KEBENARAN ITU PAHIT, KEADILAN ITU PERIT, PERJUANGAN ITU SAKIT, RAKYAT BENCI KEZALIMAN, PENIPUAN DAN FITNAH. PEMIMPIN YANG BONGKAK, SOMBONG DAN ANGKUH AKAN DITOLAK.

Pengikutku yg cool..muah33x

Tuesday, 16 December 2014

4 ALASAN UTAMA MENGAPA MAHATHIR BEGITU BERSUNGGUH-SUNGGUH MAU MENJATUHKAN NAJIB, KINI TERSEBAR DI ALAM MAYA.


Sudah pun menjadi pengetahuan umum betapa semakin hari semakin kencang dan garangnya Tun Dr Mahathir Mohamad dan kuncu-kuncunya termasuk Tun Daim Zainuddin dengan bantuan dari PERKASA dan blogger-blogger pentaksub dan pemuja tegar beliau menyerang Dato' Seri Najib Tun Razak untuk memberi tekanan agar berundur dari jawatan Perdana Menteri.

Walaupun mengaku sehingga kini tiada lagi calon dari UMNO yang benar-benar dilihat layak serta mampu mengalas jawatan sebagai Presiden UMNO dan seterusnya sebagai Perdana Menteri, Tun Mahathir masih juga dengan sikap degil keras kepalanya mau juga agenda menggantikan Najib diteruskan at all cost.

4 alasan yang kini berlegar di alam maya yang boleh diterima akal logik adalah seperti berikut:-

1)   Tindakan Najib tidak memberikan sokongan kepada anak Mahathir, MB Kedah Mukhriz Mahathir dalam perebutan salah satu jawatan Naib Presiden UMNO semasa pemilihan UMNO yang lalu. Najib secara terbuka menyatakan tidak akan menyokong mana-mana pemimpin sebaliknya menyerahkan kepada ahli-ahli akar umbi dalam menetukan siapa yang mereka mau pilih untuk menjadi Naib-Naib Presiden UMNO .. ramai penganalisis politik negara berpendapat tindakan Najib itu mengguris amat hati Mahathir sedangkan tindakan Najib bolehlah dilihat sebagai pemimpin yang berpendirian tidak mau mencampuri urusan dan pilihan hati akar umbi suatu tindakan yang pernah diambil oleh Mahathir ketika beliau menerajui UMNO dulu .. tetapi apabila kena dengan darah daging sendiri sikap dan pendirian tidak memihak sudah berganjak.

2)   Keengganan Najib memenuhi kemahuan dan kehendak Mahathir yang satu dunia sudah tahu iaitu meneruskan projek buah hatinya Jambatan Bengkok menghubungkan Johor Bahru -Singapura .. dulu Pak Lah menjadi mangsa salah satu alasan perdananya ialah Pak Lah terus membatalkan rancangan pembinaan Jambatan Bengkok ini .. sudah pasti Najib mempunyai alasan-alasan tertentu tertumanya segi kewangan dan keperluan mendesak sedangkan Causeway dan Jambatan Kedua sedia ada sudah pun mampu menampung aliran trafik antara Johor Bahru dan Singapura.

3)  Permintaan Mahathir agar Najib memberi suntikan modal lebih RM1.6 biilio kepada Proton dimana beliau menjadi Pengerusinya juga dikatakan salah satu punca utama mengapa Mahathir cukup naik angin satu badan dengan Najib .. apa lagi Mahathir mau .. bukankah kroninya Tan Sri Syed Mokhtar Al- Bukhary DRB Hicom telah pun berjaya mengambil alih kepentingan Proton???? .. Masih tidak berpuas hati lagi kah ... mau paksa dana awam digunakan untuk perniagaan syarikat kroninya?????

