KEBENARAN ITU PAHIT, KEADILAN ITU PERIT, PERJUANGAN ITU SAKIT, RAKYAT BENCI KEZALIMAN, PENIPUAN DAN FITNAH. PEMIMPIN YANG BONGKAK, SOMBONG DAN ANGKUH AKAN DITOLAK.

Pengikutku yg cool..muah33x

Friday, 5 December 2014

7 FOTO ... BUKTI KUKUH BETAPA SISTEM KESELAMATAN KERETA PROTON IRIZ AMAT TINGGI ... KERETA REMUK TOTAL LOSS TETAPI PEMANDUNYA SEDIKIT PUN TIDAK MENGALAMI SEBARANG KECEDERAAN.


Pemandu kereta Proton Iriz dengan selamba tanpa mengalami sedikit luka pun walaupun kereta Proton Iriz CDN 5294 yang dipandunya remuk teruk gred total loss.

Kisah ini menjadi kecuh riuh rendah dilaman sosial memberitahu rakyat betapa kereta Proton Iriz sememangnya layak mendapat penarafan 5 bintang ASEAN NCAP malalui ujian di makmal MIROS baru-baru ini.

Difahamkan pemandunya mengantuk dan melanggar kereta lain yang berada di hadapan dalam kelajuan hampir 150 km/j.

Lepas ini tiada lagi rasa sangsi dan caci kereta buatan Malaysia dari aspek keselamatan penumpang.

Apa lagi rakyat Malaysia mau Perusahan Otomobil Nasional Sdn Bhd (PROTON) buktikan????




23 comments:

  1. Apalah Omak kau ni, bukan fasal kereta tu yg tahan tetapi nombor pletnya mengikut spesifikasi JPJ yg boleh menyelamatkan nyawa orang dlm kereta jika aksiden. JPJ hanya nak 5000 orang mati aksiden!

    ReplyDelete
  2. Kenyataan paling bangang dari seorang yg bergelar Pengarah JPJ.

    ReplyDelete
  3. hahaha......
    kalau bukan air bag entah apa akan jadi pada si pemandu !!!!!!

    ReplyDelete
  4. Proton penipu dan lidah bercabang! Macam boss dia Mahathir anak Iskandar Kutty.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penipuan Mahathir yg mula-mula sekali bila dia mengaku sebagai melayu disetujui pula oleh melayu tulen Umno yg bangang-bangang belaka, maka Najib telah berkata yg benar buat kali pertama dlm PAU 2014 lalu.

      Delete
  5. No. plate kenderaan mengikut spesifikasi JPJ.... kalau owner tukar no plate yang fancy dan lampu HID... mungkin akan memburukkan lagi keadaan... wkakakaka

    ReplyDelete
  6. Anon 5 December 2014 22:42 ni pernah belajar statistik ke masa kat sekolah dulu atau duk main/ borak kat belakang masa cikgu mengajar?? aduyai.... kenyataan korang nie menunjukkan intelektual yang paling hampeh...

    Pengarah JPJ ni pun satu.... nak cakap ngan orang awam kenalah gunakan perkataan yang paling super duper simple to understand by all the rakyat ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamu tu yg tidur atau hidu gam barangkali ketika KP JPJ buat kenyataannya tempoh hari. Cuba kamu lihat nombor plet pd gambar, bukankah ikut spec JPJ tu. KP JPJ hanya nak 5000 orang shj mati eksiden.
      Kalau nak sembang bab korelasi, min, probablities, hipotesis, gundalan, rawak, diskrit, selanjar dll tu, bila-bila jam pun boleh!

      Delete
    2. Aku setuju dgn Kai 0233

      Delete
  7. Pernah tgk org eksiden kete alza kt lbhraya pasir gudang,kete tayar kt atas totally lost,tp pemandu calar cikit kt siku je....

