KEBENARAN ITU PAHIT, KEADILAN ITU PERIT, PERJUANGAN ITU SAKIT, RAKYAT BENCI KEZALIMAN, PENIPUAN DAN FITNAH. PEMIMPIN YANG BONGKAK, SOMBONG DAN ANGKUH AKAN DITOLAK.

Pengikutku yg cool..muah33x

Thursday, 2 July 2015

DEWAN PEMUDA PAS DESAK FORMULA APUNGAN HARGA PETROL PERLU DIKAJI SEMULA.



Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mendesak kerajaan supaya meneliti semula formula kaedah apungan terkawal bagi haraga petrol terutamanya kaedah pengawalan harga ketika harga pasaran minyak mentah dunia semakin meningkat.

Ketua Pemudanya, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata, kenaikan harga minyak secara mendadak dan berterusan selepas formula ini diperkenalkan menunjukkan kerajaan gagal menemukan formula yang benar-benar mesra dan mengutamakan kepentingan rakyat.

Menurutnya, walaupun secara asasnya harga minyak bergantung kepada harga pasaran dunia, namun bebanan harga di pasaran domestik yang tinggi tidak seharusnya dibebankan secara terus kepada rakyat.

“Bebanan harga bahan api domestik akan meningkatkan kadar inflasi dan seterusnya mengurangkan kuasa membeli di kalangan rakyat.

“Kami berharap agar perkara ini mendapat perhatian serius daripada kerajaan dan kepentingan rakyat mesti diutamakan dalam sebarang tindakan kerajaan agar dapat menjamin kesejahteraan dan keselesaan hidup rakyat,” katanya menerusi akaun Facebooknya, hari ini.

Tambah Ahli Parlimen Pasir Mas itu lagi, kerajaan gagal mengutamakan kepentingan duit poket rakyat sebelum melaksanakan sebarang polisi dan pelan tindakan.

Jelasnya, kenaikan mendadak harga minyak petrol ketika harga komoditi itu secara relatifnya rendah di pasaran dunia berbanding penghujung Mei yang lalu merupakan sesuatu yang pelik dan menimbulkan tanda tanya semua pihak.

Ujarnya, dalam suasana permintaan terhadap bahan api dan keperluan lain akan meningkat dalam persiapan menyambut Syawal, peningkatan harga minyak secara tuntasnya akan terus menghimpit kehidupan rakyat keseluruhan.

“Kerajaan perlu sedar bahawa lebih 40 peratus rakyat di Malaysia berada di paras pendapatan terendah. Manakala kelompok yang merasai pendapatan tertinggi pula hanya satu peratus.

“Justeru kenaikan harga minyak akan memberi kesan berganda kepada rakyat yang mempunyai pendapatan terendah ini berbanding kesan minimal bagi kelompok yang kaya malah ia suatu tindakan politik yang tidak memberi keuntungan kepada rakyat,” tegasnya.

33 comments:

  1. Kalau nak lagi berkesan pakai la formula kertas chai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rafizi ramli lahanat kononnya pakar dlm bidang ekonomi yang mendesak kerajaan gunapakai formula apungan harga petrol. Khhaaakk ptuihhhh kat muka rafizi..

      Delete
  2. pakai la formula kertas chai DAP lagi berkesan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hebat betol formula nik abodouh
      Pas kena simpan baik2 formule tu
      Takut nanti amerika curi formulo hebat turrr

      Delete
    2. pakai formula ampungan telor nik abduh la... banyak songeh la nik abduh

      Delete
  3. Malaysia melangkah ke negara maju pada 2020, tak ada negara maju didunia bagi subsidi minyak, rakyat harus terimanya ,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saudara cakap....tak ada negara maju beri subsidi pada rakyat..... betul tu...sebab kebanyakan negara maju bagi benda lain FREE saja kepada rakyat contoh Australia...pendidikan percuma dari tadika hinggalah ke peringkat tertinggi, takyah pinjam PTPTN, rawatan kesihatan termasuk rawatan pakar pun percuma. Klau hang bela kambing, tetiba tak dapat A$ 24,000 setahun, kerajaan akan subsidi supaya hang dapat pendapatan minima A$ 2,000 sebulan.

      Seperkara lagi saudara terlupa nak sebut ialah di negara maju pemimpin-pemimpin mereka tidak PELAHAP tedarah rasuah macam di Malaysia...pantang ada peluang macam penyamun semua nak di songlap...terbaru beli asrama untuk penuntut MARA.

      As far as fuel is concerned, beberapa negara di Timur Tengah dan Gulf States walaupun belum mencapai taraf negara maju macam Iran, minyak 1 tong 10 liter dua kupang saja...hang pernah pi sana tak? Keluarlah dari tempurung tu....tengok dunia (baca dan buat kajian) baru bercakap kepada umum.....