4)  Daim Zainuddin ada mempunyai bank yang beroperasi di Tanzania yang dikenali International Bank of Malaysia .. difahamkan permohonan diminta kepada Najib agar menggunakan kedudukkan dan pengaruhnya sebagai Perdana Menteri meminta Malayan Banking @ Maybank ambil alih kepentingan bank berkenaan namun Najib enggan menurut sebaliknya menyerahkan kebijaksanaan Maybank untuk membuat keputusan sendiri sama ada viable dan menguntungkan jika pengambil alihan itu berlaku .. keengganan Najib ini dikatakan bukan sahaja membuat Mahathir terguris hati malahan Daim pun cukup marah katanya.

Tidaklah dapat dipasti dan disahkan akan alasan-alasan yang kini berlegar di alam maya sahih maupun sekadar tuduhan liar tetapi peratusan yang mempercayainya amatlah tinggi sekali.

Jika benar inilah punca dan alasan mengapa Mahathir begitu garang menyerang Najib maka jelas sekali ianya merupakan suatu masalah peribadi apabila kehendak dan kemahuan tidak dipenuhi.

41 comments:

  1. rasa hati ini uwes broken
    nemu kamu wes tak sobek sobek
    kang mas indehoy karo miss tukinem

    don’t alesan don’t many alesan
    i sudah know mas you bajingan suka jajan
    your wife ini minta di ceraikan

    endasku saiki uwes puyeng
    gara gara i think macem-macem
    ora peduli how do you how how
    iing penting jupe uwes seneng

    it’s oke wae mas
    it’s oke wae
    aku rapopo..aku rapopo..aku rapopo

    don’t comeback again mas
    don’t comeback again
    aku rapopo..aku rapopo..aku rapopo

    mas aku nyambut gawe, gawe kowe
    ayuku gawe kowe, awakku gawe kowe
    tapi, kenopo, kenopo, kenopo

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi dh gila overdosh mkn tempee

      Delete
    2. ni bahasa apa ni... jawa ke batak..
      atau orang ni tak siuman...
      aku cuba nak faham tapi tak bisa ... atau kau salah parking komen kau kat sini...
      hem.. boleh belah..

      Delete
    3. gila babi bole blahh
      tulis panjang2 sape pun x faham...

      Delete
  2. aleeh..pergesiran dlm umno mcm abg adikjeer, xjadi kudis

    ReplyDelete
  3. 4 orang bodoh dan celake dalam umno
    1.mahadir
    2.najib
    3.bini najib
    4.macai

    ReplyDelete
    Replies
    1. tpi tak le sebodoh dan secelake mcm lubang pantat hodoh mak dan bapak kau kan cai?

      Delete
    2. Kalu ada button like aku tekan like. Mmg win komen ko >>
      Anonymous16 December 2014 at 13:29

      Delete
    3. Yang paling bodoh dan celaka adalah puak memberi Singapore kepada China sebab takut kalah dalam pilihanraya...konon2nya, kalau Singapura masih dalam Malaysia, China akan jadi PM...walhal orang China cuma 30% pada masa itu...puak yang bodoh mengira ini memang bangsat dan celaka dari zaman dulu

      Delete
    4. sama juga dengan puak yg bagi jawatan KM pulau pinang kepada cina Gerakan dan Mca masa umno dapat banyak kerusi dulu...
      mengapa tak bagi melayu jadi KM..
      sekarang dah terlewat...dah dapat kat DAP .kom..
      Babi hutan dan babi dlm kandang sama saja.

      Delete
  4. Kalau utk kepentingan peribadi lupakanlah... Najib pun ada kepentingan peribadi dia sdri.. lanun lawan penyangak sama je..

    ReplyDelete
  5. Ini mcm taik hanjing lawan taik beruk tua .dua2 bsuk

    ReplyDelete
  6. Saya xde nk komen apa2 cuma nak tanya betul ke rempah kari adabi melazatkan,menyelerakan.mengandungi pelbagai rempah melazatkan kari dan kuah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. G dapur tnye kat mak kau

      Delete
    2. Masak kari taik hanjing sedap .letak taik kucing secukup rase pastu cari jiran kau org kuat umno .bagi kt dia.

      Delete
    3. budak ni kalau ambil SPM mesti out kondem semua subjek...
      cerita lain dia bawa tajuk lain...
      lingkup la 1342....

