KEBENARAN ITU PAHIT, KEADILAN ITU PERIT, PERJUANGAN ITU SAKIT, RAKYAT BENCI KEZALIMAN, PENIPUAN DAN FITNAH. PEMIMPIN YANG BONGKAK, SOMBONG DAN ANGKUH AKAN DITOLAK.

Pengikutku yg cool..muah33x

Monday, 13 July 2015

INILAH YANG CERITA SEBENAR APA BERLAKU KES AMUK DI PLAZA LOW YAT.



Kes amuk di Low Yat yang sepatutnya  melibatkan antara pekedai, pelanggan dan pihak berkuasa nampaknya menjadi semakin hangat dan boleh menggugat ketenteraman, keharmonian dan keamanan negara kita. Omak Kau tetap konsisten dengan pendirian betapa kekerasan bukanlah jalan yang betul dan terbaik untuk menyelesaikan kes ini sebaliknya serahkan kepada pihak berwajib untuk menjalankan tanggung jawab dan amanah yang diberikan.

Pelbagai tuduhan dan kecurigaan serta persepsi dilemparkan orang ramai terutamanya melalui media sosial dan bloh tentang apa yang berlaku ini tanpa mengetahui cerita yang sebenar. Ramai yang terlalu mudah percaya dengan khabar angin melalui Facebook, Whatsapp, dan lain-lain yang lebih sengaja memarakkan lagi api kemarahan orang ramai dengan menyebarkan maklumat yang tidak tepat dan diputar belit.

Satu aduan Polis telah dibuat oleh seorang penjual, See Ming Ho, 28, yang secara tidak langsung menerima kesan dari kejadian yang berlaku di Lowyat, kelmarin.

BERNAMA pula merujuk See Ming Ho sebagai pemilik kedai Lenovo yang berada berhampiran KFC. Jika anda biasa ke Low Yat, anda pasti tahu lokasi kedai Lenovo tersebut yang memerlukan anda naik beberapa anak tangga berhadapan dengan Samsung.

Menurut penerangan See Ming Ho, kejadian tersebut berpunca dari seorang lelaki yang berpura-pura ingin membeli sebuah smartphone jenis Lenovo S860. Namun ketika See Ming Ho ingin mengambil "free gift" yang datang sekali bersama phone tersebut, lelaki tersebut telahpun hilang bersama phone jenis Lenovo S860 tersebut. Kejadian berlaku lebih kurang jam 5:30 petang kelmarin.

    "Saya jerit dan didengari oleh staff Oppo yang kemudiannya menghalang suspek daripada keluar dari bangunan", jelas See Ming Ho.


Sesiapa yang biasa dan pernah ke Plaza Low Yat pasti akan tahu kedai Oppo ini berada hampir di pintu utama Low Yat arah nak ke Starbucks.

Bagaimanapun menurut The Star Online, Lenovo S860 yang berharga RM799 itu tidak dijumpai bersama suspek yang ditangkap dengan bantuan pekerja Oppo itu.

See Ming Ho telahpun membuat laporan di Balai Polis Dang Wangi. Menurutnya, penilaian orang ramai tentang kes ini bermula dari kedai Oppo yang telah menjual phone tiruan adalah tidak benar

    "Mereka hanya membantu saya menangkap lelaki itu. Dia mencuri dari kedai saya (Lenovo)", jelas See Ming Ho.

Menurutnya suspek, seorang lelaki yang tidak berpuas hati datang kembali ke Low Yat bersama sekumpulan kawannya dan menyerang pekerja dan premis Oppo.

Pihak Polis menjelaskan kerugian melebihi RM70,000 dicatatkan apabila kumpulan tersebut menebalikkan kabinet dan juga meja pameran phone yang berada di kedai tersebut. Seorang suspek kini berada dalam siasatan pihak Polis dan selebihnya masih dikesan.

Jadi kisahnya di sini, kedai OPPO mahupun pekerja OPPO langsung tidak bersalah di mana hanya membantu memberkas suspek yang didakwa mencuri phone Lenovo S860 tersebut seperti yang didakwa.

