KEBENARAN ITU PAHIT, KEADILAN ITU PERIT, PERJUANGAN ITU SAKIT, RAKYAT BENCI KEZALIMAN, PENIPUAN DAN FITNAH. PEMIMPIN YANG BONGKAK, SOMBONG DAN ANGKUH AKAN DITOLAK.

Pengikutku yg cool..muah33x

Monday, 1 December 2014

SEPASANG PENGANTIN CINA GUNA KONSEP ADAT PERKAHWINAN ORANG MELAYU

Pengantin perempuan Goh Sok Chin, 27, (duduk, kanan) pasangannya Soo Sheng Leng, 28, (kiri) menerima ucapan tahniah daripada penduduk kampung.

Ketika masyarakat sibuk memperkatakan soal kerapuhan kaum di negara ini, sepasang pengantin keturunan Cina mencetuskan kejutan manis di kalangan penduduk Kampung Alor Rambai, Kepala Batas dekat sini bila mereka memilih konsep perkahwinan Melayu bagi meraikan saat bahagia mereka.

Soo Sheng Leng, 28, tampak segak mengenakan baju Melayu bersamping dan songkok, sementara isterinya Goh Sok Chin, 27, cukup manis menggayakan kebaya Kedah.

Kedua-duanya yang langsung tidak menampakkan rasa kekok, dan turut menyerikan lagi majlis perkahwinan mereka dilangsungkan menggunakan konsep gotong-royong masyarakat Melayu.

Kira-kira 3,000 saudara mara, rakan dan jiran meraikan pengantin.

Soo Lian Heng, 58, bapa kepada pengantin lelaki berkata majlis perkahwinan anaknya yang berkonsepkan adat Melayu telah lama dirancang bersama keluarga.

Ia adalah sebahagian usaha mereka bagi merapatkan lagi hubungan keluarga dengan penduduk kampung yang terdiri daripada kaum Melayu.

Pemilik kedai runcit itu berkata, rancangan itu diterima baik oleh keluarganya dan keluarga pengantin perempuan, rakan serta jiran.

“Saya berterima kasih kepada rakan dan jiran bagi sokongan kepada saya.

“Tanpa sokongan mereka kenduri kampung ini tak akan berjaya,” katanya kepada pemberita di majlis itu.

Pengantin lelaki Soo, pekerja sebuah syarikat swasta di Kulim itu berkata pada mulanya dia agak terkejut dengan rancangan bapanya itu namun tidak membantah.

“Saya amat bangga sebagai rakyat Malaysia.

“Saya dapat berkongsi kegembiraan ini bersama isteri, keluarga dan penduduk kampung,” katanya.

Bercakap mengenai baju kebaya Kedah yang dipakainya, isteri Goh berkata, ia akan dikenang sepanjang hayat.

“Saya sangat teruja dan ini kenangan manis dalam hidup saya dan suami.

“Pengalaman ini akan diingat sampai bila-bila,” kata pekerja syarikat swasta di Kulim itu.

Sementara penduduk kampung, Suraya Mat Lazim, 44, berkata dia agak terkejut apabila Soo menjemputnya sekeluarga menghadiri majlis kenduri kahwin konsep Melayu.

Majlis seumpama ini pertama kali diadakan oleh masyarakat Tionghua di kampungnya, kata beliau.

Katanya, sebagai jiran dia turut membantu keluarga tersebut pada majlis itu.

5 comments:

 1. Tahniah..eratkan prpaduan..tolak sikap saling brmusuhan..tiada rugi..untung dpt mkn pree

  ReplyDelete
 2. Apa kena mengena dengan Azmin,?selalunya kau suruh azmin ikut juga buat macam tu,Dah takda isu azmin ke,Bagaimana dengan berita khaldi ,keluarkan lah ,best juga kita baca ramai2

  ReplyDelete
 3. ANWAR MOTHER OF CORRUPTION!!!  ANWAR MOTHER OF CORRUPTION!!!  ANWAR MOTHER OF CORRUPTION!!!  ANWAR MOTHER OF CORRUPTION!!!  ANWAR MOTHER OF CORRUPTION!!!  ANWAR MOTHER OF CORRUPTION!!!  ANWAR MOTHER OF CORRUPTION!!!  ANWAR MOTHER OF CORRUPTION!!!  ANWAR MOTHER OF CORRUPTION!!!  ReplyDelete
 4. Dan (ingatlah), ketika kamu membunuh seorang manusia, kemudian kamu tuduh-menuduh sesama sendiri tentang pembunuhan itu, padahal Allah tetap melahirkan apa yang kamu sembunyikan.
  AL QURAN 2.[72]

  ReplyDelete
 5. Kamu mungkin boleh merosakkn dunia seseorang tetapi jgn kamu lupa bahawa kamu jugak telah merosakkn akhirat kamu...sekiranya tuduhan kamu tidak tepat

  ReplyDelete