KEBENARAN ITU PAHIT, KEADILAN ITU PERIT, PERJUANGAN ITU SAKIT, RAKYAT BENCI KEZALIMAN, PENIPUAN DAN FITNAH. PEMIMPIN YANG BONGKAK, SOMBONG DAN ANGKUH AKAN DITOLAK.

Pengikutku yg cool..muah33x

Monday, 8 December 2014

PIALA SUZUKI 2014 SEPARUH AKHIR PERTAMA .... NIAT MAHU RATAH VIETNAM AKHIRNYA SENDIRI REBAH BAHAM TANAH KENA BELASAH!!!!



KETUA Jurulatih Skuad Bola Sepak Harimau Malaya, Dollah Salleh melahirkan kekecewaannya terhadap kealpaan benteng pertahanan yang menyaksikan pasukan negara tewas 2-1 kepada Vietnam dalam separuh akhir pertama Piala AFF Suzuki 2014 di Stadium Shah Alam malam tadi.


Jurulatih berusia 51 tahun itu berkata, kesilapan pemain pertahanan, Mahalli Jasuli pada separuh masa kedua memberi kesan yang amat besar kepada pasukan negara yang kini berhadapan misi hidup atau mati dalam perlawanan timbal balik di Stadium Nasional My Dinh di Hanoi, Vietnam, Khamis ini.

 "Hari ini, saya anggap persembahan terburuk kami terutama dalam bahagian serangan dan pertahanan. Saya tidak tahu apa yang telah berlaku kepada pemain, tetapi kami masih ada 90 minit di Hanoi dan dalam bola sepak apa pun boleh berlaku," kata Dollah kepada wartawan selepas perlawanan. 


Bekas jurulatih Polis Diraja Malaysia itu juga terkejut dengan pendekatan serangan pantas Vietnam di bawah bimbingan jurulatih Jepun, Toshiya Miura yang jauh berbeza daripada kekalahan 3-0 pasukan negara dalam perlawanan persahabatan menentang Vietnam sebelum ini.

Dollah juga berkata, tiga pemain lawan, Nguyen Huy Hung, Pham Thanh Luong and Que Ngoc Hai bermain dengan baik pada malam tadi.

"Hari ini mereka (Vietnam) adalah lebih baik berbanding semasa kami tewas 
kepada mereka sebelum ini dan kami bernasib baik mereka tidak menyumbat lebih banyak gol," katanya. - Bernama


ULASAN OMAK KAU:-



Dipadang sendiri pun kecundang ingat dipadang lawan dengan peristiwa para penyokong Vietnam kena belasah dengan penyokong buas Harimau Malaya ingat pasukan Harimau Malaya boleh tumpaskan Vietnam dengan kelebihan 2 gol pada hari Khamis ini????

Dalam temuramah dengan media semalam Dollah Salleh cakap para pemain Harimau Malaya cepat letih .. macam mana tak letih beb... penyerang utama kaki hisap rokok.

Sebagai jurulatih yang mecaturkan corak pemainan dan menentukan barisan pemain, maka perlu bersikap menerima tanggung jawab bukannya asyik menuding jari kearah para pemain.

Cakap besar berdegar-degar macam nak runtuh lagit dengan ayat mau ratah pasukan lawan sebab kononnya bermain ditempat sendiri memberi kelebihan luar biasa ternyata makan diri.

Jelas para pegawai bolasepak negara daya pemikiran masih tidak berubah ... masih khayal syok sendiri ingat kalau bermain ditempat sendiri akan menang bergaya.

22 comments:

  1. Balek kg main guli parit la malaysia ooi..Tahap IQ pemain kita mcm budak umor 10 tahun..bgus lg pemain bwah 16 malaysia yg bwah jurulatih india tu
    Nampak sgt pemain x de idea nk bermain teamwork totalfootball..pemain malaysia ni kene diajar pas bola one touch krg dr 2 sec bola dikaki...yg penting control game...serang bila ada ruang n peluang..bkn membabi buta sepak bg striker lpas tu nk harap striker scor gol..
    Kalau selagi mcm ni la gamak permaianya messi or ronaldo pun x bole scor gol....harap malaysia main one touch je dgn tempo pantas .tanpa kehilangan bola...
    .

    ReplyDelete
  2. Keputusan perlawanan ini jelas membuktikan bahawa pasukan Malaysia bukanlah jaguh kampung spt dakwaan orang ramai.

    KJ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa jenis sukan yang orang Melayu ceburi..Bolasepak, takraw dan rugby semua tak maju....macam jugak dengan company melayu...tak berkembang dan tiada daya saing... !!!...

      Delete
  3. Vietnam berhak menang kerana lebih baik dari segenap sudut...cuma penyerang pemalas dan lembik seperti Mat Yo tidak layak duduk dalam padang..jentera serangan hanya bergerak bila beliau dikeluarkan

    ReplyDelete
  4. Harimau Malaya x de gigi dn taring, harapkn mengaum je lebih....kahkahkah

    ReplyDelete
  5. btl jga kta jurulatih vietnam. tektik pmain negara sudh bolh dbaca. klu dprhtikn setip gerk geri pemain kita smasa dpdg telh dkawl dgn rpi.olh pmain vietnm kmna sja bola dhtr dsitu pmain vietnm mnuggu. Dolh salrh kena kji blk dstrategi akn dtg.