Kami tidak mahu memihak kepada sesiapa cumanya harapan kami agar pihak berkuasa segera meneliti dan menangkap pihak yang bersalah di mana secara tidak langsung menghentikan semua kekcohan yang melanda negara dikala negara sibuk melalui pelbagai isu lain yang masih tidak berkesudahan.

Sementara itu akhbar New Strait Times memetik satu kenyataan pihak Polis bahawa kes ini telahpun dapat diselesaikan. Pihak Polis menjelaskan kepada NST bahawa melalui siasatan terperinci yang dilakukan, suspek, seorang lelaki berusia 22 tahun ini telah mencuri sebuah telefon pintar yang membuatkan dia ditahan oleh para pekerja Low Yat yang lain.

Pihak Polis yang telah menilai semua rakaman CCTV menunjukkan suspek sedang berbincang dengan penjual phone Lenovo tersebut sebelum mengambil phone dan cuba berlalu pergi ketika peniaga tersebut tidak melihatnya.

Jika ada sebarang perkembangan lagi tentang kejadian ini, kami akan kemaskini semula.  Oh! Media mengambil kesempatan ini untuk menasihati orang ramai agar bertenang dan tidak membuat tindakan secara melulu. Kes ini seharusnya tidak melibatkan perkauman tetapi sebaliknya orang ramai harus melihat kes ini sebagai kes jenayah.

Selepas ini, biarkan pihak berkuasa menjalankan siasatan dan kerja yang telah diamanahkan rakyat kepada mereka. Pergaduhan membabitkan isu perkauman jelas tidak memberikan kebaikan kepada mana-mana pihak lebih-lebih lagi di bulan Ramadhan penuh mulia ini, banyak-banyakkan bersabar dan teruslah berfikiran positif selalu.

60 comments:

  1. Melayu lembik nak tunjuk kepala. Dia igt mcm datuk dia 1963 dulu pandai bersilat. Dia pergi belajar pun malas asyik ambil dadah. Betul ckp dr. Ramasamy, cina india x takut la 13 mei, ini bukan 1960an ini 2015 generasi melayu dadah lembik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buat mcm mana...yang bersepah berkeliaran kat area tu budak melayu baru nak up layan syabu layan fesbuk 24/7 sekolah tak pandai perangai tak senonoh perosak anak dara melayu......dalam poket duit cukup2 rm10 nak beli rokok & nak lepak mamak pun tak lepas.....ehh...cakap pasal "pandai", dah lame encik KEDEPAN ye....dah melingkup ke ko wahai Encik KEDEPAN lepas GST kuatkuasa aritu???

      Delete
    2. Cina tak puji melayu dulu pandai bersilat. Ini komen melayu nk kondem melayu...apa tujuan kau ckp mcm ni? Dadah? Tu zaman 80an...zaman jamal abdillah...zaman rock kapak kahkahkah.. Ini 2015 la cibai!!...melayu dah bersatu. Kami dah gegar bukit bintang! tahun 60an, RPK sendiri mengaku melayu (yg pandai sgt bersilat mcm kau ckp tu) tak berani masuk kawasan cina, cina pun tak berani masuk kawasan melayu. Zaman skrg takde sempadan, cina kurang ajar, lubang cacing kami cari.

      Delete
    3. 9.13 & 10.24 kau duduk luar bandar, tak payah komen benda yg kau x tau..silap- silap bukit bintang pun kau tak tau kat mana. Lanciauuuu

      Delete
    4. Anon 10:29
      Kau banyak tengok DVD niiiiiii........apapun, dikesempatan ini, Pak Jabit nak ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin hanya kepada anak-anak melayu bersemangat pendekar yang tidak memakai tatoo, tidak minum arak, tidak berzina, tidak berjudi, tidak pakai bangle dan tidak mengaku hebat tapi dia sebenarnya punya ilmu & pengalaman yang hebat.

