KEBENARAN ITU PAHIT, KEADILAN ITU PERIT, PERJUANGAN ITU SAKIT, RAKYAT BENCI KEZALIMAN, PENIPUAN DAN FITNAH. PEMIMPIN YANG BONGKAK, SOMBONG DAN ANGKUH AKAN DITOLAK.

Pengikutku yg cool..muah33x

Sunday, 7 June 2015

RESTORAN ORIGINAL PENANG KAYU NASI KANDAR BUAT HAL LAGI ... KINI UBAH CARA OPERASI DENGAN MELETAKKAN NAMA MAKAN DAN MINUMAN DENGAN OPEN FOOD DAN OPEN DRINK.


Omak Kau menerima aduan lagi dari seorang pelanggan Restoran Original Penang Kayu Nasi Kandar. Kali ini cawangan Restorannya di Kota Damansara.

Selepas beberapa aduan dibuat sebelum ini, pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepengunaan (KPDNKK) buat serbuan di restoran-restoran yang lain. Ingatkan pihak pengurusan mengambil iktibar dan insaf tetapi ianya meleset.

Nampak gayanya pengurusan Restoran Original Penang Kayu Nasi Kandar telah mengubah cara operasi mereka. Kini mereka tidak meletakkan nama makanan dan minuman, cukup sekadar open food dan open drink.

Apabila pelanggan bertanya apakah open food dan open dri
nk, juruwang (cashier) berkata:-

A) 1 mee maggi goreng kosong - RM6.40
B) 2 mee maggi goreng telur mata kerbau - RM24.00
C) 3 air mineral kecil - RM10.20
D) Lain-lain air - RM19.60

Yang membuatkan pelanggan terkejut bagaimana mee maggi goreng kosong harganya RM6.40 ... mee maggi goreng telur mata pada harga RM8.00 sepinggan ...

Restoran ini seolah-olah cuba ambil kesempatan dari pelaksanaan GST dan juga kenaikan sedikit minyak awal bulan ini.

Pihak berwajib mesti ambil tindakan sewajarnya agar tiada mana restoran cuba nak ambil kesempatan dengan menyedut darah rakyat.

Sepatutnya setiap makanan dan minuman yang dipesan mestilah dicatit secara khusus bukannya main letak open food dan open drink sahaja dikira sudah memadai??????

Apa kata kita boikot sahaja kedai-kedai mamak ini yang ternyata cekik darah rakyat sampai kering kontang dibuatnya.

Dahlah dikenakan GST ...  harga makanan dan minuman pun sikit punya dahsyat melampaunya.

16 comments:

  1. Dah tahu restoran menipu cekik darah maka hindarilah dari mengunjunginya. Banyak restoran lain boleh pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntahhh...sedap sangat gamaknya telan makanan mamak tak senonoh korek idung masa goreng maggee... Jangan-jangan tokey Kayu Nasi Kandar tu Hindu Paria.

      Delete
    2. Boikot....dh nk posa dh ni...

      Delete
  2. Mamak ni kebanyakanya macai umno sbb tu dah berkali buat hal pun xde yang berani nk ambil tindakan..ngeh3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cable bro, cable. Cable will open all doors.

      Delete
    2. Klu x sebut umno boleh x...jgn cari dosa kering

      Delete
    3. mamak musti ahli umno juga apa

      Delete
  3. Betul sangat kata anon 9:28.

    Nasib baik air hujan dia tak jual.

    Mamak tongkang dan Umno sama je IQ penipunya no 1.

    Sekian, terima kasih.

    ReplyDelete
  4. Dah tau mahal masih nak melantak lagi kat situ wat ape....

    ReplyDelete
  5. melayu malas berfikir

    ReplyDelete
  6. alaa ..org atas lantak berbillion lagi teruk.tu sb yg lain lain bantai naek harga.ada pk2 mnteri kesah..dgn berita camni....yg patut pulaukn sajo lah..atau byar sj yg patut2...jgn byar ikut bil..prgi mkn ramai2...kalau mrk buek report polis ada berani...