    ReplyDelete
  6. Secara jujur..aku tgk tahap permainan malaysia dari awal kempen sampai ke semi final ni..hancur..status profesional tapi main langsung xder sistem..
    Kalau nak compare individu punya teknikal lagi hancur..aku pelik betul la..ini ker best player yg ada untuk wakil malaysia..kalau ini jer lah ada..aku rasa bubarkan la team malaysia ni untuk sementara waktu..pandangan peribadi aku..harap jgn marah kwn2..

    ReplyDelete
  7. Harimau Malaya dah tua, taring dah gugur, main bola pakai tongkat hahaha...kalo Malaysia kalah bg aku, perkara normal, tetapi kalau Malaysia menang itu membuat aku berfikir mcm mane ia boleh menang.

    ReplyDelete
  8. Pass bola pun kelaut..
    Dapat bolat xtahu nak buat apa..
    Jersi dgn gaya memang A
    Individual teknik out..
    Fitness level out..
    Taktikal out..
    Marking man to man out..
    Bila player lawan pegang bola..xnak presure..dok tengok jer..

    So total : kesemuanya xder function!!!

    ReplyDelete
  9. Bola mlaysia ngan umno same je dua2 taik hanjing

    ReplyDelete
  10. Rimau ratah taik kucing

    ReplyDelete
  11. Dollah salleh cakap betul. Jentera serangan lemah dan defece pun lemah. Zaman sekarang orang main total football. Bila kena serang semua pemain mesti ngan pantas cover kawasan. Semua ni perlu stamina.

    Saya lihat pemain kita perlu pada stamina yg boleh bertahan 120 minit dan lebih. Perlu speed, skill, creativity depan goal area,

    Bila stamina tak cukup. .......cepat pancit x boleh cepat fall back utk bertahan. Jadi dollah kena pergi ke badic balik. Bina stamina baru teknik dan taktik boleh menjadi.

    Oleh sebab semua departmen lemah dollah kena counter ngan taktik baru. Saya fikir kena banyakkan hantaran long ball hantaran banyak terus k goal area.

    Oleh sbb mssa dah suntuk, x perlu banyak short passes. Banyakkan main long ball.
    Kali ini kepantasan vietnam dilawan ngan serangan taktikal. Main cantik x perlu. Yg perlu sumbat gol. 2- 0 ok tapi target 3-0.

    Mat yo kurang berkesan. Semalam kemasukan pemain ganti 10 miniy terakhir hampir tandukannya maduk gol. Dia boleh masuk 1st eleven. Bila dia maduk semalam baru bernuawa padukan. Mat yo jadi sub.

    ReplyDelete
  12. Pasukan Harimau Malayalam pasti boleh menang, jika FIFA memberi kebenaran hanya gawang pihak lawan boleh diubah-ubah semasa penyerang mendekati kawasan gol lawan. Pd masa yg sama pintu gawang pasukan Harimau Malayalam dipasang grill besi supaya bola tidak boleh melepasi garisan gol. Bila tukar posisi padang, kedudukan gawang juga ikut bertukar. Elok diutarakan cadangan ini kpd FIFA DEMI untuk kecemerlangan bolasepak negara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbaik bro lu nye cadangan...wa stuju sgt...haha..harap dpt perhatian pihak berwajib..

      Delete
    2. Menang dipuji, kalah dikeji. Main sendiri baru tau.

      Delete
  13. Kuat sangat isap rokok...mana nak ada stamina

    ReplyDelete
  14. yg suruh mat yoyo turun buat hape

    ReplyDelete
  15. kalau mat yo jadi penjaga gol mungkin boleh menang

    ReplyDelete
  16. Banyk lg pemain kt malaysia yg bagus2 tapi yg dikekalkan itu2 juga,apalh ada pada mat yo,fadhli sas,mahali jasuli mohd musli?

    ReplyDelete
  17. Terbaekk laa pasukan Malaysia-alaa kalah 2-1 jer-nanti bila kat vietnam bru laa harimau meratah vietnam-game kat vietnam akan malaysia kontrol-safee akan jadi striker terbaekk walaupun heavy smoker-utk game smlm mmg terbaekk-kami pemuda2 UMNO menyokong penuh team malaysia-memang player kualiti world cup lah-

    KJ KJ KJ KJ KJ

    ReplyDelete
  18. Malaysia ni mcm dah takde player lain.. menang dgn singapore tempohari pun kira nasib je... bkn sebab malaysia pandai main bola...

    ReplyDelete
  19. Kalau diadakan kejohanan memfitnah, Malaysia pasti tidak akan kalah. Kita ada Zahid, Madir, Ady We, 4tahil, RTC, Shafie Dol, Sialfool dan ramai lagi yg tiada tandingan seantero alam buana ini. Setan & iblis pun akan tewas.

    ReplyDelete