      Delete
  7. lanun pencen pun masih galak nak melanun sblm masuk kubur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sama ngan penjubo tua pencen yg masih galak nak menjubo dan mengelentong sblum masuk kubur.

      Delete
    2. Bangsat umno Ada dimana mana.selagi ada Macai bodoh lagi sial selagi itulah ada umno haramjadah

      Delete
  8. Selagi doktrin 3P Pangkatism Poketism Perotism terus mencengkam pemikiran mereka yg taksub dgn kuasa, selagi itulah tak capai kedamaian qalbu ... usia habis dimamah dgn kesibukan melayan kegelojohan keperluan duniawi. RD5

    ReplyDelete
  9. Setiap insan pasti merasa
    Saat perpisahan terakhir
    Dunia yang fana akan ditinggalkan
    Hanya amalan yang dibawa

    Terdengar sayup surah dibaca
    Sayunya alunan suara
    Cemas di dada...lemah tak bermaya
    Terbuka hijab di depan mata

    Selamat tinggal pada semua
    Berpisahlah kita selamanya
    Kita tak sama nasib di sana
    Baikkah atau sebaliknya

    Amalan dan takwa jadi bekalan
    Sejahtera bahagia pulang...ke sana

    Sekujur badan berselimut putih
    Rebah bersemadi sendiri
    Mengharap kasih anak dan isteri
    Apa mungkin pahala dikirim

    Terbaring sempit seluas pusara
    Soal-bicara terus bermula
    Sesal dan insaf tak berguna lagi
    Hancurlah jasad dimamah bumi

    Berpisah sudah segalanya
    Yang tinggal hanyalah kenangan
    Diiring doa dan air mata
    Yang pergi takkan kembali lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak usah berpuisi panjang kpd spesies haloba gelojoh kuasa duniawi berpaksikan doktrin 3P. cakap direct saje mcm yg banyak disebut dlm quran.

      Delete
    2. 21:14, itu bukannya puisi tapi lirik lagu, yg kau baca sapa suruh? Kau patut nyanyi bukan baca.

      Delete
  10. Hidup mamak !!!
    Hidup madey !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selagi anakku belum jadi PM

      Delete
    2. Nasib baik bukan anwar ibrahim klu tak tentu skali dia lantik bini jadi penggnti...kah kah kah...

      Delete
  11. Hahaha.....
    Kuasa utk kekayaan sdr bukan utk menjaga rakyat dgn hidup lebih selesa. Rakyat beri kuasa utk kesenangan rakyat bukan utk kesenangan kroni. Apa guna rakyat undi??? Baik system beraja di gunakan dari habis wang negara di korek hingga kelubang cacing.

    ReplyDelete
  12. Hidup anak lelaki Iskandar kutty....hidup madey...hidup Daim...cari duit banyak2..nanti boleh bawak masuk kubur...boleh rasuah malaikat kat alam barzah

    ReplyDelete
  13. Malaysia menang di thai dan thai menang di msia...naib juara aff ialah malaysia...yahoo...3..2. Dan 1...3.

    ReplyDelete
  14. bl gnti baru tentu idea pn baru

    ReplyDelete
  15. SEKOR BEKAS BINATANG YAHUDI YANG DAH SAPU HASIL NEGARA SEKOR LAGI BINATANG YAHUDI YANG TENGAH SIBUK MENYAPU HASIL NEGARA.SAMA SAMA KITA FIKIR FIKIRKAN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak mampos mampoos lagi dua ekor binatang tua tu ye

      Delete
    2. mana boleh mampos .....
      makan duit songlap tak habis lagi
      hei..bukan 2 ekor...ada banyak ekor babi tua yg busuk dan jahat..

      Delete
  16. Najib has assisted Mahathir a lot particularly during the 1988 Umno election. If not because of Najib, Mahathir may not continue his tenure as PM. It is time for Mahathir to return Najib favor by giving full support.

    ReplyDelete
  17. Org jahat lambat nak mati .yang alim banyak yg mati .itu la maksud petanda akhir zaman "ilmu diangkat ke langit"

    ReplyDelete
  18. Bapak jib payung madey,madey payung jib,madey mntk jib payung ank jib kata tggu ujan dulu,mana tak mroyan so mamu tu.