    ReplyDelete
  7. Semalam saya beli durian 2 biji Dan tempoyak sebungkus rm42.00....harga durian sekilo rm17.00....oleh kerana dah malu saya beli juga...dlm hati tunggu musim durian bulan puasa nanti....walau sipenjual durian....taulah nasib kau....heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooops lupa durian yg saya beli tu durian biasa...kecil2 kg punya.

      Delete
    2. Yg paling best mamak tu masak pakai sliper!!!! hahaha

      Delete
  8. Dulu kan ke ada cerita yang sama di KL atau di Selangor restoran mamak cekih darah. Apa pula ceritanya sekarang di PP ni? Moral cerita sebenarnya apa-apa tindakan yang telah di ambil oleh telor-telor kaldai yang berkuasa tempoh hari langsung tak berkesan untuk dijadikan "presedence" atau contoh untuk seluruh Malaysia!

    Ini soalan tahap darjah enam, (kalau ada ijazah buat komen yang berfaedah) kalau pandai jawab - kalau betul takde hadiah nasi kandar dan atau teh tarik, tetapi kalau nak hantuk kepala ketembok dipersilakan.

    Persatuan Geng Mamak Retoran di PP (mungkin di merata negeri) agaknya:

    A. Sengaja cuba menguji berapa keras telor Penguat Kuasa Majlis Tempatan.

    B. Sengaja menguja berapa keras telor LGE bos PP.

    C. Sengaja berbuat begitu sebab semua telor kaldai yang besar, sederhana, labuh dan boyot sudah habis dipicit diramas hingga mejadi lembik tertapi disapu bersih berkilat.

    D. Sengaja nak naikkan harga sebab mereka tahu ramai orang memang kelahap, ketagih nasi kandar mamak, naik harga pun apa kau orang boleh buat.

    Cuba fikarkan baik-baik dari segi logiknya (basic law of thought), sesiapa sahaja sebagai penjual, peniaga yang beropersi, berlesen contoh macam restoran mamak cekik darah ni, boleh letak harga barangan makanan atau minuman setinggi mana pun disuka selagi pihak Penguasa Tempatan tidak ada peraturan menentukan senarai garis panduan harga barangan yang dijual di pasaran.

    Jadi apa ceritanya? Telor siapa lebih keras? Telor pelahap ketagih nasi kandar mamak, Persatuan Geng Mamak Restoran atau kaldai Penguat Kuasa Majlis Tempatan tak tau buat kerja atau mamak PP sengaja memperbodohkan LGE bos PP?

    LGE harus ikut contoh bagaimana Lee Kuan Yu turun padang ajar cukup-cukup Pengkuat Kuasa Majlis Tempatan di Singapura macam mana cara buat kerja berkesan!

    Jangan semacam ikut kaldai MB Selangor konon turun padang pakai baju batik, pakai vest kerja, pakai kasut kuning pasar, beraksi pegang penyodok masuk longkang tersumbat sampah sarap, NGO dan pemberita sibuk buat rakaman ya! Ini bukan turun padang namanya - ini namanya gelagat sandiwara nak tayang telor kaldai dialah yang paling keras dan terbesar di negeri Selangor namanya. Ini tahun 2015 bukan 90 puluhan le
    mata orang sudah celik terbeliak, bukan macam mata ikan kering.

    Apanya tidaknya dikatakan seperti diatas, cuba diperhatikan, bertepek-tepek kertas iklan, besar kecil ditepek di merata-rata tempat, tiang lampu isharat, papan tanda jalan, tiang jejambat, jejantas, tembok jalan, peti sevis TNB, peti Pos, dinding pintu kedai pun tidak terkecuali dalam kawasan yang diwakilnya pun tak dapat ditangannya. Walhal semuanya adalah satu kesalahan. No talipon pengikan jelas terpapar - lagi senang nak menyamar, panggil, bukti sudah ada tangkap saman, denda dimajlis ketuk ketampi seribu kali di khalayak ramai, lepas tu paksa mereka jilat iklan masing-masing baru betul.

    Dah hantok kepala ke? Tu le jangan kelahap sangat makanan masakan restoran mamak tu, kak, kak, kah, aku makan kat warong tepi jalan saja!

    ReplyDelete
  9. Mee grg telur mata 12 le sepinggang knp 8 pula.. kn 2 rm24. Igt omakkau bm je hancur rupanya math pun sma. Bodoh

    ReplyDelete