    ReplyDelete
  8. Pemandu tersebut kira terselamat lah dari jumlah 5,000 orang shj yg JPJ mahu mati kemalagan jalan raya hingga tahun 2020. Ada dua sebab yg menyebabkan pemandu selamat
    1). No.plate ikut spek JPJ
    2). Tidak guna tinted
    Bukan aku cakap tapi pengarah JPJ Malaysia yg Najib kata bangang tu yg cakap. Dia lupa bahawa kematian itu datang nya dari Allah. Buat lah camana pun kalau sampai masa untuk mati ianya tetap akan mati cuma cara kematian shj kita yg pilih. Kalau dah pandu 150kmj pas tu tidor pula memang cari mati lah tapi kalau Allah kata tak mati ianya tak akan mati. Ada orang jatuh tkt 3 rumah pangsa akal kata mati tapi tak mati hanya cedera patah kaki kerana ajal belum sampai. Adw org naik basikal langgar batu jatoh kepala terhantok kat batu mati kerana ajal nya dah sampai. Tak yah lah JPJ nak bagi alasan kerana no plate lah cermin gelap lah boleh sebabkan kemalangan maut itu semua mengarut cakap shj kerajaan tak ada duit nak cari duit samun dari saku rakyat senang cerita. Kepada rakyat Malaysia ingat dan berhati hati lah ketika memandu kerana penyamun berlesen bersepah di jalan raya.

    ReplyDelete
  9. Ajal die blum smpai bro ape hal pasal kete lh, no plet lh, kp jpj lh ....akai ada ka ...hihihi

    ReplyDelete
  10. Dulu adik aku Ahmad pun kemalangan macam ni juga. Total loss juga tapi memandu kereta kancil berno. BGR____, ah.., tak ingat nombor belakangnya sebab dah lama sangat.
    Adik aku ni selamat. Tak cedera apa-apa pun. Adakah Omakkau nak puji juga bahawa kereta kancil ni hebat macam kereta Iriz tu kerana specifikasinya telah menyelamatkan orang?
    Jangan jadi syirik Omakkau? Yang menyelamatkan orang daripada mati atau cedera parah dalam kemalangan ialah ALLAH dan juga amalan solat, zikir dan ibadah-ibadah lain termasuk yang sunat yang dilakukan secara rutin setiap hari.
    Itu yang ulama selalu sebut pada aku.
    Seingat aku, adik aku ni selalu buat ibadah seperti yang disebut di atas sebelum berlaku kemalangan pada dirinya. Seingat aku, dia ada cerita yang dia berguling-guling dalam kereta kancil itu semasa berlaku kemalangan.
    Apapun yang saya nampak Omakkau ni dah bernada seperti orang sebelah sana (UMNO) kerana terlalu taksub dengan kereta Proton kononnya seperti tidak ada kecacatan langsung.

    ReplyDelete
  11. Aku pulak nak tanya ada tak syrkt2 insurans kat Mesia ni yang bayar balik kpd pengguna yang tidak pernah claim apa2 selain NCD??? Contoh 5 tahun tak claim layak buat tuntutan bayaran balik ini bayar ribu raban tiap2 tahun kopak juga kalau kebetulan sama dengan buka sekolah atau hari raya....ada kerajaan terfikir ubah akta insurans kenderaan yang semakin mahal ni???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau diperhatikan nama2 ahli lembaga pengarah syarikat insuran ada yg Tan Seri, Datuk Seri dsb tu, Jangan harap boleh dapat apa yg kau minta tu. Orang Umno semuanya lapar suit.

      Delete
    2. ye tuan... NCD boleh dituntut ketika tuan nak jual balik kereta lama tuan untuk urusan beli kereta baru. duit NCD akan jd deposit utk kereta baru ataupun Topup duit utk cover loan lama. Duit NCD tak boleh claim utk jd duit poket kita.

      Delete
  12. Saya sentiasa berada di belakang Proton. Satu2nya kereta buatan orang Islam. Orang2 Islam patut berdiri di belakang Proton. Jurutera Proton adalah antara jurutera automotif terbaik negara. Tahniah Proton.