      Delete
    2. Msia nak capai negara maju?
      Kahkahkahkah
      Lohkohkohkoh
      Kihkihlihlih kiokkkkkk

      Delete
    3. Betol tu asrol...kat malaysia ramai pelahap...mcm kat kedah sampai botak bukit pelahap balak..itu baru sepenggal je...hehehe

      Delete
  4. Formula afungung fangang
    Hebat betol fomula ketua pemfuda ularmaak
    Kahkahkahkahkah
    Kahkahkahkahkah kiokkkk

    ReplyDelete
  5. Nak cari publisiti murah la tu...macam la HAMNO amik pot seruan cari makan mangkok tu...........

    ReplyDelete
  6. Setakat seruan saja mana cukup banggg...you kena ajak Rani Kulup buat Polis Repot di atas kenaikan harga minyak. Barulah you nampak manco.....

    ReplyDelete
  7. Hahahaha
    Nik abodo bole mintak tuang presdeng bawak kat parlimen utk diluluskan oleh worang umno. Mcm hudud hari turrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabah babi bg komen

      Delete
    2. mintak tuang presdeng bawak bil ni ke parlimen secepat mungkin sebelum terlambat.

      Delete
    3. bil hudud pun fail, ni nak bawak isu terapong2 pulak?
      aku rasa macam nak sunat lagi sekali laaa

      Delete
    4. alaa....apa nak diharapkan Tuang Presideng....masa private bil dia dah masuk senarai untuk dibahaskan pun dia TUANG dari parlimen...

      Delete
  8. Uihhhh....dah bawak kat mesyuarat muktamar ularmak ker belom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Motamar tak main la bro...kita tunggu dulu sushi import dari jepung barulah dapat ketengahkan formula u-turn harga minyak.biarlah harga minyak kluk klek kluk klek kluk klek kejap turun kejap naik.

      Delete
  9. tanaya nik abdoh dia tahu apa makna apungan.harga minayak,entah2 dia inagt minayk tu terapung di laut kelantan.puiiiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. apungan tu bukan macam kertas cai tu ker?

      Delete
  10. Main terapung terapung la pula.. cuba buat ujikaji sains.. letakkan sesuatu yg terapung dalam besin.. lepas tu tepuk air dengan tangan kiri.. benda terapung tu akan terumbang ambing... silap2 tenggelam.. ada tak formula yg lebih concrate.. biar terpasak tak dapat nak goyang2 lagi... sekali harga seringgit.. sampai bila2 kerajaan akan buat harga tetap seringgit.. tak kan tak boleh buat kot.. 3.85 turr....

    ReplyDelete
  11. Seruan x bermakna nik abudoh......tuntutlah royalti minyak dulu baru cerita pasai formula chai.tak nak ketampuk kuasa putrajaya umpama anjing dan serigala menyalak kabilah umbgok be end menaikkan harga minyak.

    ReplyDelete
  12. Syair amanat adi ayoh ping masih bergema ditelinga bagai bunyi lolongan anjing menyalak.harga minyak ader ku kesah..nak bentang hudud ader ku kesah...aku nak gi jepung...veto.

    ReplyDelete
  13. Oiiii bangang!!!
    Subsidi minyak pong tak dapat, lagi mau mintak apung2an ker?
    Bodo punya furmule

    ReplyDelete
  14. ingat nak apung harga minyak ni semudah nak bela janggut ngan belit serban ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lilit jer serban kat pump minyak tuurrr

      Delete
  15. Nak buat macam mana.....
    Tuang presdeng dah sokong UG dan minat kat najib
    tak payah bising2 laaa...

    ReplyDelete
  16. Ramainya yg x solat sbb kalau solat xkan perangai mcm dapig kan duk kutuk2 mengata kesian kempunan xkan dpt putrajaya sbb PAS akn pastikan puak2 liberal dapig xkan dpt sbb mereka ni lg bahaya!

    ReplyDelete
  17. Ramainya yg x solat sbb kalau solat xkan perangai mcm dapig kan duk kutuk2 mengata kesian kempunan xkan dpt putrajaya sbb PAS akn pastikan puak2 liberal dapig xkan dpt sbb mereka ni lg bahaya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mamat CAI dah mai dah.....

      Delete
  18. Janganlah cerita pasai subsidi apung baguih lagi cerita pasai sushi jepung.

    ReplyDelete
  19. Bakpo nyah ustak wei??? Vellfire paghok bena kor matangkedaroh minyok lor ni? Elaung ahli parlimen ke banyok . Aku hok norreh getoh ni dok sibuk lah mano nga rego minyok. Kalu jenih kupik gok kupik jugok....

    ReplyDelete