      Delete
    5. KAMERA

      KAMERA dah ada dimerata2

      Org Melayu & pemimpin Melayu yg korup lupa kpd KAMERA

      Sarbaini mati kat pej. SPRM t.hari KAMERA bukti depa rosakkan

      Teoh Beng Hock mati konon2 bunuh diri? sbb takde KAMERA

      KAMERA mnjd saksi agar org2 Melayu mnjd bnar2 JUJUR

      KAMERA boleh mnjd guru agar org2 Melayu jgm jd pencuri penipu

      KAMERA mndidik Melayu bnar2 TRANSPARENCY & brINTEGRITY

      KAMERA dpt mnjdkan kita ummat yg bnar2 telus KUDUS

      Puasa..adalah ibarat KAMERA yg snantiasa ada ddlm HATI kita

      Puasa..adalah KAMERA yg akan mrakam gambaran indah Ramadhan dgn amalan2 cantik bersih brseri2..

      Puasa...akan mndidik agar sentiasa ingat ada KAMERA ddlm HATI


      Semoga Puasa tahun ini akan mngHIDUPkan semula KAMERA yg ada ddlm HATI pemimpin/PEMERINTAH dinegara ini...so mrk pon sedar dan INSAF betapa "bejat" nya keadaan kita dinegara ini kini..

      Klu ada KAMERA mana boleh tipu FITNAH lg..

      Klu ada KAMERA mana berani RASUAH mnzalimi ummah..

      Klu ada KAMERA smuanya sgt7TERANG dan nyata...PEACE ok



      Delete
    6. Pak jabit...nak tau realiti kl skrg? Bukan pertubuhan melayu yang cari makan pau peniaga tak tentu pasal...tapi "pihak berkuasa". Faham2 sendiri pihak mana...kes ini disiasat oleh balai DANG WANGI. Sebut je nama balai ni nak muntah aku dengar....nak tau berapa rate 1 bulan balai ni pau dari sebuah kelab malam dalam kawasan dia? RM40 ribu....ya...tu utk sebulan. Sapa ada duit, dia boleh buat apa saja kat kl ni. Tu belum masuk caj karaoke high class + gro. Bygkan brape byk pusat hiburan dang wangi jaga. Belum masuk rumah urut, judi online lagi...kesudahannya nak redakan keadaan, aku pecaya budak melayu ni akan disalahkan. Dah nasib keadaan...klu salahkan cina, tak masyukk la jwbnya..

      Delete
    7. 10.56 ANWAR & PENYOKONGNYA MANA PERCAYA CCTV...KAMERA APA KE LANCAU KALAU BAB ANWAR TAK BOLEH DIJADIKAN BUKTI. TAK CUKUP KUKUH KATANYA...BESI. TAPI BILA KENA PADA ORANG BIASA, CCTV LA, KAMERA LA...KEPALA BUTUH.

      Delete
    8. Anon 10.56 : X de kena mengena dgn anwar pun..dgn bapak ko ada.. Spesis ko mana tau undang2.. Ko tu lebih hina drp babi.

      Delete
    9. Di Mesia ni, jd penjenayah lebih ramai penyokong..baru aku tau..

      Delete
  2. Cerita sebenar adalah

    Nak alih perhatian isu 1mdb

    Nak uli sokongan melayu oleh ketuana melayu umno dan ketuanan islam oleh pas

    Nak tunjuk seolah melayu ni tak di beri peluang berniaga oleh kerajaan bn

    Bila ekonomi tak balance.... Mcm mcm boleh jadi... Apa umno ada bagi peluang melayu berniga handphone?,apa umno umno buat 50,tahun lepas untuk naik taraf ekonomi melayu ????

    ReplyDelete
    Replies
    1. 99% bukit bintang milik bukan melayu

      Dulu UDA ada lot 10,sg wang dll

      Skrg lot 10,sapa punya.. Ini semua kerja umno..

