu pada tempatnya , biar bodo buat kerja bodo , pandai buat kerja pandai.heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada system baru nak laksanakan je tak ada masalah contoh system ppsm itu bila dilaksanakan dah bagi latihan 2tahun pun ada masalah nya. Lepas dua tahun perlaksanan nya baru kita nampak hasilnya. Lepas itu pembangkang nak system ppsm itu balik , dulu pun pr orang yg pertama menbantal ppsm itu, bila kerajaan tak berminat laksanakan pun salahkan disebab kerosakan bahasa melayu sampaikan apek duduk 50tahun pun tak reti bercakap bahasa melayu, pembangkang salah kan kerajaan kerana hapuskan ppsm itu ia.
      Lupa pesan pada kau ia di amerika orang yg ada degree pun kerja mcd ia.sebab ia sebab mereka tak memilih kerja macam kau itu degree tak boleh pakai

      Delete
    2. Ia bahasa Melayu kau itu pun tak betul ia.heee

      Delete
  18. Kami org permatang pauh ahli pas dah diberitahu agar tidak keluar mengundi melalui arahan berantai kerana kecewa dgn pendirian pkr mengenai hudud Dan serangan tuan guru hj.hadi.

    ReplyDelete
  19. Undi orang bengap memerintah pegawai kerajaan yang bengap-bengap je naik pangkat. Nasib kau la labu ambil cipan jaga duit abis kena sarpan. Lainla Singapura orang yang bijak-bijak pegang jawatan. Jangan nangis !dollar Singapura sama dengan 2 ringgit 70 sen Malaysia. Melayu Brunei pun bijak jugak dollar diorang disangkut kan ke dollar Singapura. Untung Melayu Brunei tak de UMNO pun hidup senang lenang. Bawak seribu dollar Brunei kat KL joli sakan!! Kah kah kah.Melayu Malaysia selamat maju bersama keris bogel!!!

    ReplyDelete
  20. Ohhhhh...ahmad maslannnnnn.........hihihihihuihii

    ReplyDelete
  21. Lagi Isu Panas ... Jom Terjah !! >>> CLICK HERE !!<<<

    ReplyDelete