    ReplyDelete
  13. Hang buat lawak pasai apa. Camana hang kata jurutera Proton terbaik. Model body tiru mitsubishi,enjin ciplak enjin mitsubishi dan lain lain enjin. Mungkin proton juara lah kot yg jurutera kita reka bentok rope macam gampang tak laku dipasaran. Bagi free aku mahu lah tapi kalau jual murah aku pun tak mahu beli macam rope kasut roda. Spare part dalam proton out mudah reput kena panas. Tak ada ketahanan tak macam kereta Jepun atau Korea. Kereta Europah jgn cakap nak banding lah ketahanannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saudara kalau boleh jgn jd katak didlm tempurung... enjin Proton diorg buat sendiri ler... BILA MASA pula iriz ni pakai engine Mitsubishi... dah lama diorg x pakai engine Mitsubishi... pastu psl spare part mudah reput Dan all out... kalau dah 5 tahun mmg ler reput... asyik terdedah hujan panas... kalau pakai BMW pon mcm ni gak... part dia reput gak... pastu saudara kata pakai kete Korea Jepun lg bagus... bro ... sama jer kualiti nya.... Dan kadangkala kualiti iriz lg bagus dari brand korea Jepun... sebagai contoh... Proton persona lagi bagus kualitinya berbanding Nissan almera. x percaya... try ler wat pandu uji... aku ckp mcm pasal pe... aku pakai almera... pakcik aku pakai persona... sama2 keluar dlm bulan yg sama... 2014... tp lg sedap pandu persona.

      Delete
    2. Saudara kalau boleh jgn jd katak didlm tempurung... enjin Proton diorg buat sendiri ler... BILA MASA pula iriz ni pakai engine Mitsubishi... dah lama diorg x pakai engine Mitsubishi... pastu psl spare part mudah reput Dan all out... kalau dah 5 tahun mmg ler reput... asyik terdedah hujan panas... kalau pakai BMW pon mcm ni gak... part dia reput gak... pastu saudara kata pakai kete Korea Jepun lg bagus... bro ... sama jer kualiti nya.... Dan kadangkala kualiti iriz lg bagus dari brand korea Jepun... sebagai contoh... Proton persona lagi bagus kualitinya berbanding Nissan almera. x percaya... try ler wat pandu uji... aku ckp mcm pasal pe... aku pakai almera... pakcik aku pakai persona... sama2 keluar dlm bulan yg sama... 2014... tp lg sedap pandu persona.

      Delete
  14. Fuyoo...kereta aston martin pun boleh hancuss kalau macam ni....dan betul ke kelajuan semasa melanggar tu 150 kmh...ni satu kes lawak antarabangsa logik ke pemandu tido tahu berapa kelajuan kereta yang dia sedang pandu...lagipun kereta iriz ni ditala untuk ekonomik bukan untuk speeding..aku pernah test drive dan sememangnya pecutan hampeh...lihat pada impak paling laju semasa perlanggaran tu aku yakin tak lebih dari 100 kmh ...dan aku teramat yakin kalau test dengan dengan saga 12V standard berusia 25 tahun yang aku punya , garenti makan asap kereta iriz ni..kecuali ia boleh pecut lebih dari 180 kmh dalam 30 saat hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul bro... aku ingat ni info tokok tambah... momentum pelanggaran kalu pemandu tu pandu 150km/j dgn kereta hadapan.. katekan 90km/j dah jd 240km/j punya impact... kereta Mercedes pon boleh hancur... tp apa pun... proton iriz 1.6 manual xboleh makan asap kereta bro... sebaliknya bro akan makan asap kereta iriz 1.6 manual... sbbnya lg laju.. cuma boleh sampai 180 aje... xboleh laju lg... sbb ada cut off speed. aritu aku ada tgk video kat YouTube diorg main naik getting... diorg main proton iriz 1.3 manual standard dgn proton saga yg mcm iswara dah ubahsuai... Dan Toyota lama turbo... hasilnya iriz cucuk rapat Toyota turbo tu Dan iswara tertinggal belakang...

      Delete
    2. betul bro... aku ingat ni info tokok tambah... momentum pelanggaran kalu pemandu tu pandu 150km/j dgn kereta hadapan.. katekan 90km/j dah jd 240km/j punya impact... kereta Mercedes pon boleh hancur... tp apa pun... proton iriz 1.6 manual xboleh makan asap kereta bro... sebaliknya bro akan makan asap kereta iriz 1.6 manual... sbbnya lg laju.. cuma boleh sampai 180 aje... xboleh laju lg... sbb ada cut off speed. aritu aku ada tgk video kat YouTube diorg main naik getting... diorg main proton iriz 1.3 manual standard dgn proton saga yg mcm iswara dah ubahsuai... Dan Toyota lama turbo... hasilnya iriz cucuk rapat Toyota turbo tu Dan iswara tertinggal belakang...

      Delete