      Jgn salahkan peniaga cina atau customer melayu... Salahkan pihak berkuasa yg gagal maengaktifkan perniagaan dgn balance yg betul mcm dacing.... Ingat 13mei pun sebab apa ? Jadi peranan uda adalah solusi 13mei... Tapi lihat apa haramjadah kerja uda ? Tidor!!!!

      Delete
    2. Melayu malas.

      Delete
    3. Malaysiabaru,

      Dahsyat pemikiran konspirasi ko ni....aku ingat kan, lepas ni kerajaan BeEnd UMNGOK akan buat cerita UFO mendarat di putrajaya pulak...maka akan keluar lagi komen dari encik Malaysiabaru yang isu UFO akan mengalih tumpuan masyarakat terhadap isu 1MDB...eh...bro, semalam berak ko tak flush eh.....-Ah Low Yuat-

      Delete
    4. Tak payah suruh red bean army backing cina, ada anak haram sukarela jadi barua cina hentam melayu balik cakap ini semua spin. Kepala bapak korang la spin...lahad datu ramai yg mati pun korang ckp spin. Pemikiran macam tian chua...semua benda ckp spin. Lanciauuu

      Delete
    5. Anon 09:36 adalah anjing buruk kepala yang suka menfitnah orang Melayu ! Spesis dajal ini tidak pernah menghargai kebaikan orang Melayu kerana spesis dajal dengki dengan orang Melayu dan Tanah Melayu !

      Delete
    6. menyamar melayu tapi jiwa dan pemikiran cina sayur.yg salah cina dap yg kena hantam melayu / pas

      Delete
  3. PUNCA SEBENAR INSIDEN PERGADUHAN DI PLAZA LOW YAT
    Laporan dari Omakkau pada ayat terakhir meyakinkan yang pembeli itu tidak bersalah.
    Tidak dinyatakan pada waktu kejadian ada 2 org terlibat dlm insiden kecurian.
    Mati2 igt budak tu dtg srg
    Nak tukar HP clone
    Kena tuduh mencuri
    Dilepaskan kerana tiada bukti
    Dan datang bersama rakannya utk mencari haknya yg ditipu.
    Laporan seorg yg ditangkap itu saya yakin ramai pembaca menyangka ditangkap selepas kekecohan memecahkn gerai oppo.

    Kesalahan memberi statement dan salah lapor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 09:22
      Betul...aku sokong pendapat ko....lain kali tambah satu lagi rukun Iman...PERCAYA KEPADA FACEBOOK...macam melayu meleis budak2 baru nak up tuuu......baru sengal ye dak??? Selamat Hari Raya! -Ah Low Yuat-

      Delete
  4. Meh aku citer...

    Dulu kawan aku cina bagitau...

    CINA BUKAN CINA KALAU TAK MENIPU..
    JADI JANGAN PERCAYA CINA.

    Repot polis ni mmg sapa blh buat n jd kan cerita.

    Bro... Org beli barang, kalu bagus tak kena tipu, rasa puas hati, tak de nak patah balik nk hancur ke bagai...

    Ini cina jg yg korang jilat, ampu, dukung...

    Bangang apo!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...janganlah dihukum semua cina menjadi cina secina-cinanya...ramai antara saudara mara mungkin ahli keluarga terdekat kita yang berdarah campuran......tiada seorangpun anak melayu yang boleh mengaku darah keturunannya 100% punya DNA melayu....sekurang-kurangnya ada DNA campuran seperti Jawa, Bugis, Mongolia, India, Arab, Pakistan, Cina, Masai, Mendaling, Kampar, Banjar, Siam, Burma, Senoi, Porto-Malay dan sebagainya, Siapa tahu Anon 09:48 berdarah dan punya DNA keturunan Mah Meri atau Lanoh??? kan?

      Delete
    2. melayu bukan melayu kalau tk makan rasuah yg disuap cina

      berapa byk samseng melayu yg makan upah jaga jenayah cina kt bkt bintang

      so susah lah nk rujuk perkara ni dgn perkauman

      cina dan melayu ada yg jahat ada yg baik . tu saja

      Delete
    3. Butuh lu 10.22 melayu cari makan jaga bukit bintang....lu duduk kampung mana???? Lu tak tau pasal kl lu tak payah sembang. Melayu tak buat keje bukan2 pegi pau sana sini. Polis iya...