    ReplyDelete
  19. Sebenarnya saya nie cukup malas hendak mengomen post anda ini.Tapi saya selaku pelihat dan pemerhati post-post di sini harus juga mengomen di status anda.Mungkin anda akan berasa letih membacanya tapi saya tetap mahu menulis sepanjang ini kerana saya begitu berharap anda akan membacanya.Sayamerasakan bahawa saya wajib mengomennya dan itu terpulang kepada anda jika anda tidak mahu membacanya.Saya merasakan jika saya mengomen di status anda,saya berasa comment sayalah yang paling bagus dari semua comment-comment yang ada di status anda.Mungkin ada yang mulutnya akan berbuih jika membaca comment ini.Tapi saya selaku pengoment akan tetap menulis sepanjang mana comment yang saya dapat tulis.Saya meminta maaf jika comment ini membuatkan anda menyampah dan ingin memblock anda dari status kawan saya.Tapi saya redha dengan keputusan itu.Mungkin dalam fikiran anda,anda berfikir kenapa saya mengomen sepanjang mungkin.Kerana saya sudah jelaskan tadi,saya selaku pengoment harus memberi komen terbaik dari yang terbaik dari pengoment-pengoment yang lain.Bagi saya,ini satu kepuasan bagi saya jika saya dapat mengoment status anda sepanjang yang mungkin dan saya harap comment sepanjang ini dapat memuaskan hati saya dan juga semua pihak.Saya merasakan bahawa anda harus membaca comment ini kerana ini juga salah satu ilmu dan anda harus terokai.Jika saya menulis comment ini sepanjang-panjang mana yang boleh.Ini dapat meningkatkan lagi kemahiran bertulis saya terhadap komputer.Untuk pengetahuan anda,saya menghabiskan masa selama 30 minit menulis comment ini dan saya berasa ini comment terbaik dari yang terbaik yang pernah saya tulis.Maafkan saya sekali lagi,tapi saya harap anda mengerti comment saya yng begitu panjang ini.Mungkin sekarang nie sebahagian dari pembaca sudah matanya juling kerana pening membaca comment ini.Tetapi ini ialah hakikat,saya tetap mahu mengommentnya.Saya sangat menghargai anda kerana anda

    sanggup tekan "See More" semata-mata mahu membaca comment saya.Saya sangat terharu dan ini juga membangkitkan semangat saya bagi terus mengomment dan mengomment status anda sebanyak yang mampu.Bagi menulis comment ini,saya telah membeli KFC dan juga PIZZA HUT bagi membolehkan saya tidak keletihan bagi mengoment status anda ini.Kerana saya merasa anda ialah seorang yang sangat bertuah kerana telah mendapat comment saya nie.Mungkin sebahagian dari

    tuan punya status ini suka dengan comment saya ini,dan mungkin juga sebahagiannya tidak suka,tapi saya tetap berharap supaya anda menyukai comment saya kerana saya telah menghabiskan duit bagi membeli KFC dan PIZZA HUT SEMATA-MATA mahu mengomment di status anda ini.Kerja saya di facebook ini hanyalah mengomment status orang dan ramai sekali menyampah dan ada juga orang ketawa melihat comment saya yang begitu panjang lebar nie.Saya berharap selama anda membaca comment saya ini.Sedikit-sebanyak ada juga ilmu yang akan masuk ke kepala otak anda.Sebenarnya saya berfikir mahu menulis lagi.Tetapi saya fikir cukuplah comment saya setakat ini kerana saya berfikir,mesti ada orang sudah masuk hospital gara-gara membaca comment saya ini.Sekian saja di sini.Dan terima kasih sekali lagi kerana sudah baca comment saya

    Adam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku rase kau nie dh termakan taik hanjing nie

      Delete
  20. Dh siap tulis komen ni eloklah kau pegi hospital check klu2 ada wayarputus kat kepala.Aku baru saja putus urat kentut baca komen kauyg mengomen komen terkomen.

    ReplyDelete