      Delete
    4. Polis tu majoriti malayu ma... Lu ingat orang kampung bodoh macam lu ka. Dok kl pun hidup merempat..

      Delete
    5. 11:21

      bukan pau cina tapi jadi bouncer la doooollll, jg bisnes tokeh2 cina



      Delete
    6. 11.21 dduk bandar perangai macam tu baik pegi mampos....lu melayu paling banggang. Spesia mcm lu mampos lagi baik....budak hingusan kencing meleh.....babi punya orang ...

      Delete
  5. ekau pon samo macam amno sajo bosa2kan corito yg kocik, cito penyamun laki bini yg samun duit rakyat habis sonyap..banggang tak abis2 bondo macam nie pon tak leh baco ko!

    ReplyDelete
  6. Siasat?...

    Hahahahahaha

    Ni lawak la weh...

    Petaling Street pun tak berani nk datang?...
    Nak siasat?...

    Yang kenan angkut org Melayu kt Uptown, yg niaga online pun kena selongkar jg parcel mereka... kesian... Org Melayu nk meniaga..

    Da ramai pun kena tipu kat lowyat ni. Nak siasat?... Aku tak percaya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari dulu lagi bro UMNO dah buat haprak. Masa nak merdeka dah tetap melayu bertani, cina berniaga dan india estate. Sapa buat bro. UMNO haprak la buat camtu. Kikikikki

      Delete
  7. Alooo semua baca kosmo .... mme kawan tu beli lenovo tapi bila cina tu nk bagi free gift dia pergi belakang utk ambil freegift sambil bawa lenovo....bila check lenovo sudah ditukar klon....cibai atas tu menipu masa buat lapuran....klu dah kaum cibai tetap mau menipu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laporan pun menipu...cibai

      Delete
  8. Bengong la... org cito psl cino penipu.. p twist umno...
    Mmg ramai peniaga cina mmg kuat menipu
    Semoga yg kata umno tu kono koncing dgn cino...

    ReplyDelete
  9. Bila macai2 Rani Kulop Tunggal bersuara seperti di atas........

    ReplyDelete
  10. ini bukan soal politik tapi penipu yang telah menipu dari keturunan datuk moyang korang lagi.. depa kaya sebab menipu..hakkktuiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di malaysia sahaja...
      yg menipu bebas niaga..
      yg kena tipu kena lock-up...hehehe..

      Delete
  11. Cibai la.. Apa yg cria pasal umno.. Kalau tak menipu bukan cina la.. Memang babi

    ReplyDelete
  12. lol..
    Sudah ada bukti bahawa ini bukan kes penipu.
    Masih mau die die tak nak percaya.
    Belajar buat apa? Tak payah la.. jadi mat rempit lagi baik! Ada protection, lol..

    ReplyDelete
  13. kpeedeenkk berani ker nak bertindak???????? harga barang di LY mmng tak std... jika tersilap langkah atau tak da pengalaman... mmng kena kelentong... harga barang seringgit boleh jad 50 hengget... sy ada pengalaman beli android phone 3 tahun lepas... masa kita dh konfirm nak beli peniaga minta cagaran rm50 sebelum dia pergi ke stor utk ambil produk... lepas tu dia buat kecoh2 sikit dgn nak install itu dan ini dan buatkan kita luopa dgn cagaran rm50 tu...las2 kena kencing rm50... bila kita dtg esoknya nk tuntut peniaga tu dh tak da disitu... stallnya semalam dah org lain pulak yg jaga.. so hati2 LY mmng ada seribu satu jenis penipuan... kpdnkk bila dengar cerita ni dgn selambanya akan bagi jawapan mudah...kenapa tak repot... tapi sebenarnya mereka tahu hal2 begini berlaku di LY... jadi ini sekali lagi membuktikan pemimpin melayu yg tipu melayu dan membenarkan bangsa lain tipu melayu...

    ini adalah hasil dari tanggungjawab pemantauan yg tidak dibuat oleh kpdnkk yg selalu bagi alasan tak da kes dilaporkan... patutnya org ramai bukan taji peniaga LY tapi taji kpdnkk yg tak buat kerja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mat roger..saya bersimpati...yes....rata-ratanya begitu....tapi cakap pasal tempat tu, dah tau dah kan fitrahnye macam mana.....tak payah nak ingatkan...sape suruh tak hati-hati dan fikir dulu sebelum bagi duit??? kena hati2 selalu bro...Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin.

      Delete
  14. Cina dan melayu gadoh2 merusuh, 1mdb tepok-tepok tangan.adakah pemberian saham bumiputra selepas rusuhan kaum, yang ader hanyalah hutang bertingkek2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pantat mak kau...kau nak kecoh2 pasal 1mdb, kau kecoh dgn kawan2 kau. Saham? Kalau dpt pun bukan kau beli. Kimak punya org

      Delete
    2. Lepas 13 mei, DEB Saham bumiputra 54 bilion tah kemana.Lepas ni hanya hutang bertingkek2.

      Delete
    3. Kau tak payah sembang billion2....apa lancau kau nak sembang...kau ahli parlimen ke? Billion2 lanciauuuu...sembang hal yg boleh selesai. Bukan sembang mcm nak runtuh tapi hasilnya tak kemana

      Delete
    4. Lanciauuuu pandai sembang...pi hisap dadah la lu.

      Delete
  15. Haiii melayu Melayu.....orang pergi buka puasa and solat jemaah serta Tarawih, kau jadi kaki pukul budak kaki dadah rupanya............

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xtau apa2 jgn menyebok...

      Delete
  16. Melayu ramai2 sekarang bukan solely pasal budak tu curi handphone. Menda ni carry foward lama dah... bukan senang nak trigger ramai org untuk buat satu team pi attack cina punya tempat.

    Kalau tak kerana dendam yg terbuku lama hati tak cukup panas semua ni tak boleh burst out...

    INI semua pasal DAP kafir harbi dok provoke bangsa melayu dan islam sejak dapat kuasa ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh.. ini macam pun boleh..
      Saya hairan bagaimana kamu ajar anak?
      Dendam, fitnah, tak payah respect?
      Generasi yang baru tu..

      Lain kali ajar anak jika tak suka orang tu, terus hantam dia je. Boleh ajak ayah juga, ayah bersama anak bantai orang tu.

      Delete
    2. Tiada siapa yg setuju dgn keganasan. Tapi pasti ada yang akan bertindak balas dgn provokasi melampau dari DAP. Ini sign awal...

      Delete
    3. Tiada siapa yg setuju dgn keganasan. Tapi pasti ada yang akan bertindak balas dgn provokasi melampau dari DAP. Ini sign awal...

      Delete
    4. Senang cerita pilih satu hari pancung semua cina satu malaysia, amin

      Delete
  17. Masih tgh tgu statement dr budak melayu tu....ke melayu takde hak buat report kat malaysia ni...dia pun kena pukul dgn peniaga2 cina low yat...dia pun layak dibela...persatuan peguam melayu...takut tak nk bela bangsa sendiri...tk pernh tgk pencuri mengamuk..tp org kena tipu sure mengamuk kalo dah bara sgt...

    ReplyDelete
  18. Report cina yg diorang ikut....tahniah. kalau cina tu tambah cerita ckp kena cabul, kena rogol pun korang percaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Habis tu mana report melayu. Takda report ka. Kalu ada tunjuk la. Baru blh tengok yg mana betul.

      Delete
  19. Bouncer Low Yat13 July 2015 at 23:09

    Melayu malas..belajar tatak mau..curi saja pandai. Lagi mau spin..cai yg backup pun komen cam haram jadah

    ReplyDelete
  20. kamu semua palui

    ReplyDelete